Στις 400.000 ευρώ ο μποναμάς των Χριστουγέννων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100622″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του 2019 οδηγείται σε υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση ετοιμάζει λίστα πιθανών δικαιούχων για το χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα. Άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σίγουρα στη λίστα με τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση για το επίδομα.
Σε ό,τι αφορά το ποσό που έχει τη δυνατότητα να διανείμει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι με βάση τη μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που εστάλη στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2019 ήταν για 0,2% του ΑΕΠ ή για 380 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε αν το οικονομικό επιτελείο επιμείνει σε αυτή την πρόβλεψη με το τελικό σχέδιο που θα καταθέσει αυτή την Πέμπτη στη Βουλή.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να μη μοιραστεί στο σύνολό του. Οι αποφάσεις για το μέρισμα θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία για τα φορολογικά έσοδα του φετινού 10μήνου και γίνουν οι αναγκαίες προβολές για το υπόλοιπο του έτους.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πολύ σημαντικό κομμάτι του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκαταβολικά τον περασμένο Μάιο με τη μορφή της «13ης σύνταξης» και των μειώσεων ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονταν στον υψηλό συντελεστή του φόρου. Εν συνεχεία μέρος από το ίδιο κεφάλαιο αναλώθηκε για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Τα στοιχεία με την πορεία του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ.
Είναι ένα αποτέλεσμα μάλλον μαγικό για την κυβέρνηση αφού στηρίχτηκε κατά βάση στη μεγάλη περιστολή των κρατικών δαπανών κατά 2,152 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: 336 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις μειωμένες δαπάνες για τόκους, 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και 245 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες έναντι του στόχου πληρωμές οπλικών συστημάτων.
Υπό τα σημερινά δεδομένα ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος κινείται κοντά στα 346 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το ύψος των αδιάθετων δαπανών του αποθεματικού του προϋπολογισμού. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο μετά την αφαίρεση των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης αυτό που περισσεύει διαμορφώνεται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έχει ήδη προβλεφθεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]