FOLLOW US: facebook twitter

«Ξηλώνουν» τη σταφίδα για να βάλουν ελιές!

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Συρρικνώνεται η παραγωγή στην Ηλεία εξαιτίας της χαμηλής τιμής

-Εξοργισμένοι και απογοητευμένοι οι αγρότες στα σταφιδοχώρια εγκαταλείπουν την καλλιέργεια

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αναπόφευκτη είναι πλέον η συρρίκνωση της καλλιέργειας της σταφίδας στην Ηλεία, αφού οι αρνητικές εξελίξεις στην τιμή πώλησης οδηγούν τους παραγωγούς στο να την κόψουν και να την αντικαταστήσουν με άλλη, προκειμένου να σταματήσουν να μπαίνουν μέσα.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εδώ και μερικές ημέρες έχει αρχίσει να περιορίσει την έκταση της σταφιδοκαλλιέργειας, αφού το κόστος έχει εκτοξευτεί και η τιμή παραμένει σε επίπεδα εξευτελιστικά.

«Με τις εξευτελιστικές τιμές των δύο τελευταίων χρόνων στην κορινθιακή σταφίδα, εδώ μας κατάντησαν, στο  ξεκουρβούλωμα. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε κιλό σταφίδα,  δεν γίνεται να δουλεύουμε τζάμπα. Τα ψέματα τελείωσαν, τρυγάμε και δεν μένει κλήμα ούτε για δείγμα. Το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί, η τιμή πρέπει να είναι το λιγότερο 1,50 ευρώ για να βγουν τα έξοδα. Αλλιώς δεν συμφέρει να ξανακαλλιεργήσουμε σταφίδα. Τώρα μας λένε ότι φέτος θα είναι 0,80 με 0,90 ευρώ, είναι δυνατόν να πουλάμε έτσι; Είναι ξεφτίλα η τιμή. Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι παραγωγοί κόβουν σταφίδα. Πάνω από το 50% των καλλιεργειών θα κοπεί με αυτές τις τιμές και λογικά στη θέση της θα φυτευτεί ελιά», τόνισε στην «Πρωινή» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.     

«’Όσοι μπορούν βάζουν ελιές πλέον»

Ο Νίκος Μήλιος από την Καυκανιά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εξήγησε με δηλώσεις του στην Πρωινή  πώς έχει η κατάσταση στις καλλιέργειες, προβλέποντας σταδιακή εξαφάνιση της σταφίδας και αντικατάστασή της με την ελιά, η οποία αφήνει περισσότερο εισόδημα.

«Είχα τριάντα στρέμματα σταφίδα και την έκοψα όλη, δεν άφησα τίποτα. Και εκείνη που φυτρώνει, τη σκεπάζω να μην τη βλέπω. Δεν αξίζει τον κόπο όταν πουλάς με 0,70€, ενώ η ελιά αφήνει πολύ περισσότερα. Η σταφίδα έχει νόημα μόνο αν την πουλάς 1,70€ με 1,80€, αλλιώς είναι τζάμπα κόπος. Πέρυσι μας δώσανε προκαταβολή 0.70 και μετά έφτασε μέχρι 0,90€, ανακυκλώνουμε δηλαδή τα λεφτά μας. Σε κάνα δυο χρόνια δε θα έχει μείνει σταφίδα παρά μόνο σε κάποιες περιοχές χαμηλά, όπου λόγω παγετού δεν ευδοκιμεί η ελιά. Επειδή όμως υπάρχουν πλέον και ποικιλίες που αντέχουν τον πάγο, προβλέπω λιοστάσια παντού», επισήμανε και πρόσθεσε πως ο κόσμος έχει εξαγριωθεί από αυτήν την κατάσταση.

«Εγώ δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τη σταφίδα, όπως κι άλλοι εδώ στην περιοχή. Τρεις τέσσερις παραγωγοί έμειναν, αλλά κι αυτοί θα τις κόψουν σύντομα. Αρκετοί τρυγάνε κι ακόμα δεν έχουν δώσει την περσινή σταφίδα, την έχουν στις αποθήκες τους.  Ποιος θα αντέξει να καλλιεργεί και να μπαίνει μέσα; Αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα η σταφίδα δε θα υπάρχει…» εξήγησε.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Σοπίου, Λευτέρης Σταυρόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή πως ειδικά οι γηραιότεροι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι μετά τον τρύγο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

«Όλοι είναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί. Δεν γίνεται όλα να έχουν πάει στο θεό και η τιμή της σταφίδας να πέφτει κάθε χρόνο. Τώρα μας λένε ότι θα είναι στα 0.80 € το κιλό. Εδώ στο χωριό αρκετοί παραγωγοί, ειδικά οι μεγαλύτεροι, θα βάλουν μέσα τα  τρακτέρ και τα ξυλοκοπτικά και θα την ξηλώσουν μόλις τελειώσει ο τρύγος. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι, λες και θέλει να την εξαφάνιση της σταφίδας από την αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ανέβει η τιμή τουλάχιστον στο 1,5 ευρώ, αλλιώς σε λίγα χρόνια ούτε οι μισοί δεν θα καλλιεργούν σταφίδα. 

 Νέα σύσκεψη αύριο στην Πάτρα

Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με παραγωγούς και μεταποιητές στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα από την Παναγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για την τιμή, που να είναι αμοιβαία επωφελής.  Η αρχική πρόταση των παραγωγών είναι ελάχιστο όριο τιμής το 1,5 ευρώ ανά κιλό, προκειμένου να παραμείνει οριακά βιώσιμη η παραγωγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος