Υπουργείο Υγείας: Αρρώστησες; Θα πληρώσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105136″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει ο Δικαιόπολις
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πολυδιαφημισμένο ως μεγάλη θεσμική τομή νομοσχέδιο «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας», το οποίο τελικά νομοθετεί την πρόληψη.
Μια πρόληψη την οποία η Ν.Δ. περιορίζει σε καμπάνιες «ενημέρωσης» για τη διατροφή και την άσκηση, για παράδειγμα, απογειώνει την ατομική ευθύνη του καθενός μας για την υγεία του και ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε συμπράξεις με φορείς εκτός Δημοσίου.
Ούτε λόγος για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με γενναίες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και την παροχή υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.
Το νομοσχέδιο της Ν.Δ., που κινείται στους γνώριμους δρόμους της πολιτικής των ελάχιστων παροχών, της ανταποδοτικότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, περιλαμβάνει τη θέση ότι κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον κλονισμό της υγείας του και οφείλει να πληρώσει για να γίνει καλά. Το κράτος θα παρέχει ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, ενιαίο για όλους, πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «θα καθιερωθούν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής».
Εκτός από την άσκηση προληπτικής πολιτικής, οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι «η αντιμετώπιση των συμπεριφορικών παραγόντων όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από “νέους” κινδύνους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο».
Την υλοποίηση επωμίζονται οι ταλαίπωρες δημόσιες υποδομές, οι σχεδόν ανύπαρκτες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προβλέπονται και συμπράξεις με επί πληρωμή «εθελοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς». Τον… λογαριασμό θα πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή οι πολίτες μέσω των εισφορών τους. Κουβέντα για κρατική χρηματοδότηση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]