FOLLOW US: facebook twitter

Οι Έλληνες δεν πάνε διακοπές όχι λόγω πανδημίας, αλλά αφραγκίας

Ημερομηνία: 13-07-2020 | Συντάκτης:

Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δείχνει ότι φέτος το καλοκαίρι το 53% των συμπατριωτών μας θα μείνει στην πόλη. Αιτία δεν είναι ο φόβος για τον κορονοϊό, αλλά η οικονομική δυσπραγία ● Το 66%, πάντως, θα… άνοιγε πανιά αν μπορούσε να συμμετάσχει σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Αν ήταν κόμμα, θα έβγαζαν κυβέρνηση με αυτοδυναμία. Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι αγγίζει το 53%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Βέβαια ο δυσθεώρητος αριθμός λέει μόνο τη μισή αλήθεια, καθώς πάνω από το 66% είναι έτοιμο να αναθεωρήσει την απόφασή του αν λάβει τα vouchers, είτε μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, είτε μέσω του «Τουρισμού Για Ολους».

Παρ’ όλα αυτά, ο ένας στους τέσσερις δεν είναι σίγουρος αν θα πάει διακοπές, ακόμα και αν καταφέρει να επιδοτηθεί με το πολυπόθητο κουπόνι. Πιο αισιόδοξη είναι η πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Pulse, μειώνοντας το ποσοστό όσων δεν θα πάνε καθόλου διακοπές στο 28%, ή 35% αν προσθέσουμε τους αναποφάσιστους.

Η γενική εικόνα όμως παραμένει και τείνει να γίνει διαχρονικό φαινόμενο. Με ή χωρίς κουπόνια, με ή χωρίς κορονοϊό, ένα ψηλό ποσοστό των Ελλήνων, που κυμαίνεται από το 44% ώς το 75% την τελευταία δεκαπενταετία, δεν κάνει καθόλου διακοπές το καλοκαίρι. Εξίσου διαχρονική αιτία της έλλειψης διακοπών, η άσχημη οικονομική κατάσταση. Ακόμα και φέτος όσοι δεν θα πάνε διακοπές αναφέρουν ως βασική αιτία την έλλειψη χρημάτων και όχι την πανδημία.

«Ο δεκάλογος του φετινού καλοκαιριού στην πανδημία του νέου κορονοϊού (SARS-CoV2)»

Η παγκόσμια υγειονομική πρόκληση -ο κορονοϊός- που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανατρέψει τους ρυθμούς και τις συνθήκες της ζωής μας είναι και αυτή ακόμη εδώ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ε. Ριζά, MPH, MSc, PhD Επιδημιολόγος-Υγιεινολόγος, ΕΔΙΠ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.

«Η κοινωνική και η επαγγελματική ζωή της χώρας έχει ξαναρχίσει και από τη δική μας υπευθυνότητα θα φανεί εάν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε όσα κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες. Εάν θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά, παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Πανηγυρίζουμε την ασφάλεια, όχι τον κίνδυνο.

Φερόμαστε έξυπνα και συνετά. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους» επισημαίνει η κ. Ριζά, η οποία δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Δεκάλογο των καλοκαιρινών κορονο-διακοπών, όπως λέει, για την προστασία της υγείας στο ταξίδι, τη διαμονή, το φαγητό, την παραλία, τη διασκέδαση.

  1. Ανοικτά παράθυρα στο αυτοκίνητο, στους κλειστούς χώρους, περιορίζουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού.
  2. Φοράμε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΝ ταξιδεύουμε, εάν αισθανόμαστε κάποια αδιαθεσία.
  3. Επιλέγουμε ήσυχους, όχι πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών, αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις (πάρτυ, μπαράκια, πανηγύρια κα).
  4. Κρατάμε όσο γίνεται καθαρά σεντόνια και πετσέτες στα δωμάτια, αποφεύγουμε την καθημερινή αλλαγή, απουσιάζουμε από το δωμάτιο όταν αυτό καθαρίζεται από το προσωπικό καθαριότητας.
  5. Κάνουμε υγιεινές επιλογές φαγητού (μεσογειακή διατροφή), χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες (όχι υφασμάτινες), δεν μοιραζόμαστε πετσέτες ή άλλα είδη θαλάσσης.
  6. Πετάμε ότι χρησιμοποιήσαμε με προσοχή ΜΕΣΑ στους κάδους απορριμμάτων (πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας κα). ΔΕΝ τα αφήνουμε στην παραλία για τον επόμενο.
  7. Αποφεύγουμε/μειώνουμε το κάπνισμα, ΔΕΝ πετάμε αποτσίγαρα στην άμμο/στα βότσαλα, σκεφτόμαστε τους διπλανούς μας, ειδικά τα παιδιά.
  8. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή καθαρίζουμε με αντισηπτικό διάλυμα (έχουμε πάντα μαζί μας).
  9. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά με γνωστούς (αγνώστους) και φίλους.
  10. Καλύπτουμε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο, φταρνιζόμαστε, βήχουμε στη μέσα μεριά του αγκώνα μας.

Η κ. Ριζά τονίζει τέλος πως δεν ξεχνάμε να:

-Τηρούμε πάντα την απόσταση 1,5 μέτρου το λιγότερο από τους γύρω μας.

-Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας εάν εμφανίσουμε συμπτώματα αδιαθεσίας συμβατά με τη λοίμωξη του κορονοϊού, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, περιοριζόμαστε, πίνουμε άφθονα υγρά, τρώμε ελαφρά και υγιεινά.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος