FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς σωσίβιο

Ημερομηνία: 26-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44311″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020».Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε, για πρώτη φορά δημόσια, ότι η χώρα – λόγω της κρίσης του κορονοϊού – επιστρέφει σε τροχιά ύφεσης, επιβεβαίωσε πως ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πάψει να υφίσταται, και οπως είπε  μετά την πανδημία «ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί».

Εκείνο που δεν είπε, και δεν απάντησε, ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι αφενός πόσο βαθιά θα είναι αυτή η ύφεση και η οικονομική συρρίκνωση, και αφετέρου ποιοι και πως θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Και, κυρίως, τι θα κάνει η κυβέρνηση γι αυτούς.

Ως προς το πρώτο, μια αρχική τάξη μεγέθους για τους υπολογισμούς της κυβέρνησης έδωσε – έστω και με νεφελώδη τρόπο – ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Εκτίμησε ότι η ύφεση στην χώρα μας μπορεί να φθάσει φέτος και το πάνω από το 8%.

Πιο εμπεριστατωμένη μάλλον, και αναλυτική είναι η εκτίμηση της MorganStanley η οποία προβλέπει ύφεση τουλάχιστον 5,3% φέτος και συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω της κρίσης κατά 8,1%.

Εάν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη, σημαίνει πως η ελληνική οικονομία θα έχει απώλειες 15,3 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή από 1 έως 2 δισ. ευρώ τον μήνα στο διάστημα που ακολουθεί ώς το τέλος του έτους. Και είναι προφανές πως πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, την ώρα ακριβώς που η ελληνική οικονομία επιχειρούσε το μεγάλο βήμα μετά την δεκαετή κρίση χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια.

Το δεύτερο, ωστόσο, και κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτή η νέα κρίση  θα αντικατοπτριστεί και σε όρους εισοδήματος – και δη, στο εισόδημα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους μόνο τον μισό μήνα με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε τα παραπάνω. «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους ενώ σε όλους  δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»

Τα πρώτα δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την προστασία του εισοδήματος της μισθωτής εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Οι εργαζόμενοι και δη του ιδιωτικού τομέα καλούνται για δεύτερη φορά να πληρώσουν και το μάρμαρο της πανδημίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia