FOLLOW US: facebook twitter

Υποχώρηση της κυβέρνησης φοβούμενη τη ρήξη με την Εκκλησία

Ημερομηνία: 16-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια, με διαδοχικές Λειτουργίες έως 3 ή και 4 την ημέρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα του ναού, έως και 25 άτομα ανά λειτουργία στους ενοριακούς ναούς και έως 50 άτομα στους μητροπολιτικούς ● Δυνατότητα για «ατομική προσευχή» όλες τις ημέρες των εορτών, ενώ την ημέρα των Φώτων αντί του αγιασμού των υδάτων θα διανέμονται στις εκκλησίες ο αγιασμός και το αντίδωρο σε ειδική συσκευασία.

Σε ολική υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες του εορτασμού των Χριστουγέννων, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της  επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Για την ακρίβεια προβλέπεται: α) Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια, διαδοχικές Λειτουργίες έως 3 ή και 4 την ημέρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα του ναού, β) Εως και 25 άτομα ανά λειτουργία στους ενοριακούς ναούς και έως 50 άτομα στους μητροπολιτικούς, γ) Δυνατότητα για «ατομική προσευχή» όλες τις ημέρες των εορτών, ενώ την ημέρα των Φώτων αντί του αγιασμού των υδάτων θα διανέμονται στις εκκλησίες ο αγιασμός και το αντίδωρο σε ειδική συσκευασία.

H Εκκλησία είχε ήδη λάβει και διαμηνύσει στην κυβέρνηση την απόφασή της να λειτουργήσει όλες τις ημέρες του εορτασμού των Χριστουγέννων βάσει των μέτρων που ισχύουν για τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ). Για πρώτη φορά, μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών αλλά και η βάση της Εκκλησίας είχαν συμφωνήσει να λειτουργήσουν  κόντρα στις «προσβλητικές»  προτάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των εκκλησιών, δηλαδή, λειτουργία Χριστούγεννα και Φώτα με έως 9 άτομα σε μικρούς ναούς και έως 25 σε μεγάλους.

Βασικό επιχείρημα της Εκκλησίας σε ό,τι αφορά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτέλεσε το γεγονός ότι εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτές τις εκκλησίες, τότε θα έπρεπε να το κάνει με μέτρα εφικτά, κατ’ αναλογία με τους χώρους που δέχονται πολύ κόσμο καθημερινώς και σίγουρα βάσει της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Και γιατί να μην το διεκδικήσει, άλλωστε; Απευθύνεται σε μάζες. Το κυριότερο όμως, όπως τόνιζαν, ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξε η δυνατότητα να ληφθούν μέτρα σε συνεννόηση με την Εκκλησία που γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο της.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος