FOLLOW US: facebook twitter

17 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο Σίμωνα Καρά

Ημερομηνία: 12-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

simon-karras

Επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της συζύγου του στην Φασκομηλιά Φιγαλείας

Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία της συζύγου του,τελέσθηκε στο γραφικό εκκλησάκι του Σίμωνος Αποστόλου του Ζηλωτού,στη Φασκομηλιά Φιγαλείας,η θεία λειτουργία αλλά και η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια πριν 17 χρόνια του σπουδαίου Έλληνα μουσικολόγου και ερευνητή της Ελληνικής μουσικής παράδοσης και κληρονομιάς,του νομικού, ιεροψάλτη και μουσικοδιδάσκαλου Σίμωνα Καρά.

simon-karras-mnima

Tη Δευτέρα εσπέρας τελέσθηκε ο εσπερινός ,από τον ιερέα της Φασκομηλιάς πατήρ Ευθύμιο. Σήμερα ανήμερα της εορτής του Σίμωνα Αποστόλου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον ιερέα της Φασκομηλιάς ενώ μετά το πέρας αυτής η επιμνημόσυνη δέηση στον οικογενειακό τάφο που βρίσκεται δίπλα στο Ναό.
Τέλος στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν κάτοικοι της Φασκομηλιάς και του Λεπρέου, καθώς και εκπρόσωποι από το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ).

Ο Σίμων Καράς, γεννήθηκε το 1903 στο Λέπρεο Ηλείας.  Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε η μύηση του στη μουσική, από τον πατέρα του που έπαιζε ταμπουρά και τον ιερέα του χωριού παπα-Στάθη Λαμπρινόπουλο που του έμαθε και τα πρώτα γράμματα και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του. Υπήρξε μουσικολόγος και ερευνητής της Ελληνικής μουσικής παράδοσης και κληρονομιάς. Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στην πολύχρονη και επίπονη ερευνητική του προσπάθεια διασώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής μουσικής, την οποία κατέγραψε σε όλο το φάσμα της ελληνικής επικράτειας.Έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών με κασσετόφωνο τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους καθώς επίσης όλες τις Ακολουθίες και τους Ύμνους της Εκκλησίας. Πέθανε το 1999 σε ηλικία 96 ετών.

Πηγή Φιγαλείαςnews24


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος