FOLLOW US: facebook twitter

Εμμένουν στον αγώνα τους οι Δικηγόροι

Ημερομηνία: 19-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

dikastirio_pyrgos

Συνεχίζεται η αποχή μέχρι τις 24 Μαΐου- Ποια δικόγραφα μπορούν να κατατίθενται

  • «Ελπίζουμε ότι έστω την ύστατη ώρα η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της» δηλώνει ο πρ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Μέχρι τις 24 Μαΐου 2016  συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού- φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

dimitroulopoulos-dimitris-dikigoros

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, η απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ήταν ομόφωνη καθώς η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει τις προτάσεις τους και να τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε, δεν τους επιτρέπει οιονδήποτε διαφορετικό χειρισμό. «Επιπλέον οι προκλητικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Κατρούγκαλου λειτουργούν εμπρηστικά και δυναμιτίζουν το όποιο κλίμα συνεννόησης μπορεί να υπάρξει. Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα ενσωματώσει στα προσεχή νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις τροπολογίες που δεν δέχθηκε για τυπικούς λόγους κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και με το περιεχόμενο των οποίων ανέφερε ότι συμφωνεί. Ως τότε εμείς θα εμμείνουμε στον αγώνα μας, ο οποίος είναι επίπονος και συνεχίζεται με  μεγάλες θυσίες από όλους τους δικηγόρους, διότι έχουμε επίγνωση των καταστροφικών συνεπειών που επάγεται για τον κλάδο μας ο νέος ασφαλιστικός νόμος».

Παράλληλα, επισήμανε ότι επειδή, δεν θέλουν να προκαλείται πρόβλημα στους πολίτες που έχουν ανάγκη να προσφύγουν στα δικαστήρια για την προστασία των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων τους, αποφάσισαν να επιτρέπεται πλέον η κατάθεση δικογράφων που αφορούν μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων. «Έτσι πλέον επιτρέπεται η κατάθεση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να υπάρξει άμεση προστασία εκεί όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη, επιτρέπεται η κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη, επιτρέπεται η κατάθεση αγωγών σχετικών με αξιώσεις διατροφής και με εργατικές απαιτήσεις, αξιώσεων από τροχαία ατυχήματα, από μη καταβολή μισθωμάτων κα. Στόχος μας είναι να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση ελαχιστοποιώντας όμως τα προβλήματα που η πολύμηνη κινητοποίησή μας μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνία, την οποία μέχρι σήμερα έχουμε συμπαραστάτη μας, δεδομένου ότι με κατανόηση αντιμετώπισε τις όποιες δυσχέρειες προκαλούνται από τη δικηγορική αποχή».

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τα εξής:

  1. Την δημόσια καταγγελία του ψηφισθέντος νόμου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος: α) αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή δημόσια τάξη β) αγνοεί την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, γ) δεν κατοχυρώνει, όπως έπρεπε, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δ) δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, ε) δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.
  2. Την άσκηση ενώπιον των εγχώριων και ευρωπαϊκών δικαστηρίων όλων των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητά του.
  3. Με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη δέσμευση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την 8.5.2016,  σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν τους δικηγόρους-ελεύθερους επαγγελματίες, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση αυτών και συγκεκριμένα: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των “εκπτώσεων” που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.
  4. Εξέφρασε την πολιτική αποδοκιμασία της προς τους βουλευτές δικηγόρους που υπερψήφισαν τον ως άνω, κατάφωρα αντισυνταγματικό ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο.

Κατόπιν τούτων η Ολομέλεια αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους κατά το χρονικό διάστημα από την 15 Μαΐου 2016 έως και την 24 Μαΐου 2016, αναμένοντας την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις ως άνω δεσμεύσεις του και τη νομοθέτηση των ανωτέρω προτάσεων. Ακολούθως θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του δικηγορικού σώματος και θα αξιολογήσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφασίσουν τα συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος