FOLLOW US: facebook twitter

Δεκάδες προβλήματα από τη θεομηνία στο Δήμο Ήλιδας: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε τοπικές κοινότητες

Ημερομηνία: 30-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
-Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Δ.Ε. Πηνείας και Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Αμαλιάδας

 

Για ακόμα μία φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Ήλιδας από τις 27 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Ιανουαρίου 2019, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση εκτεταμένων κατολισθητικών  και πλημμυρικών φαινομένων.

Από τα φαινόμενα αυτά δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στον δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σχεδόν στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας και σε συγκεκριμένες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας.

Ειδικότερα, επλήγησαν οι Τοπικές Κοινότητες Σιμόπουλου, Εφύρας, Βελανιδίου, Λάττα, Βουλιαγμένης, Ανθώνα-Καλού Παιδιού, Ροδιάς, Λουκά, Λαγανά, Αγνάντων, Μαζαρακίου και Αγραπιδοχωρίου της ΔΕ Πηνείας και οι Τοπικές Κοινότητες Δάφνης, Κεραμιδιάς, Δαφνιώτισσας και Κρυονερίου, Περιστερίου και Γερακίου της Δ.Ε. Αμαλιάδας, όπου σημειώθηκαν μικρά ή μεγαλύτερα φαινόμενα κατολισθήσεων, πλημμυρών, καθιζήσεων, υπερχειλίσεων χειμάρρων, πτώσεων δέντρων, ρηγματώσεων στην οδοποιία στις οποίες σύμφωνα με τις αυτοψίες των μηχανικών του Δήμου απαιτείται μερική ή πλήρης αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές του Δήμου (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, κ.λ.π.).

Επιπλέον, δεκάδες δε είναι και τα σημεία που παρατηρούνται καταστροφές σε αγρούς, καλλιέργειες, κατοικίες, αποθήκες και επιχειρήσεις, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ήδη κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας, υπό τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Τσεριώνη πραγματοποίησαν αυτοψία στο σύνολο των κοινοτήτων όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, ενώ ο Δήμος ζήτησε την κήρυξη της Δ.Ε. Πηνείας και των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Αμαλιάδας που σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προς εκτόνωση το φράγμα Πηνειού την Πέμπτη

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, η στάθμη της τεχνητής λίμνης Κωνσταντίνος Καραμανλής στο φράγμα Πηνειού βρίσκεται σε οριακό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, όπως ενημέρωσε το Δήμο, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 θα προχωρήσουν σε εκτόνωση του φράγματος με παροχέτευση του νερού στην κοίτη του ποταμού.

«Στο πλαίσιο της αγαστής μας συνεργασία με την περιφέρεια, παρακαλούμε τους δημότες των Τοπικών Κοινοτήτων πλησίον του φράγματος, την συγκεκριμένη ημέρα να μην διασχίζουν την κοίτη του ποταμού και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» σημειώνει με ανακοίνωση του ο Δήμος Ήλιδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος