Υγειονομική τραγωδία δίχως τέλος… στην Ηλεία
Της Ζωής Αναστασοπούλου, δικηγόρου, υποψήφιας Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αδιαμφισβήτητα, η πανδημική κρίση που αντιμετώπισε η Χώρα μας, αποτέλεσε μία μεγάλη δοκιμασία για το δημόσιο σύστημα υγείας και το προσωπικό του που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας ασθενών. Δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μία επιδερμική διαχείριση της πανδημίας προσδίδοντας της χαρακτηριστικά πρόσκαιρου προβλήματος και δεν φρόντισε να δημιουργήσει ένα ευέλικτο, σύγχρονο και ισχυρό σύστημα υγείας ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά προς όφελος των πολιτών και μετά το πέρας της πανδημίας, που τόσο πολύ μας έπληξε ως Χώρα.
Μπορεί ο Κύριος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι για την Υγεία Υπουργοί του να πανηγυρίζουν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημική κρίση του COVID19 και για το γεγονός ότι ενισχύθηκε το Δημόσιο σύστημα υγείας, η πραγματικότητα ωστόσο είναι εδώ για να τους διαψεύσει πανηγυρικά καθώς όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας διαπιστώνουν ότι το ΕΣΥ, οι ασθενείς και η κοινωνία έχουν αφεθεί ανοχύρωτοι μπροστά σε μία παγιωμένη πλέον υγειονομική κρίση.
Πριν λίγους μήνες ο κύριος Πρωθυπουργός, είπε ότι αν ο Ελληνικός λαός του ανανεώσει την κυβερνητική θητεία, τότε θα προβεί σε ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Δυστυχώς για τον Κύριο Μητσοτάκη και ευτυχώς για τον Ελληνικό λαό, η θητεία της αποτυχημένης κυβέρνησής του ολοκληρώθηκε. Τέσσερα χρόνια τώρα και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση ενώ είχε το δημοσιονομικό περιθώριο που της εξασφάλιζε ο κρατικός προϋπολογισμός και οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε τη Δημόσια Υγεία αθωράκιστη, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στην ιδιωτική υγεία και τους «κλινικάρχες» που είδαν την προσέλευση ασθενών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αυξάνεται. Ελάχιστες νέες προσλήψεις προσωπικού, ελλιπής παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και κανένας απολύτως σχεδιασμός είναι η δράση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δημόσια Υγεία.
Και αν για κάποιες περιοχές η λειτουργία της Δημόσιας Υγείας είναι ελλιπής και οι δομές της υπολειτουργούν, για το Νομό Ηλείας, το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης είναι μία διαρκής τραγωδία δίχως, ωστόσο να διαφαίνεται η παρέμβαση του «από μηχανής Θεού» που θα δώσει και το οριστικό τέλος αυτής. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηλείας βρίσκονται στην πιο δεινή θέση από ποτέ.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πασχίζει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασφαλίσουν την υγεία των Ηλείων συμπολιτών μας. Η ασφυκτική πίεση όμως που υπάρχει λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει φτάσει τους εργαζόμενους στα όρια τους. Η ελλιπής στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ηλείας αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων ιατρών, καθώς λόγω της πίεσης που υπάρχει είναι ορατή η επαγγελματική τους εξουθένωσή.
Οι υποσχέσεις για οριστική λύση των υγειονομικών προβλημάτων της Ηλείας, δια στόματος των κυβερνητικών στελεχών δεν υλοποιήθηκαν. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους Ηλείους πολίτες είναι συνεχής και εξόφθαλμη καθώς με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της δεν παρουσιάστηκε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του ΕΣΥ στον τόπο μας με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται το δικαίωμα για παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας και να τίθεται σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο η ζωή των κατοίκων ενός ολόκληρου Νομού.
Για να επιτευχθεί η ουσιαστική λύση του προβλήματος της Υγείας στην Ηλεία, απαιτείται η υλοποίηση μίας σειράς μέτρων και διαδικασιών όπως τα παρακάτω :
1) Κάλυψη κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, με εισαγωγικό μισθό αυξημένο.
2) Η εξέταση του ενδεχόμενου για ένταξη των νοσοκομείων του Νομού, στη ζώνη Ά που αφορούν σε άγονη και προβληματική περιοχή ώστε να υφίσταται κίνητρο για τους ιατρούς να εργαστούν στις δομές υγείας της Ηλείας.
3) Διατήρηση του χαρακτήρα, της πολυδύναμης λειτουργίας των πέντε (5) Κέντρων Υγείας του Νομού και παραμονή του ιατρικού προσωπικού σε αυτά χωρίς να αναγκάζεται να μετακινείται προς τα μεγάλα νοσοκομεία ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
4) Ενίσχυση όλων των δομών υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
5) Ανάπτυξη κλινών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες σε κάθε νοσοκομείο για να μπορούν οι πολίτες να περιθάλπονται στον τόπο τους, χωρίς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δομές υγείας όμορων νομών.
Οι Ηλείοι δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο Νομός Ηλείας αξίζει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και προόδου. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες της Ηλείας έχοντας μνήμη και κρίση θα επιλέξουν για το μέλλον του τόπου τους μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει μέσα από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Για την Ηλεία που θέλουμε και όσα της αξίζουν.