FOLLOW US: facebook twitter

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Υπερέβη τις προσδοκίες! 

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

-Υψηλή ποιότητα παραστάσεων και απανωτά sold out συνδύασε το φετινό φεστιβάλ

-Τι δήλωσε στην Πρωινή ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Καψής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Υπερέβη ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και προσδοκίες το 41ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, αφού κατάφερε να συνδυάσει τη δημοφιλία και την αυξημένη προσέλευση θεατών με την υψηλή ποιότητα στις παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν στο ξύλινο θέατρο. Η αυλαία φέτος έπεσε με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της παράστασης «Γυάλινος Κόσμος», και ολοκλήρωσε ένα επιτυχημένο καλοκαίρι.

Φιλοξενήθηκαν συνολικά έντεκα θεατρικές παραστάσεις (αρχαίες τραγωδίες στην πλειονότητά τους) και μία χορευτική στο ξύλινο θέατρο, οι οποίες κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού δημιουργώντας απανωτά sold out με επισκέπτες όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά και από όμορους νομούς, όπως φάνηκε με τα πούλμαν που έρχονταν από την Πάτρα και τη Μεσσηνία.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν η συμπαραγωγή του Φεστιβάλ στη δημοφιλή παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Θέμη Μουμουλίδη, η οποία έκανε πανελλαδική πρεμιέρα στην Ήλιδα. «Ήταν μια ιστορική στιγμή για το Φεστιβάλ και είναι κάτι που θα το επιδιώξουμε σε σταθερή βάση από την επόμενη χρονιά», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βασίλης Καψής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα φετινό καλοκαίρι.  

 «Είναι μια επιτυχημένη χρονιά που θα μείνει στην ιστορία του Φεστιβάλ. Εγώ προσωπικά θα κάνω τα πάντα για να δίνω χαρά στο υπέροχο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό που από όμορες περιοχές που μας προτίμησε και φέτος. Αξίζουν συγχαρητήρια στο καταπληκτικό κοινό, διότι αυτό δεν είναι άποψη μόνο δική μου αλλά και των παραγωγών, των σκηνοθετών και των ηθοποιών που ήρθαν φέτος εδώ. Προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο και εισάγουμε καινοτομίες για να βελτιώνουμε το Φεστιβάλ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τη θεατρική ομάδα “Ερασιτέχνες” που σύσσωμη συμμετείχε εθελοντικά, και μέλη της θεατρικής ομάδας “Αποχρώσεις” που συμμετείχαν εθελοντικά. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για την υγειονομική κάλυψη τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας και άλλους εθελοντές που βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και κάθε άλλο φορέα ή υπηρεσία που συνέδραμαν», δήλωσε ο κ.Καψής.

Σχεδιασμός και ανακατασκευή

Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, με σημαντικότερη παράμετρο την ανακατασκευή του ξύλινου θεάτρου, ώστε οι θεατές να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.

«Στόχος μας είναι να βελτιωθεί αισθητά η αισθητική του και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις πρώτες ενέργειες», τόνισε ο κ. Καψής αφήνοντας ανοιχτό για την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο φιλοξενίας ορισμένων παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να συνδέσει το φεστιβάλ με το ερασιτεχνικό, προκειμένου να αναδειχθεί η τοπικότητα.

«Θα γίνει μια προσπάθεια για ένα “πάντρεμα” των δύο φεστιβάλ, διότι είναι επιθυμία μας να συμμετέχει η τοπική κοινωνία και να το παρακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Είμαστε υπέρ της τοπικότητας και θέλουμε να εντάσσουμε σταδιακά τοπικούς καλλιτέχνες με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το φεστιβάλ είναι βιώσιμο χωρίς να κάνουμε μεγάλες δαπάνες και χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες», σημείωσε.

Φέτος φιλοξενήθηκαν έξι τραγωδίες (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Μήδεια, Ηλέκτρα, Φιλοκτήτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Αντιγόνη) οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς, αφού το κοινό τις τίμησε δεόντως. Πολύ μεγάλη απήχηση όμως τόσο οι παιδικές παραστάσεις «Περσέας και Ανδρομέδα» και «Δον Κιχώτης», όσο και οι κωμωδίες «Κουρέας της Σεβίλλης», «Κατά φαντασίαν Ασθενής» και «Θεσμοφοριάζουσες» συν τη βραδιά σύγχρονου χορού «SOMA as SOUND».

Ο Βασίλης Καψής επισήμανε αρχικά ότι τον χαροποιεί η συζήτηση των θεατών μετά από κάθε παράσταση για το αν ήταν καλή ή όχι και πρόσθεσε πως η ταυτότητα και η φιλοσοφία του φεστιβάλ δεν αλλάζει αλλά κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με καινοτομίες.
«Η ταυτότητα του φεστιβάλ είναι σταθερή και αναλλοίωτη, όπως και η φιλοσοφία του καθορισμένη. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και προσθήκες που δεν αλλοιώνουν την ταυτότητά του», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος