Χωρίς εκπλήξεις Αρχαία, δυσκολίες στα Μαθηματικά
Πανελλήνιες Εξετάσεις
Με βατά και χωρίς εκπλήξεις Αρχαία Ελληνικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας Μαθηματικά, συνεχίστηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα).
Η διαδικασία των εξετάσεων στην Ηλεία, κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα ενώ δεν απαιτήθηκαν διευκρινήσεις ή ερωτήματα επί των θεμάτων από τους υποψηφίους.
Συγκεκριμένα, στα Αρχαία Ελληνικά, στο διδαγμένο κείμενο, τα ζητούμενα είναι από την τρίτη και τέταρτη ενότητα των «Ηθικών Νικομαχείων» ενώ οι ερμηνευτικές και οι λεξιλογικές ασκήσεις ήταν βατές και η ερώτηση εισαγωγής φέτος, ήταν ανάπτυξης. Το αδίδακτο κείμενο ήταν απόσπασμα από τον «Ευθύδημο» του Πλάτωνα. Τα γραμματικά ζητούμενα κάλυπταν μεγάλη έκταση της γραμματικής, χωρίς κάποια παγίδα, οι όροι που ζητήθηκαν για συντακτική αναγνώριση ήταν εύκολη και ουσιαστικά προσοχή χρειάζονταν η ανάλυση της υποθετικής μετοχής που ζητούνταν.
Τα δυο πρώτα θέματα των Μαθηματικών χαρακτηρίστηκαν εύκολα ενώ το γ’ και κυρίως το δ’ περιείχαν υποερωτήματα που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή με Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, Ιστορία, Βιολογία και Φυσική Γενικής Παιδείας.
Τι είπαν οι μαθητές:
Κλεοπάτρα Γεωργακοπούλου, Αρχαία Ελληνικά
«Το άγνωστο κείμενο για τα δικά μου δεδομένα, ήταν εύκολο, το ίδιο και το γνωστό. Πιστεύω να τα πήγα καλά. Θεωρώ, ότι για πανελλήνιες, τα θέματα των αρχαίων ήταν αρκετά εύκολα, δεν χρειάζονταν διευκρινήσεις και είμαι ευχαριστημένη».
Nίκος Αγγελόπουλος, Αρχαία Ελληνικά
«Γενικά τα θέματα ήταν πολύ καλά και πιστεύω πως τα παιδιά που είχαν κάνει μια προσπάθεια να διαβάσουν, τα κατάφεραν και έγραψαν. Προσωπικά έχω μια συμπάθεια στον Αριστοτέλη και γι’ αυτό είμαι και ευχαριστημένος και να …ανάψουμε καμία λαμπάδα στη μνήμη του! Ευτυχώς τα πήγαμε καλά.
Έρρικα Παναγοπούλου, Αρχαία Ελληνικά
«Τα θέματα ήταν σχετικά βατά, το γνωστό ήταν αρκετά εύκολο και το άγνωστο ήταν μέτριο. Για τα παιδιά που είχαν διαβάσει, σίγουρα μπορούσαν να γράψουν ένα καλό, φυσιολογικό βαθμό και ελπίζω όλα τα παιδιά να πάνε καλά. Ανακουφισμένη αρκετά από την επίδοσή μου».
Ξανθή Μισύρη, Μαθηματικά
«Θεωρώ ότι τα πρώτα θέματα ήταν καλά, το 4ο ήταν αρκετά δύσκολο και απαιτητικό, αλλά αν ήταν κάποιος καλά προετοιμασμένος, θα πήγαινε καλά. Εγώ είμαι ικανοποιημένη. Η δυσκολία ήταν σε όλο 4ο και λίγο στο 3ο θέμα , τα υπόλοιπα ήταν αναμενόμενα. Σαν διαγώνισμα συνολικά δεν μπορώ να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο».
Αρθούρος Τζέζο, Μαθηματικά
«Το πρώτο θέμα ήταν σχετικά εύκολο και τα υπόλοιπα διαβαθμισμένης δυσκολίας με δυσκολότερο το 4ο. Δεν ήταν αναμενόμενα ωστόσο ήμουν αρκετά προετοιμασμένος από το φροντιστήριο. Αισιοδοξώ πως και στα υπόλοιπα θα πάω εξίσου καλά».
Οι καθηγητές του φροντιστηρίου ΑΛΜΑ σχολιάζουν
Αναμενόμενα Αρχαία, θέματα δυο ταχυτήτων στα Μαθηματικά
«Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα, εφόσον το διδαγμένο κείμενο αντλήθηκε από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη» σχολίασε η φιλόλογος κ. Ιωάννα Βλάσση του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» και συνέχισε: «Το αδίδακτο κείμενο κρίνεται ικανοποιητικό ως προς τις παρατηρήσεις της γραμματικής και του συντακτικού, χωρίς να λείπουν τα «πονηρά» σημεία. Η μετάφραση του κειμένου απαιτούσε εντρύφηση στο λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας».
Όσον αφορά τα Μαθηματικά, η ομάδα Μαθηματικών του φροντιστηρίου «Άλμα» Σπ. Βρύνας, Σ. Δρούλια, Β. Κουλούρης, Σπ. Λιακόπουλος και Γ. Φωτόπουλος, επισήμανε ότι ήταν θέματα δυο ταχυτήτων, αφού τα Α και Β κρίνονται εύκολα και θα απαντηθούν από το σύνολο των υποψηφίων, ενώ τα Γ και Δ περιέχουν υποερωτήματα που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερης δυσκολίας και για καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν επιμείνει σε λεπτομέρειες της ύλης. «Σε σύγκριση με τελευταίες χρονιές, τα φετινά θέματα δίνουν τη δυνατότητα στους καλά διαβασμένους υποψηφίους να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες».