FOLLOW US: facebook twitter

Το χάσμα είναι ακόμη εδώ!

Ημερομηνία: 06-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στις 8 Μαρτίου, ο πλανήτης θα γιορτάσει ξανά την Ημέρα της Γυναίκας. Κι ενώ θα ακουστούν πανηγυρικοί λόγοι για τη σημασία του γυναικείου φύλου σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, ενώ θα αναγνωριστεί η πρόοδος στην κάλυψη υψηλόβαθμων θέσεων από περισσότερες γυναίκες, λίγοι θα αναφέρουν τη συντριπτική πραγματικότητα που χθες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εν έτει 2021 φτάνει στην Ε.Ε. το 14% στον τομέα της εργασίας και το 30% στη σύνταξη! Κι όλα αυτά ενώ από το 1957 άνδρες και γυναίκες έχουν το δικαίωμα σε ίση αμοιβή.

Την αδικία επιχειρεί να διορθώσει η Κομισιόν με μια πρόταση που κατέθεσε χθες, σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε. Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, καθορίζει μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, ενώ δίνει πλέον και εργαλεία στους εργαζομένους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για το αρχικό επίπεδο ή το εύρος της αμοιβής στην προκήρυξη της θέσης εργασίας ή πριν από τη συνέντευξη. Οι εργοδότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτούν τους υποψήφιους εργαζομένους σχετικά με το μισθολογικό ιστορικό τους. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τον εργοδότη τους πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο αμοιβής τους και τα μέσα επίπεδα αμοιβών, κατανεμημένες ανά φύλο, κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος