FOLLOW US: facebook twitter

Δρ. Π. Γκινόπουλος: «Η πρώιμη διάγνωση επιτυγχάνει πλήρη ίαση στο 85-90% του καρκίνου»

Ημερομηνία: 08-10-2021 | Συντάκτης:

Ο Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Παθολόγος- Ογκολόγος στην «Πρωινή»


Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


  • «Τα ποσοστά καρκίνου λόγω των φυτοφαρμάκων στην περιοχή βρίσκονται σήμερα άνω του 33%»
  • «Ο Δήμαρχος Πηνειού αποδέχτηκε την πρόταση μου για τοποθέτηση φίλτρων στο νερό της περιοχής που είναι επιβαρυμένο»

 

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον καρκίνο με θέμα «Πρόγνωση- πρόληψη- πρώιμη διάγνωση» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης από το Δήμο Πηνειού, η «Πρωινή» μίλησε με τον ομιλητή της ημερίδας Δρ. Παναγιώτη Γκινόπουλο, Παθολόγο- Ογκολόγο ο οποίος και αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης αλλά και στην σημαντικότερη ίσως μελέτη που είχε ο ίδιος εκπονήσει πριν μια δεκαετία για την χρήση των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες του Κάμπου της Ηλείας. Όπως μας είπε, το ποσοστό καρκίνου στον πληθυσμό της Ηλείας από το 24% που είχε διαπιστώσει, σήμερα βρίσκεται περίπου άνω του 33%, τόνισε όμως πως η μελέτη εκείνη ήταν καταλυτική και βελτίωσε σημαντικά τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Ογκολογικό Ιατρείο που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Πηνειού στη Γαστούνη, αλλά και στην πρόταση του να τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα στο νερό της περιοχή που είναι επιβαρυμένο που βρήκε ανταπόκριση από το Δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο.

 

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση στην αντιμετώπιση του;

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που στην αιτιολογία της έχει παράγοντες οικογενείς, δηλαδή του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος των εξ αίματος συγγενών, μητέρα – πατέρας – αδέλφια – παππούς – γιαγιά, όχι σαν κληρονομικότητα αλλά σαν μόνο προδιάθεση, ευαισθησία δηλαδή για να συμβεί η καρκινογένεση. Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο για την ευαισθησία παίζει ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν τη νόσο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καρκινογένεσης είναι η διατροφή μας, η μακροχρόνια διατροφή μας δηλαδή το μοντέλο διατροφής μας, που αγγίζει τα όρια του 50% της αιτιοπαθογένεσης. Το μοντέλο ζωής του καθενός από εμάς είναι ένας επιπλέον παράγοντας της καρκινογένεσης. Δηλαδή το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι διανθρώπινες σχέσεις (βλέπε μικροβίωμα), οι ιογενείς λοιμώξεις (βλέπε HPV), η παχυσαρκία και η άθληση. Η πρόληψη λοιπόν ως γνωστόν είναι ουσιαστικότατη, δεδομένου ότι, μετά από επίσκεψη σε ιατρείο συμβουλευτικής ογκολογίας ο ιατρός βάση όλων των παραπάνω αλλά και πιθανών απλών έως σύνθετων εξετάσεων θα συμβουλεύσει αυστηρή τροποποίηση των τροποποιούμενων παραγόντων καρκινογένεσης. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την αιτία της απώλειας κάποιου συγγενικού προσώπου, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη διατροφή μας για παράδειγμα.  Η πρώιμη διάγνωση ως γνωστόν είναι σημαντικότατη δεδομένου ότι προλαμβάνουμε τον ήδη υπάρχοντα καρκίνο σε κάποιο ιστό ή όργανο του σώματός μας σε πρώιμη φάση ούτως ώστε με απλές θεραπευτικές προσεγγίσεις (π.χ. αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου, εκτομή καρκίνου σε στάδιο 1-2 μαζί με συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή από του στόματος ή ενδοφλέβια) μπορούμε να επιτεύξουμε την πλήρη ίαση σε υψηλότατο ποσοστό άνω του 85-90%.

 

Η περιοχή του Κάμπου της Ηλείας, σύμφωνα και με παλαιότερη έρευνα- μελέτη σας, έχει αποδειχτεί ότι είναι επιβαρυμένη από τα φυτοφάρμακα. Ποιοι καρκίνοι έχετε διαπιστώσει ότι έχουν προσβάλει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής και σε τι ποσοστό; Έχει αλλάξει κάτι στη χρήση των φυτοφαρμάκων από τότε και αν ναι, αυτό αποτυπώνεται και με μείωση στην εμφάνιση καρκίνου στον πληθυσμό του Κάμπου;

Όλοι οι καρκίνοι έχουν επηρεαστεί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, όπως επίσης μεγάλες διαφορές υπήρχαν και υπάρχουν ανάλογα με την τοποπεριοχή που εξετάζουμε δήμους, κοινότητες κτλ. Ο μέσος όρος αύξηση στην εν λόγο δεκαετία που υλοποιήθηκε η μελέτη μου είναι της τάξεως του  24% μέσα στην δεκαετία και σήμερα υπολογίζεται ότι θα ευρίσκεται περίπου στο άνω του 33% υπολογιστικά βάση εκείνων των δεδομένων. Η χρήση των φυτοφαρμάκων πιστεύω ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά και αυτό οφείλεται πιστεύω στο γεγονός ότι η μελέτη μου δημοσιευόταν συνεχώς επι μια 5ετία σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικά και αυτό πιστεύω ότι ευαισθητοποίησε τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές προϊόντων. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ήταν αυτή η μελέτη η πιο καταλλητική μελέτη που έχει γίνει εν Ελλάδι και έχει επηρεάσει σοβαρότατα την ίδια την επίπτωση, την νοσηρότητα και την θνητότητα του καρκίνου στην πατρίδα μας γενικότερα. Και ίσως η μελέτη για την οποία αισθάνομαι υπερήφανος σαν γιατρός. Τέλος, είναι γεγονός ότι δεν έχω επαναλάβει τα τελευταία χρόνια την ίδια μελέτη για να δω τις διαφορές και να τις συγκρίνω σχετικά με την επίπτωση, τη θνητότητα και τη νοσηρότητα των πρόσφατων ετών. Όμως, αυτό το έργο είναι ένα έργο τεράστιο που δεν είμαι ικανός εγώ από μόνος μου αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας των 30-40 ατόμων να υλοποιήσουν. Το Ελληνικό κράτος έχει κατά καιρούς πάρει τεράστια κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργήσει Tumor registry περιφερειακό αλλά και κεντρικό, ούτε η στατιστική υπηρεσία δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία. Μέχρι πριν 2 χρόνια που ήμουν συντονιστής διευθυντής στο ογκολογικό του Αγίου Ανδρέα, το Ελληνικό κράτος είχε ορίσει για το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και του Ρίου 1 νοσηλεύτρια για το κάθε ένα, η οποία θα κατέγραφε και θα έκανε μια δουλειά τολμώ να πω δεκάδων ατόμων, για το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και άλλα τόσα για το νοσοκομείου του Ρίου. Γι αυτό το λόγο, τα όποια στοιχεία έχουμε σαν στατιστική υπηρεσία είτε σαν tumor registry είναι ανεπαρκή το λιγότερο να μην τολμήσω να πω και στρεβλωμένα.

 

Σε ποια φάση βρίσκεται η συνεργασία σας με το Δήμο Πηνειού για την λειτουργία ογκολογικού ιατρείου στην περιοχή; Ποια θα είναι τα οφέλη από την ίδρυση του;

Η συνεργασία μου με τον Δήμο Πηνειού και με το Δήμαρχο κ. Μαρίνο είναι αρμονικότατη και είμαι άτυπος, άμισθος σύμβουλός του επί θεμάτων ογκολογίας πέρα και απ έξω από την υλοποίηση του ογκολογικού ιατρείου στη βιβλιοθήκη της Γαστούνης. Ειδικότερα, με άκουσε φαίνεται και πρότεινε με μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο οικονομικών με κονδύλι πρόσφατα, για να βάλει κάποια φίλτρα σε όλο το νερό της Γαστούνης και της περιφέρειας που να το κάνει πόσιμο δεδομένου ότι είναι επιβαρυμένο συνέπεια καλλιεργειών και λοιπών παραγόντων όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με σίδηρο, μαγγάνιο, αμμωνία και νιτρικά. Τα οφέλη της λειτουργίας του ιατρείου ήδη αρχίζουν να φαίνονται, και τα στοιχεία θα παρουσιαστούν την Κυριακή, και πιστεύω ότι θα διευρυνθούν περισσότερο τα οφέλη στο άμεσο και απώτερο μέλλον από το ιατρείο αυτό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος