FOLLOW US: facebook twitter

Υπουργική «χαραμάδα» για το «άγονο» στην Ηλεία

Ημερομηνία: 21-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148827″ img_size=”full”][vc_column_text]-Επιβεβαιώνει την 6η ΥΠΕ και το ρεπορτάζ της Πρωινής για την αναγκαιότητα του αιτήματος ο Θ. Πλεύρης
-Απέκλεισε λουκέτο σε δομές απαντώντας στον βουλευτή Ανδρ. Νικολακόπουλο
-Προανήγγειλε αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη δίχως να πει λεπτομέρειες


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μετατροπής της Ηλείας σε «άγονη» περιοχή, για να προσελκύσει ευκολότερα γιατρούς στη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας χθες στη σχετική επερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλου για τη στελέχωση των νοσοκομειακών δομών του νομού.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε ότι το επιχείρημα του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, για τον χαρακτηρισμό του «άγονου» έχει βάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως το αίτημα θα εξεταστεί σοβαρά, με αυξημένες πιθανότητες, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητά του, την οποία είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Πρωινή».

«Δεν μπορώ να σας δεσμευτώ τι θα γίνει γιατί συνδυάζεται με τον υγειονομικό χάρτη, αλλά οφείλω να σας πω ως υπουργός ότι τα προβλήματα που έχω δει στην Ηλεία ως Υπουργός Υγείας, οφείλω να πω ότι δεν τα έχω δει σε άλλα γεωγραφικά τμήματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιστεύω ότι έχει βάση το επιχείρημα της 6ης ΥΠΕ ότι ενδεχομένως τα κίνητρα που θα δοθούν, δεν είναι επαρκή και να εξετάσουμε το άγονο. Θα υπάρχει απάντηση και ενδεχομένως πράγματι τα κίνητρα να μην επαρκούν. Οπότε, μέσα σε αυτό το διάστημα που θα έχουμε τον υγειονομικό χάρτη, θα υπάρχει και σαφής απάντηση αλλά η Ηλεία είναι από τις περιοχές που τα κίνητρα πράγματι να μην επαρκούν, οπότε θα εξετάσουμε με ενδιαφέρον το αίτημα και αν χρειαστεί η μετατροπή της σε άγονη, θα είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ηλεία έχει προβληματίσει την κυβέρνηση διότι εμφανίζει δυσκολίες στη στελέχωση, οι οποίες απαντώνται κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

«Η Ηλεία μάς έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως. Φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε κατά βάση στα νησιά ως προς την δυσκολία στελέχωσης, για κάποιο λόγο συμβαίνουν και στην Ηλεία», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”145438″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πιλότος» υγειονομικής αναδιάταξης η Ηλεία

Παράλληλα, προανήγγειλε αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη στον νομό μέσα στο α’ εξάμηνο (το αργότερο) στην κατεύθυνση της ύπαρξης μίας κεντρικής νοσοκομειακής δομής, δίχως την κατάργηση των υπόλοιπων νοσηλευτικών μονάδων.
Αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι ουσιαστικά η Ηλεία θα αποτελέσει την πρώτη περιοχή πιλοτικής εφαρμογής του νέου αναθεωρημένου υγειονομικού χάρτη της χώρας.
«το παράδειγμα της Ηλείας δείχνει ότι η πολυδιάσπαση μονάδων, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να έχουμε την παροχή του αγαθού της υγείας προ τους πολίτες στον επιθυμητό βαθμό. Επειδή πολλά λέγονται, ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει θέμα να κλείσουν νοσηλευτικές δομές. Στην επεξεργασία που γίνεται, εξετάζεται πώς θα αναδιαταχθούν οι υπηρεσίες για να έχουμε μια πιο κεντρική στελέχωση της μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας για να πέφτει το βάρος εκεί, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναφερόμαστε σε υποβάθμιση των δομών. Η ουσία είναι να έχουν και οι υπόλοιπες δομές την ανάλογη ενίσχυση, για να λειτουργούν και αυτές με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε προσθέτοντας πως η αναδιάταξη θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν καλύτερα το δημόσιο αγαθό της υγείας χωρίς να υπάρχει φόβος στις τοπικές κοινωνίες ότι θα βρεθούν με λιγότερη υγειονομική κάλυψη από αυτήν που έχουν.
«Με την αναδιάταξη θα ξέρει κάθε δομή τί μπορεί να προσφέρει και να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας για την παρεχόμενη κάθε φορά υπηρεσία», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ως τον Ιούνιο του 2022 θα υπάρχει πλήρης εικόνα όλων των ενεργειών και πως η Ηλεία είναι από τις πρώτες προτεραιότητες στην αρχή του σχεδίου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”110735″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανδρ. Νικολακόπουλος: «Στελέχωση και όχι καταργήσεις»

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε στην επίκαιρη ερώτηση του ότι στην Ηλεία λειτουργούν τρία Νοσοκομεία (Ν.Μ. Πύργου- Ν.Μ. Αμαλιάδας-Ν.Μ-Κ.Υ Κρεστένων), έξι Κέντρα Υγείας (Κ.Υ. Βάρδας- Κ.Υ. Σιμόπουλου- Κ.Υ. Γαστούνης- Κ.Υ. Ανδρίτσαινας- Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας- Κ.Υ. Ζαχάρως) και 41 Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

«Η λειτουργία όλων των δομών υγείας στην Ηλεία είναι άκρως απαραίτητη, επιβάλλεται όμως να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος και να καθοριστεί εκ νέου ένα συνολικό και αποτελεσματικό πλάνο», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να τερματιστεί το διαρκές φαινόμενο των «άγονων» προκηρύξεων, θέτοντας παράλληλα με ευθύτητα το ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάσει την κατάργηση νοσοκομειακών δομών της Ηλείας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη στην Ηλεία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154596″ img_size=”full”][vc_single_image image=”154595″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia