FOLLOW US: facebook twitter

«Χριστουγεννιάτικα Μελωδηματα!!»: Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

Ημερομηνία: 19-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, η οποία πλησιάζει ως γνωστόν, είναι εμπλουτισμένη με θαυμάσιους ύμνους από επώνυμους και ανώνυμους υμνογράφους, που περιγράφουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, οι οποίοι και απέδωσαν επιτυχώς το μέγιστο γεγονός της Θείας Ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού. Μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αναδείχθηκαν έτσι και σπουδαίοι ποιητές.

Η Βυζαντινή υμνογραφία της εορτής των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζεται όχι μόνον πλούσια και πανηγυρική αλλά και με μεγάλη ποιητική αξία. Τα καθίσματα, οι καταβασίες, τα μεγαλυνάρια, τα στιχηρά ιδιόμελα, τα κοντάκια των ύμνων και οι κανόνες που ψάλλονται στους Ιερούς Ναούς μας, εκείνη την ημέρα εκφράζουν αισθήματα δέους και θάμβους, καθώς επίσης κατάνυξης και ευλαβείας.

Σ΄ αυτούς τους ύμνους οι μεγάλοι υμνογράφοι όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Μέγιστος των Υμνογράφων Ρωμανός ο Μελωδός, ο Μοναχός Κυπριανός, ο Ανατόλιος ο Στουδίτης, ο Ανδρέας ο Πηρός ή Τυφλός, ο Βυζάντιος ή Βύζας, ο Ιωάννης ο Μοναχός, ο Κοσμάς ο Μαϊουμά ή Μελωδός, ο Ανδρέας Κρήτης και η Μοναχή Κασσία ή Κασσιανή, συμπυκνώνουν σε απαράμιλλους στίχους, όλη την Θεολογία της Αγίας μας Εκκλησίας.

Το προσεχές Σάββατο το βράδυ και ώρα 6:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ, η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  με Χοράρχη τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή  αυτής κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Μουσικολογιότατο Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου, θα ψάλλει τους θαυμάσιους ύμνους-μελωδήματα των Χριστουγέννων, μεταφέροντας σε όλους τους παρευρισκομένους, το κατανυκτικό και μυσταγωγικό κλίμα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής.

Ο κ. Ιωάννης Γρηγορόπουλος Καθηγητής Θεολόγος-Ιεροψάλτης, θα προλογίσει καταλλήλως τα ψαλλόμενα από νοηματικής και μουσικολογικής πλευράς. Η Παιδική Χορωδία της παραπάνω Σχολής, καθώς επίσης και η Παιδική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου του Δ.Δ. Αγίου Ιωάννου Πύργου, θα ψάλλουν Κάλαντα των Χριστουγέννων, από διάφορες περιοχές της Πατρίδος μας, με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Γραμματέας των Συνοδικών Γραφείων της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ομιλήσει για το πραγματικό νόημα της εορτής των Χριστουγέννων,  τα οποία πρέπει να τα βιώσουμε  μέσα στην Εκκλησία και να μην μείνουμε μόνο στις εορτές και στα στολίδια…

Για μας κατέρχεται ο Χριστός! Για χάρη μας γίνεται άνθρωπος. Για να μας δείξει όχι τι μπορεί να κάνει Εκείνος, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, όταν ενωθούμε μαζί Του, όπως έγινε με τις χιλιάδες των Αγίων της Εκκλησίας μας. Για χάρη μας γίνεται άνθρωπος, γιατί Του είμαστε πολύτιμοι και αγωνιά να μας λυτρώσει από τον πόνο της αμαρτίας και τις οδύνες της. Εκείνος είναι το αληθινό φως μέσα στα σκοτάδια μας.

Προσκαλούμε τον Ιερό Κληρό, τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, καθώς επίσης τους εκπροσώπους των Κοινωνικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων, τους φίλους της Βυζαντινής Μουσικής και τους Χριστιανούς μας, να παρακολουθήσουν την προεόρτια   εκδήλωσή μας, καλωσορίζοντας έτσι τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία είναι  ακόμη μία ευκαιρία να συναντηθούμε με το Θείο Βρέφος!

( Είσοδος Ελεύθερη-Ιδιαίτερες Προσκλήσεις δεν θα σταλούν)

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος