FOLLOW US: facebook twitter

Ξέμειναν από… ντεπόν τα φαρμακεία της Ηλείας!

Ημερομηνία: 03-01-2022 | Συντάκτης:

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά και παυσίπονα αλλά και φάρμακα για σοβαρές παθήσεις


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά και παυσίπονα αλλά και φάρμακα για σοβαρές παθήσεις όπως αντιπηκτικά, εισπνεόμενα και ζαχάρου, παρουσιάζουν τα ράφια των φαρμακείων και της Ηλείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον σε συνάρτηση με τις άλλες εποχικές ασθένειες φέρνει στα όριά τους και τα φαρμακεία, με τα προβλήματα που δημιουργούνται στις θεραπείες ασθενών να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό. Ταυτόχρονα, το μέτρο με τα self test ανάγκασε το κοινό να τα προμηθευτεί με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες ελλείψεις και σε αυτό το κομμάτι.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων» επισήμανε στην «Πρωινή», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς, τονίζοντας ότι οι βασικότερες αφορούν φάρμακα που είναι πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία «όπως έρχονται στην Ελλάδα, ξαναφύγουν για έξω».

Όπως είπε ο κ. Λιβαδάς, αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα γιατί αφορούν φάρμακα που είναι απαραίτητα για κάποιες παθήσεις και δεν υπάρχουν υποκατάστατά με συνέπεια να μένουν πίσω οι θεραπείες των πολιτών. «Αφορά κυρίως αντιπηκτικά κυρίως φάρμακα, κάποια εισπνεόμενα και του ζαχάρου καθώς και ινσουλίνες πια. Συνέπεια αυτών είναι είτε κάποιοι να μένουν χωρίς θεραπεία ή να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία με ότι πρόβλημα μπορεί να επιφέρει αυτό. Πρόκειται για δομικό θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Ελλείψεις στα… ντεπόν!

Η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων σε έλλειψη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, αφορά σύμφωνα με τον κ. Λιβαδά αντιπυρετικά και παυσίπονα. «Το θέμα αυτό έχει να κάνει περισσότερο με εμπορική πολιτική και πολιτική τιμών και όχι με εξαγωγές. Δηλαδή, πρακτικά, κάποιο φάρμακο κάνει έλλειψη και μετά ανεβαίνει η τιμή του, με αποκορύφωμα μέσα στις γιορτές να μην έχουμε ντεπόν σιρόπι και ντεπόν χάπι! Ελπίζουμε η κατάσταση να αποκατασταθεί σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ελλείψεων που έχει να κάνει σε σχέση με την προμήθεια πρώτων υλών η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος