FOLLOW US: facebook twitter

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Οι προτεραιότητες για τον ελαιοκομικό κλάδο

Ημερομηνία: 20-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44808″ img_size=”full”][vc_column_text]Την εκδήλωση «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» που διοργάνωσε σήμερα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου στην Αθήνα, χαιρέτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη σημασία του ελαιολάδου ως εθνικού προϊόντος και τον καθοριστικό ρόλο της διεπαγγελματικής οργάνωσης για την προώθηση και την προστασία του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δύσκολη χρονιά του 2018 για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στην προσπάθεια για έκτακτη στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, από τον οποίο ο Υπουργός ζήτησε εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης στους ελαιοκαλλιεργητές που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Επιπλέον, παρουσίασε τους δύο βασικούς άξονες πολιτικής, γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-Η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο, με νομοθετική διάταξη, όπου θα συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι και πολιτεία, καθώς και οι επιστήμονες του κλάδου τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

-Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, που έρχεται να αντικαταστήσει ένα απαρχαιωμένο Βασιλικό Διάταγμα του 1951, και θα προβλέπει:

-Την υποχρεωτικότητα στην κάλυψη, χωρίς να μένουν κενά σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, που δημιουργούν εστίες για το δάκο και

-Tο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και την καθιστούν πολλές φορές αναποτελεσματική. Γι’ αυτό το λόγο, πρόταση του ΥπΑΑΤ είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο δακοκτονίας, το ΣΥΚΕΔΑ, το οποίο θα επιλύει άμεσα τέτοια ζητήματα όπου προκύπτουν.

-Αυστηρά χρονικά ορόσημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο έργο όσον αφορά στην εφαρμογή του έργου της δακοκτονίας

-Ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς δημιουργείται: α) Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση του έργου της δακοκτονίας, β) δίκτυο παρακολούθησης της προσβολής με ηλεκτρονικές παγίδες (online monitoring) και γ) διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος.

-Αναλυτική καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των ελαιώνων και εκσυγχρονισμός (αναδιοργάνωση) του Ελαιοκομικού Μητρώου

-Σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την έρευνα και την τεχνολογία και συνεχής έλεγχος-αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia