FOLLOW US: facebook twitter

Υπεγράφη η σύμβαση για την μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας

Ημερομηνία: 04-12-2023 | Συντάκτης:

Διονυσία Αυγερινοπούλου -Ανοίγει ο δρόμος για έργα και επενδύσεις

«Η υπογραφή της σύμβασης από το ΤΕΕ και την ανάδοχο  Ένωση Οικονομικών Φορέων για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας, αποτελεί μια κορυφαία εξέλιξη για τον νομό μας καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα και για την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά και την υπογραφή, στις 16 Νοεμβρίου της σύμβασης που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα. Η Ηλεία πλέον θα διαθέτει τον «χάρτη» που θα αποτυπώνει σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και αυτός θα αποτελέσει την βάση για να σχεδιαστούν σειρά έργων και δράσεων.

Το ΤΕΕ υπέγραψε από κοινού με την «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» την σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ΕΠΣ για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνείου, προϋπολογισμού 902,750.00 ευρώ ενώ η προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της Σύμβασης ορίζεται συνολικά σε δέκα έξι μήνες. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η κύρια Χωροταξική, Ρυθμιστική και Πολεοδομική, Ρυμοτομική μελέτη, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Προκαταρτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας, η Μελέτη Γεωλογικής καταλληλόλητας, η Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης ρεμάτων και η Υδραυλική Μελέτη.

Πλέον-και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη- ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Αυγερινοπούλου «η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται  για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς  αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ,  και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον. Η μελέτη θα επιλύσει ποικίλα και χρόνια ζητήματα του Ν. Ηλείας, καθώς θα αλλάξει το Παραλιακό Μέτωπο, θα άρει τις προηγούμενες ζώνες (π.χ. ΖΟΕ) και θα επαναχαράξει τον χωροταξικό και εν μέρει και πολεοδομικό σχεδιασμό της Ηλείας, «ξεκλειδώνοντας» τις δυνατότητές της περιοχής για τουριστική, βιομηχανική, πολιτιστική και αγροτική ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που προχωρά η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αποτελεί έναν νέο δρόμο για έργα και επενδύσεις. Παράλληλα, θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια των φορέων της Ηλείας που δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα αρμόδια Υπουργεία που έδωσαν προτεραιότητα στην Ηλεία, συγκαταλέγοντάς την ανάμεσα στους δέκα πρώτους νομούς της χώρας που προκρίθηκαν για την εφαρμογή ΕΠΣ. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ως άμεσες προτεραιότητες τίθενται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας, η ανάπτυξη ήπιου ποιοτικού τουρισμού, η διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών, η άμυνα από φυσικές καταστροφές, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η διαχείριση των αποβλήτων εντασσόμενη στη λογική της κυκλικής οικονομίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος