FOLLOW US: facebook twitter

Υπόσχεση στήριξης με… ολίγη ανακύκλωση εξαγγελιών

Ημερομηνία: 12-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141883″ img_size=”full”][vc_column_text]Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και «υπενθύμιση» επενδύσεων και έργων ύψους 16 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό μόλις 500 εκατ. ευρώ και με την «υπενθύμιση» ήδη εγγεγραμμένων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, που προς το παρόν μένουν δεσμευμένα στις επενδύσεις που περιλαμβάνουν τα σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλύψει τις ανυπολόγιστου ύψους καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές σε περιουσίες πολιτών και επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο στο περιβάλλον.

Το πλαίσιο μέτρων που ως γενικό περίγραμμα παρουσίασε ο πρωθυπουργός χθες και εξειδίκευσαν αμέσως μετά οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, αποτελεί σύνθεση όσων ήδη προβλέπει η νομοθεσία για αποζημιώσεις και αρωγή σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, εξαγγελιών που έχουν ήδη γίνει και έργων που έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ωστόσο, ακόμη και στην ακραία συνθήκη που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τον πειρασμό να προσθέσει στα μέτρα τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική της πινελιά, ανοίγοντας παράθυρο ιδιωτικοποίησης των δασών, με το πρόσχημα του «αναδόχου αναδάσωσης», εξαγγελία που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Χωρίς να προσδιορίζει το συνολικό ύψος του πρόσθετου κόστους που απαιτεί η αποκατάσταση των πληγέντων και του δασικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

■ Την κήρυξη ως αναδασωτέας κάθε καμένης έκτασης με ΠΝΠ .
■ Τη σύσταση Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής του ν. 4797/2021 για τη συγκέντρωση των εισφορών των ιδιωτών με στόχο τη στήριξη των πληγέντων.
■ Την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
■ Την κινητοποίηση πόρων ύψους 16 δισ. για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της χώρας μέχρι το 2027. Τα 10,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, και πρόκειται για κονδύλια που αφορούν την Πράσινη Μετάβαση και την κλιματική αλλαγή.
■ Από τα παραπάνω κονδύλια, 1,76 δισ. αφορά το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» που έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιανουάριο (595 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 757 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ), για προμήθεια ή εκσυγχρονισμό εναέριων μέσων, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.
■ Από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, 224 εκατ. προορίζονται για αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων, 110 εκατ. για αντιπλημμυρικά και συναφή μέτρα διαχείρισης υδάτων και 100 εκατ. για προστασία της βιοποικιλότητας.
■ Εκδοση πράσινου ομολόγου μεσο-μακροχρόνιας διάρκειας εντός του 2022.
■ Συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την Εύβοια με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, πρώην υπουργό και δήμαρχο.

Με εξαίρεση το τελευταίο μέτρο, όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα πολύ πριν από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς. Η επικοινωνιακή τακτική της «επανεξαγγελίας» τους δείχνει ότι η κυβέρνηση, παρά την αναφορά Μητσοτάκη ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ριζικό επανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπως επιτάσσει η τραγωδία και εισηγείται η αντιπολίτευση.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia