Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια με παράταση του χρόνου μαθημάτων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113350″ img_size=”full”][vc_column_text]Το σενάριο να μην πραγματοποιηθούν ούτε φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια-Λύκεια φαίνεται να προκρίνει λόγω της πανδημίας το υπουργείο Παιδείας.
Είναι φανερό ότι η κακή διαχείριση που έκανε το ΥΠΑΙΘ στα σχολεία, καθώς το μόνο μέτρο που πήρε είναι να τα κλείνει και να τα ανοίγει κατά βούληση έχουν δημιουργήσει μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες στους μαθητές, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Επομένως επιβάλλεται η αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού τόσο ως προς την ύλη των μαθημάτων και τις εξετάσεις, όσο και ως προς την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μεγάλα μαθησιακά κενά καθώς η τηλεκπαίδευση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζωντανή διδασκαλία, αντίθετα η μεγάλη διάρκεια δημιουργεί τεράστια χάσματα και αυξάνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Και όσο κι αν το ΥΠΑΙΘ δια στόματος της υφυπουργού Παιδείας ισχυρίζεται ότι η παράταση του σχολικού έτους γίνεται για ψυχολογικούς λόγους η αλήθεια είναι ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι μέρες των προαγωγικών εξετάσεων να γίνουν μέρες μαθημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνει το ΥΠΑΙΘ συμπαρασύρει και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα εφαρμοζόταν από φέτος στην Α’ Λυκείου. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό την δικαιολογημένη αντίθεσή της στην Τράπεζα Θεμάτων.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την περικοπή της ύλης σε όλες τις τάξεις, πλην εκείνης των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο να εμπεδώσουν την ύλη που έχουν διδαχθεί μέχρι τώρα. Βεβαίως οι εκπαιδευτικοί σωστά απαιτούν αφενός να περικοπεί η ύλη σε όλες τις τάξεις με βάση την ύλη που διδάχθηκε και θα διδαχθεί με ζωντανή διδασκαλία και αφετέρου μεγαλύτερη περικοπή στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ήδη τα σχολεία σε 14 περιοχές της χώρας που εντάσσονται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να επανεξεταστεί η πορεία της πανδημίας. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι τα σχολεία και τα τμήματα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που κλείνουν ανά διαστήματα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.
Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, δήλωσε ότι θα υπάρχει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνιο και ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]