FOLLOW US: facebook twitter

Σε πορεία υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ που “καθυστέρησε” 30 χρόνια

Ημερομηνία: 20-06-2019 | Συντάκτης:
Ενημέρωση των αγροτών έκανε χθες στο Ε.Κ Αμαλιάδας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Καρακώστας
-Τέλος Ιουνίου θα καταβληθεί το 30% των στρεμματικών ενισχύσεων

Τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα,  το καθεστώς των ενισχύσεων αλλά και τις πρωτοβουλίες και άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους αγρότες  , ενημέρωσε χθες σε εκδήλωση της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Καρακώστας.  Στην ενημερωτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι βουλευτές Ηλείας Μ. Μπαλαούρας και Δ. Μπαξεβανάκης, οι υπ. Βουλευτές Δ. Καλαματιανός και Γ. Παναγιωτόπουλος, αγρότες  και αρκετοί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών  Θ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας  Χρ. Βαλιανάτος, από το Εργατικό Κέντρο Πύργου ο πρόεδρος Ν. Ορφανός και η πρόεδρος  του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου Χρ. Ζούπη  κ.α.

Τον κ. Καρακώστα καλωσόρισε στην Ηλεία και προλόγισε ο συντονιστής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Σαϊτάς, τονίζοντας ότι η ΝΕ έκρινε σκόπιμο να καλέσει τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ σε έναν νομό που είναι κατά βάση αγροτικός όπως η Ηλεία, για να δώσει απαντήσεις σε πολλά θέματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής μας.

Ο  κ. Καρακώστας  αναφέρθηκε με την σειρά του στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και στα μελλοντικά σχέδια του ΥΠΑΑΤ και τόνισε ότι ένα από αυτά είναι και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και του καθεστώτος των ενισχύσεων λαμβανομένης υπόψην πλέον και της κλιματικής αλλαγής οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ολοένα και πιο ορατές και έντονες.  Επισήμανε δε ότι η αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού ξεκίνησε και υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού, αλλά και του πνεύματος αλληλεγγύης που τον διακατέχει και ότι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται στο πόδι, αλλά με σοβαρότητα. Η αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού άργησε 30 χρόνια και γι αυτό πρέπει να γίνει σωστή δουλειά που θα αφορά σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον.  Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης και εκτιμά ότι με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιεργειών το νέο έτος, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές που προωθούν. Γι αυτό και ευελπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ξανά κυβέρνηση για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το σοβαρό εγχείρημα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και συγκεκριμένα για το υπόλοιπο 30% των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2018, ανέφερε ότι  υπάρχει προγραμματισμός του ΥΠΑΑΤ για να καταβληθεί στους αγρότες  μέχρι τέλος του μήνα, ενώ αγρότες του έθεσαν θέματα που αφορούν την καταβολή των ΠΣΕΑ από το 2016 που εκκρεμούν και που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Στ. Αραχωβίτης ότι θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού αλλά ακόμα δεν έχουν δει χρήματα οι αγρότες.  Τέλος αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών καθώς 1.730 νέοι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος