FOLLOW US: facebook twitter

Υστερία τέλος, ώρα για πολιτική

Ημερομηνία: 30-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81050″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε και η χώρα απαλλάχθηκε από  ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα, ενώ οι αλλαγές που θα προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα, μόλις τώρα ξεκινούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται διεθνώς αλλά και σε όσους μετριοπαθείς έχουν απομείνει στη χώρα, την υπεύθυνη στάση του και την επίλυση ενός χρόνιου διπλωματικού ζητήματος, αλλά χρεώνεται με ένα -πρόσκαιρο τουλάχιστον- πολιτικό κόστος. Πάντως, διεμβόλισε το πολιτικό σύστημα και ειδικά την κεντροαριστερά, έθεσε όρους προγραμματικής συνέπειας και βγήκε ενισχυμένος από τους ελιγμούς με μια συμπαγή κοινονοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να αφήσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό στίγμα μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα θετικά μεταμνημονιακά δείγματα.

Στον αντίποδα, η ΝΔ πέρασε χωρίς απώλειες αλλά δεν κατέγραψε τα πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη που προσδοκούσε, τα οποία μάλλον καρπώθηκαν οι υστερικοί των πλατειών, τους οποίους αναβάθμισε, ανοίγοντας μια πληγή. Αν κάτι κατάφερε είναι ότι άφησε στο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, πλην όμως έχει ξεμείνει πλήρως από οποιοδήποτε αφήγημα, αποτυγχάνοντας για πολλοστή φορά να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της στα Βαλκάνια ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά όσοι δίχασαν την κοινωνία, είναι δεδομένο ότι θα ξαναβρούν μπροστά τους το Μακεδονικό στο μέλλον. Στο επόμενο διάστημα στο προσκήνιο θα βρεθεί η πολιτική και εκεί θα δυσκολευτούν αρκετοί.

Μάχη πολιτικής επιβίωσης για τρεις

Η συμφωνία των Πρεσπών, δεν αλλάζει μόνον τα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια – αλλάζει άρδην και τον εγχώριο πολιτικό χάρτη.

Με αφετηρία το κυβερνητικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς τελεί ήδη σε πλήρη ρευστοποίηση, ο νέος δικομματισμός ενισχύεται και τουλάχιστον για τρία μικρότερα κόμματα, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, οι επόμενες εκλογές αναδεικνύονται σε τελική μάχη επιβίωσης.

Ο «μακεδονομάχος» Πάνος Καμμένος

Για τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, η τακτική είναι ήδη απολύτως καθαρή: Διμέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ηγετική επιβίβαση στο άρμα των «μακεδονομάχων» και αναζήτηση συμμαχιών στα δεξιά της «δεξιάς πολυκατοικίας» με στόχο την εκλογική επιβίωση. Εξ ου και οι ευθείες βολές που εξαπολύει πλέον κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, εξ ου και τα πυρά του και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μακεδονικό.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αναγνωρίζουν πως ο Πάνος Καμμένος «όσο πιο πολύ πιέζεται, τόσο πιο πολύ θα απασφαλίζει».

Η διάλυση του ΚΙΝΑΛ

Λιγότερο επείγοντα, αλλά βαθιά και δομικά, είναι τα μέτωπα που άνοιξαν οι Πρέσπες στο ΚΙΝΑΛ. Με το έκτακτο συνέδριο του Μαρτίου η Φώφη Γεννηματά έχει ως στόχο να απορροφήσει όλες τις «συνιστώσες» και να ελέγξει πλήρως τα όργανα του φορέα. Όμως στην πράξη, η διαγραφή Θεοχαρόπουλου, διέγραψε ουσιαστικά και την ύπαρξη του ΚΙΝΑΛ. Το συρρίκνωσε ήδη στα όρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ, με την προσθήκη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και όσων στελεχών της ΔΗΜΑΡ δεν ακολούθησαν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ως εκ τούτου, η μάχη που δίνει αυτή την στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη είναι να κρατήσει όσα περισσότερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μπορεί και να αποτρέψει μια σύγκρουση κορυφής με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν την Φώφη Γεννηματά να επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Χαριλάου Τρικούπη με την τοποθέτησή του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μήνυμα πάντως της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι «όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας» απαντήθηκε μάλλον εύγλωττα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο: «Συμφωνώ, όμως η Φώφη Γεννηματά δεν ξέρω αν το εννοεί» είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Για να προσθέσει ότι το ΚΙΝΑΛ «συνεχίζει να εκπέμπει σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ».

Το Ποτάμι και η «προδοσία»

Στο Ποτάμι, το μεγαλύτερο πολιτικό «θύμα» των Πρεσπών, η πλήρης διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρνει τον Σταύρο Θεοδωράκη ενώπιον της –προδιαγεγραμμένης – τελικής κρίσης. «Το Ποτάμι το διέλυσε η ΝΔ», είπε ο Θανάσης Χειμωνάς την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του  μίλησε για «προδοσία» κι έδειξε ως «θύτες» του κόμματός του τόσο την πλευρά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αμυράς, Δανέλλης, Ψαριανός», είπε, «είναι ήδη ενταγμένοι στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δανέλλης υπογράφει ήδη ερωτήσεις μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Αμυράς – Ψαριανός είπαν ότι είναι στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας για ό, τι χρειαστεί. Θα πάνε σε έναν μήνα; Θα πάνε σε δύο; Τι σημασία έχει;»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot