FOLLOW US: facebook twitter

Υπάρχουν περιθώρια έλεγχου της Covid-19 παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Ημερομηνία: 13-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111137″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον Sars-Cov-2 την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές ανησυχίας για την έκταση της λοίμωξης Covid-19» στην κρίσιμη αυτή φάση τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής & διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝ Πατρών.

Πρόκειται για:

-Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν την αναμενόμενη επίπτωση και σαφώς είναι κάτω του 5/1.000 που αποτελεί όριο ασφαλείας. Εξαίρεση αποτελεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρειάζεται σαφώς καλύτερη επιτήρηση με μαζικά τεστ και πιθανά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη χερσαία μετακίνηση τουριστών, όποτε κριθεί απαραίτητο.

-Τις εστίες περιοχικής διασποράς, όπως στη περιοχή της Ξάνθης, που σχετικά αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται με τοπικές παρεμβάσεις.

-Τέλος τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία δίνουν το στίγμα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η αύξηση τους τελευταία, και εφ όσον συνεχιστεί, πραγματικά αποτελεί σήμα κινδύνου, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών, την καλύτερη επιτήρηση και ευρείς ελέγχους και εν τέλει, και εφ όσον χρειαστεί, αναθεώρηση ορισμένων από τα μέτρα που ήρθησαν.

«Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας όπου συνιστάται, η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ευάλωτων ομάδων αποτελούν το “Ευαγγέλιο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει ο κ. Γώγος.

«Ελπίζω όλα να συμβάλουν στην αντιστροφή του κλίματος εφησυχασμού»

Ερωτηθείς ο κ. Γώγος εάν είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί πλέον σε πολλούς από τους πολίτες, ήταν ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, να είμαστε αυστηροί, αλλά και δίκαιοι με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και φορείς και υπεύθυνοι σαν επιστήμονες και πολιτεία. Είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις γιατί αυτό αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό τρόπο ελέγχου της νόσου σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη μικρή, αλλά ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και την υπεύθυνη ενημέρωση από τα ΜΜΕ να συμβάλουν στην αντιστροφή του κλίματος. Κρίσιμη είναι η στοχευμένη ενημέρωση των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και η σωστή ενημέρωση των τουριστών για τα υγειονομικά μέτρα στη χώρα μας».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας το καλοκαίρι στην Ελλάδα και αν αυτή μπορεί να προβλεφθεί με τα έως σήμερα δεδομένα, ο κ. Γώγος εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δεν θα έχουμε μείζονα προβλήματα με δεδομένη την υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση, αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν στην κορύφωση της επιδημίας. Με άλλα λόγια ξεκινάμε από πολύ καλή βάση.

Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση που τα πράγματα “ξεφύγουν” που σημαίνει αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής R0>1, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από το είδος και το μέγεθος της διασποράς.

Πιστεύω ότι με το σύστημα έγκαιρης διάγνωσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης κρούσματος που έχει υιοθετηθεί στη χώρα μας, θα περιοριστούμε, εφ όσον χρειαστεί σε περιοχικά μόνο μέτρα, αυτά που περιγράφονται ως τοπικά lockdowns. Ένα γενικό lockdown αποτελεί μια ακραία περίπτωση και με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα, την καλύτερη επάρκεια του συστήματος υγείας, μετά την ενίσχυση που υπήρξε, την καλύτερη γνώση και την ευρύτερη χρήση διαγνωστικών εξετάσεων θεωρώ ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί».

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως θα πρέπει «όμως όλοι να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία, αυτό έχει γίνει απόλυτα σεβαστό στη χώρα μας και αποτελεί τη βάση για όλες τις περαιτέρω παρεμβάσεις μας».

«Με φοβίζει η χαλάρωση και ο κακός μας εαυτός. Οι συγκεντρώσεις είναι εστίες υπέρ μετάδοσης».

Πηγή: parallaximag.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia