Κ. Ζαχαριάδης: «Η Ηλεία βιώνει την κυβερνητική εκδικητικότητα»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148457″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης μιλάει στην «Πρωινή»
· απαντά για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές
· καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακροδεξιά αναζωπύρωση
· αναλύει τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές του 2023
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο[/vc_column_text][vc_column_text]Κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, στη σημερινή του συνέντευξη στην «Πρωινή», στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του στην Ηλεία. Παράλληλα, σχολιάζει την επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς, καυτηριάζει την υποβάθμιση της Ηλείας και εξηγεί το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επανεμφάνιση ακροδεξιών πολιτικών ομάδων, με ιδιαίτερη επίδραση στη νεολαία. Σας ανησυχεί το φαινόμενο και σε ποιους λόγους πιστεύετε ότι οφείλεται;
Στη μαύρη επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, έναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και της ακροδεξιάς παρέας του, ο χρυσαυγιτισμός δείχνει να είναι εδώ, με ισχυρή παρουσία στο δρόμο. Αυτές οι επιθέσεις ενθαρρύνονται ανομολόγητα από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που εκφράζουν στα τηλεοπτικά πάνελ διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και από την εν γένει κυβερνητική πολιτική.
Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να αφήσει ανεξέλεγκτο το «τέρας» της ακροδεξιάς μέσα στο κόμμα του, φοβούμενος διαρροή ψήφων προς τα (ακρο)δεξιότερα της ΝΔ. Γνωρίζει ότι στα άκρα δεξιά της ΝΔ υπάρχει «ορφανό» ένα ποσοστό ψηφοφόρων, που στις περασμένες εκλογές ψήφισε τον ίδιο, είτε «για να φύγει ο Τσίπρας», είτε γιατί συμπορεύτηκαν μαζί απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ακροδεξιοί βουλευτές του αποτελούν ανάχωμα στο να φύγουν οι ψηφοφόροι αυτοί από τη ΝΔ και να αποδυναμώσουν εκλογικά το κόμμα, αναγκάζοντάς τον να ανέχεται ενέργειες ή να δίνει υπουργικές θέσεις σε πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.
Ωστόσο, η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες, ειδικά με όσα έχουμε βιώσει μέσα στην οικονομική κρίση με την άνοδο της ΧΑ και της ακροδεξιάς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την κοινωνία στο σκοτάδι. Δείτε τι έγινε με τη διαγραφή Μπογδάνου. Ούτε γι αυτό δεν ήταν ικανός από μόνος του ο κ.Μητσοτάκης. Έπρεπε να τον σουτάρει ο κ.Δένδιας…Η ΝΔ διέγραψε τον Μπογδάνο αλλά ο μπογδανισμός καλά κρατεί…
Η πολιτική ασφυξία των ναζί, η περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς είναι το σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα στη χώρα κάθε δημοκράτη πολίτη, για κάθε δημοκρατικό πολιτικό κόμμα. Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά γιατί συντελούνται αυτά τα φαινόμενα και να τσακίσουμε τις αιτίες που τα τροφοδοτούν. Ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, έλλειψη προοπτικής, άγνοια της ιστορικής διαδρομής της χώρας – της Ευρώπης – του κόσμου, έλλειμμα παιδείας, αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων. Έτσι χτυπιέται ο φασισμός.
Εφόσον στις επόμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ –έστω και ως έσχατη επιλογή- είναι μία από τις επιλογές του ή έχει εκ προοιμίου αποκλειστεί;
Όχι, δεν είναι λύση, δεν είναι επιλογή. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτεραιότητας. Με την ΝΔ μάς χωρίζει άβυσσος και προγραμματικά και στις ιεραρχήσεις.
Τι θα θέλαμε εμείς; Να γίνει το μοντέλο της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, δηλαδή, συνάντηση, συνασπισμός και συνεργασία. Συνάντηση Αριστεράς – Κεντροαριστεράς με προοδευτικό πρόγραμμα.
Προχωράμε με βήματα σταθερά ως στρατηγική επιλογή για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής παράταξης που θα διεκδικήσει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές. Είναι και κάτι για το οποίο όλοι μας στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον προοδευτικό κόσμο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά. Για να ανατραπεί η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης θέλει δουλειά και πολιτικές τομές. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν μεγάλες ευθύνες. Τις ευθύνες της ανάταξης της χώρας.
Η μάχη μας δεν είναι μόνο μάχη ιδεών μεταξύ Δεξιάς και Προοδευτικής παράταξης, είναι και μάχη- κυρίως- πολιτικού και κοινωνικού αποτελέσματος για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Είναι μια μάχη αισιοδοξίας απέναντι στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κατ’ ουσίαν μια μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων απέναντι σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αυταρχισμό και υπερσυντηρητική προπαγάνδα. Είναι μια μάχη εναντίον μιας Νεοδεξιάς που έχει κάνει ιδεολογία της και στόχο της να πάρει τη ρεβάνς από τη μεταπολίτευση και το εμπεδωμένο δημοκρατικό κεκτημένο.
Η αίσθηση που έχουμε στην Ηλεία είναι πως ο νομός βιώνει μια ανεξήγητη εκδικητικότητα από την κυβέρνηση (άνιση μεταχείριση των πυρόπληκτων περιοχών, λουκέτο στα ΑΕΙ, ελλιπής στελέχωση νοσοκομείων, στασιμότητα στην Πατρών-Πύργου). Θεωρείτε πως έχουμε δίκιο ή είμαστε υπερβολικά τοπικιστές;
Έχετε πάρα πολύ μεγάλο δίκιο. Σε όποιες περιοχές για κάποιους λόγους δεν υπερ-εκπροσωπείται η ΝΔ, τότε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι περιορισμένο. Αυτό συμβαίνει και στην Ηλεία, αυτό συμβαίνει στην Εύβοια, αυτό συμβαίνει με έναν τρόπο στην Κρήτη, παρά του ότι ο κ Μητσοτάκης είναι Κρητικός. Δείχνει, αν θέλετε, και τον τρόπο που σκέφτεται και δρα αυτή η Κυβέρνηση. Παλαιοκομματισμός και μικροκομματική αντίληψη των πραγμάτων. Το «όποιοι δεν είναι μαζί μας, μας είναι αδιάφοροι» και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είναι το δόγμα του κ Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του για την Περιφέρεια.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, ο νομός Ηλείας βιώνει συνεχώς τον εμπαιγμό, την υπονόμευση, την υποβάθμιση και την ακύρωση. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι έχει πέσει θύμα όλων εκείνων των ιδεοληψιών που χαρακτηρίζουν το κυβερνών κόμμα.
Όχι μόνο δεν γίνεται καμία κουβέντα για καινούργια αναπτυξιακά έργα, αλλά καθημερινά ξηλώνονται και ναρκοθετούνται υπάρχουσες δομές και δρομολογημένες υποδομές που θα ξεκινούσαν ή είχαν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται.
Η τακτική και πλήρως εμπεριστατωμένη ενημέρωσή που λαμβάνω ως Τομεάρχης Εσωτερικών του Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και από τη νομαρχιακή επιτροπή, για όλα όσα συμβαίνουν στο νομό, πραγματικά με κάνει να απορώ και να οργίζομαι. Από πού να ξεκινήσω. Από τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος»; Ένα εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται. Για να έρθει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής και να ακυρώσει μονομερώς τις εργολαβίες που το κατασκεύαζαν. Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ένα έργο, διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Ηλείας, για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μετά από επίπονες προσπάθειες όχι μόνο να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά να το ξεκινήσει και να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του έως το 2023 χωρίς διόδια;
Είχαμε, όμως, και την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα. Πριν ακόμα την εφαρμογή της «περίφημης» Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κυριολεκτικά τσάκισε τα όνειρα χιλιάδων παιδιών για πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, στέλνοντάς τα κατευθείαν στην αγκαλιά των κολλεγίων, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαφανίσει την Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη. Φέτος τα Τμήματα δεν πήραν εισακτέους, ενώ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα λειτουργούν καν. Όπως, επίσης, είχε προϋπάρξει η αναστολή έναρξης λειτουργίας του θεσμοθετημένου, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, που είχε καθοριστεί για το περσινό ακαδημαϊκό έτος. Πρόκειται σαφώς για κυβερνητικές αποφάσεις, που ναρκοθετούν την εκπαιδευτική, πολιτιστική και αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας.
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τεράστια υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με τους γιατρούς όχι μόνο να μην έρχονται, αλλά να φεύγουν. Όλα αυτά μέσα στη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς, πως το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά ανέχονται μια τέτοια κατάσταση. Γνωρίζω ότι ο Διονύσης Καλαματιανός έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της Ηλείας, όμως, πέραν των υποσχέσεων και των αοριστολογιών, λύσεις δεν δίνονται.
Για να φτάσουμε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, που κατέκαψαν το νομό για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πραγματικά, είναι άδικη και υπονομευτική η κυβερνητική επιλογή που αφήνει εκτός οριζοντίων μέτρων στήριξης την πολύπαθη Ηλεία. Έναν νομό που έζησε τη φρίκη και την ισοπέδωση το 2007, με τις τότε φονικές πυρκαγιές. Που δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε και παρά τις υποσχέσεις δεν υπήρξε ποτέ η αποκατάστασή του και να μπορέσει να ανακάμψει. Σήμερα, λοιπόν, ξανά μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το 2007 επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στην πυρόπληκτη Ηλεία.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν είναι τοπικιστές οι πολίτες της Ηλείας, αλλά βιώνουν την κυβερνητική εκδικητικότητα. Εξάλλου, αυτό είχε τονίσει και από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Ίσως, οι προοδευτικές εκλογικές επιλογές των Ηλείων εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά των κυβερνώντων.
Ένας από τους τομείς στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα δυσκολεύεται να αυξήσει την επιρροή του, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι το 2023 θα αλλάξει η τωρινή εικόνα κυριαρχίας της ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ενώ εδώ και δέκα χρόνια- από το 2012- είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός φορέας στην επιλογή των ψηφοφόρων της ιστορικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, δεν έχει κατορθώσει να αντιστοιχίσει την παρουσία του και την επιρροή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον χώρο της εργασίας, στην μαζικοποίησή του. Αυτό θα αλλάξει. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και στις εκλογές του 2014 και σε αυτές του 2019. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι οι οποίοι σήμερα καταγράφουν μια απόλυτη κυριαρχία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις όποιες αδυναμίες και παθογένειες, αποτελεί διαχρονικά έναν θεσμό βαθύτατα δημοκρατικό, λόγω της άμεσης λαϊκής της νομιμοποίησης και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικό, λόγω της εγγύτητας των οργάνων της με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της, η ΝΔ απέδειξε πως συνεχίζει να βλέπει τους ΟΤΑ όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά ως ένα ακόμα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά. Το δόγμα που συμπυκνώνεται στις λέξεις «συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια, αυταρχική – προκλητική – πελατειακή διαχείριση», καλυμμένο πάντα με τον μανδύα του επιτελικού κράτους που αποδεικνύεται ανύπαρκτο στην πράξη, εφαρμόστηκε και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ευθύς εξαρχής μεθόδευσε μια ιεραρχημένη επίθεση στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, με την επιστροφή σε ένα εκλογικό σύστημα-έκτρωμα, που νοθεύει τη λαϊκή ετυμηγορία και εξασφαλίζει την εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη με 43% και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Ταυτόχρονα, παρά τη σύσσωμη κατακραυγή, κατάργησε την αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων και την ενδοδημοτική αποκέντρωση που είχε θεσπίσει ο «Κλεισθένης» (ν.4585/2018) με ξεχωριστά τοπικά ψηφοδέλτια, με δέσμευση πόρων και επιπλέον αρμοδιότητες, δίνοντας τότε σε χιλιάδες νέους ανθρώπους ένα κίνητρο συμμετοχής για το χωριό και τον τόπο τους, σε διακομματικούς στη συντριπτική πλειοψηφία τους σχηματισμούς. Η σημερινή κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δίνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους πολίτες: Η συμμετοχή τους στα κοινά της περιοχής τους θα πρέπει να είναι δύσκολη και υπό κομματικούς κυρίως όρους.
Πέραν τούτου ουδέν. Παρά το γεγονός ότι από το βήμα της ΔΕΘ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι το ν/σ για τη ριζική αποκέντρωση του κράτους και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή μέχρι το τέλος του 2020, δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα απολύτως τίποτα. Ακόμα και το πόρισμα της επιτροπής υπό τον κ. Κοντιάδη, που η ίδια η κυβέρνηση είχε συστήσει προκειμένου να εξετάσει το σχετικό ζήτημα, θάφτηκε, καθώς από ό,τι φαίνεται η συμβολή της δεν ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου -υγειονομική κρίση, κλιματική κρίση και μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές- και τις ανάγκες που αυτές δημιουργούν, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ μέσω των ΚΑΠ, αλλά ταυτόχρονα ναρκοθέτησε και υπονόμευσε τη χρήση υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος. Μια σειρά κρίσιμων και δρομολογημένων ως επί το πλείστον έργων και υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, στους τομείς του περιβάλλοντος, της διαχείρισης υδάτων, της ύδρευσης και άρδευσης, της αποχέτευσης και της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν ήδη καθυστερήσει αυτά τα δύο χρόνια και η υλοποίησή τους είναι αμφίβολη.
Πρέπει να γίνει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και των ΟΤΑ με σκοπό την ουσιαστική ενδυνάμωση της αποκεντρωμένης διοίκησης και ιδιαίτερα των ΟΤΑ Β’ βαθμού. Η μετάβαση από το συγκεντρωτικό κράτος σ΄ ένα μοντέλο Περιφερειακής Διακυβέρνησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, οφείλει να επιτευχθεί η αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ώστε να υπηρετείται ο επιτελικός τους ρόλος και ο περιορισμός των ασκούμενων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε αυτές.
Στρατηγική σύγκλισης και σύνθεσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και ευρύς ειλικρινής διάλογος ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, με φόντο τον διάτρητο συνταγματικό εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ και με γνώμονα την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, με εκχώρηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε όλες τις τοπικές κοινότητες, του Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Ένα πλατύ μέτωπο προοδευτικών & δημοκρατικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων, μπορούν και πρέπει να θεμελιώσουν ξανά μια συμμετοχική και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση για την επόμενη μέρα. Αποτελούν πρωταρχικές μας αρχές η πολιτική συνεργασία και η δυνατότητα να συμπεριλάβουμε παρά να αποξενώσουμε και να δημιουργήσουμε αλληλεξάρτηση και όχι εξάρτηση. Τα προοδευτικά αυτοδιοικητικά σχήματα στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, αποτελούν την ενδεδειγμένη απάντηση, απέναντι στα σχέδια της ΝΔ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]