FOLLOW US: facebook twitter

Ζημιές σε θερμοκήπια από τους ισχυρούς ανέμους

Ημερομηνία: 13-02-2024 | Συντάκτης:

-Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας

Αντιμέτωποι με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για ακόμη μία φορά οι αγρότες της Ηλείας, ο οποίοι υπέστησαν ζημιές στην έναρξη της καλλιέργειας και καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, που κατά διαστήματα άγγιξαν και τα 8 μποφόρ, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα θερμοκήπια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι παραγωγοί καρπουζιού, οι οποίοι είτε είχαν προχωρήσει σε φύτευση πρόσφατα είτε ετοιμάζονταν να φυτέψουν αυτές τις ημέρες. Ο αέρας ‘χτύπησε’ ανελέητα τα θερμοκήπια με αποτέλεσμα τα νάιλον να καταστραφούν και οι αγρότες καλούνται τώρα να προχωρήσουν σε αντικατάστασή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια.

Αυτό βεβαίως, συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής και κατά τους παραγωγούς ήταν ότι χειρότερο αυτή την περίοδο.

«Δεν μας περισσεύουν»

«Ήμουν έτοιμος να προχωρήσω στην καλλιέργεια καρπουζιού, είχα έτοιμα τα θερμοκήπια και από τον αέρα δεν έμεινε νάιλον. Τώρα, είμαι υποχρεωμένος να τα αντικαταστήσω. Μπορεί τα θερμοκήπια να μην ισοπεδώθηκαν, το κόστος για τα νάιλον όμως είναι υψηλό και δεν είναι χρήματα που μας περισσεύουν για να τα διαθέσουμε. Είναι μία επιπλέον επιβάρυνση» ανέφερε ο κ. Παρασκευάς Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει καλλιέργειες στην περιοχή μεταξύ Αμαλιάδας και Ρουπακίου.

«Δυστυχώς, ο αέρας μας πήρε και μας σήκωσε. Είπαμε ότι η βροχή χρειάζεται γιατί προμηνύεται δύσκολο το καλοκαίρι, ο αέρας όμως προκάλεσε ζημιές και σε θερμοκήπια και σε εσπεριδοειδή. Πάλι οι αγρότες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βρουν χρήματα που δεν έχουν, χωρίς να περιμένουν τίποτα από την πολιτεία» συμπλήρωσε ο παραγωγός κ. Στάθης Νικολόπουλος.

Αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό οπωροκηπευτικών-Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, ενημερώνοντας για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες.

«Οι παραγωγοί, ως συνήθως είναι τα ‘θύματα’ των καιρικών συνθηκών. Όπως ενημερωθήκαμε από μέλη μας, ο αέρας αυτή τη φορά προκάλεσε κυρίως ζημιές σε θερμοκήπια. Μπορεί να μην έχουμε τεράστιες ζημιές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ζημιές. Οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους αγρότες είναι δυσβάσταχτη, ειδικά αυτή την εποχή, και περιμένουμε από την πολιτεία να σκύψει στην καθημερινότητα και να προγραμματίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του πρωτογενούς τομέα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος και συμπλήρωσε: «Με παρεμβάσεις κατά περίπτωση δεν έχουμε ουσιαστικές λύσεις. Όλοι μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα».  

Μ.Κ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot