FOLLOW US: facebook twitter

“Υγρός τάφος” των απελπισμένων η Μεσόγειος!

Ημερομηνία: 15-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ασύλληπτη τραγωδία  το ναυάγιο  μεταναστών της Πύλου  με δεκάδες νεκρούς! Γιγάντια επιχείρηση διάσωσης – 104 ως τώρα οι διασωθέντες

Εκτιμάται ότι οι διακινητές στοίβαξαν στο αμπάρι του σκάφους ίσως και 600 ψυχές!
Το αλιευτικό βυθίστηκε σε βάθος… 5.000 μέτρων!

Υγρός τάφος για δεκάδες μετανάστες, αποδείχθηκε δυστυχώς η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα.  όπου από χθες το πρωί εκτυλίσσεται μια ασύλληπτη τραγωδία μετά την βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράνομα μετανάστες και μάλιστα αγνώστου αριθμού! H μεγαλύτερη ως τώρα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο!

Μέχρι αργά χθες το βράδυ,  ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ήταν 79  ενώ φόβος όλων ότι ο αριθμός των νεκρών όσο περνούν οι ώρες και συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης, θα αυξάνεται. Πάνω στο σκάφος εκτιμάται από τις Αρχές, ότι επέβαιναν ίσως και…  700 άτομα, με 104 να έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.  Για την διάσωση των μεταναστών έχει στηθεί μια τεράστια «ανθρώπινη αλυσίδα» από λιμενικό, αστυνομία, ΕΚΑΒ και δεκάδες  εθελοντές που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες,  ενώ στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει και το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

Οι πρώτοι από τους διασωθέντες μετανάστες έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Καλαμάτα με πολυτελή θαλαμηγό που τους μετέφερε μέχρι το λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα με τις  τελευταίες πληροφορίες έχουν γίνει 22 διακομιδές ενώ είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Στην Καλαμάτα μετέβη χθες το απόγευμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ. Ομοίως ανέβαλλε την ομιλία του στη Σητεία και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στην Καλαμάτα μετέβη ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα».

Το μυστήριο με τη διαδρομή και τη βύθιση

To πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.


Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ και ενώ υπήρχε μπουνάτσα, «η θάλασσα ήταν λάδι», η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί.

Ακολούθησε αναταραχή πάνω στο κατάστρωμα του σιδερένιου αλιευτικού και μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε, όπως περιγράφουν οι Λιμενικοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον πανικό που προκλήθηκε όταν σταμάτησε η μηχανή οι επιβαίνοντες πήγαν ξαφνικά στη μία πλευρά του σκάφους, έγινε απότομη μετατόπιση βάρους και γι’ αυτόν τον λόγο αναποδογύρισε.

Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

Την ίδια ώρα, στενεύουν τα περιθώρια να βρεθούν επιζώντες, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου, που βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, περίπου 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από μαρτυρίες διασωθέντων, στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονταν κυρίως γυναικόπαιδα…

Τριήμερο εθνικό πένθος για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος (λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.Αφού διευκρινίστηκε ότι το εθνικό πένθος λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, νεότερες διευκρινίσεις έγιναν και για τις Πανελλήνιες 2023, τις προαγωγικές εξετάσεις και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

«Το Εθνικό Πένθος ΔΕΝ επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος