FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο – Ημερίδες ενημέρωσης σε Αμαλιάδα, Ανδραβίδα και Ζαχάρω

Ημερομηνία: 30-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81106″ img_size=”full”][vc_column_text]Η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, για την κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας ιδιοκτητών στους ΟΤΑ των Καλλικρατικών Δήμων της Π.Ε. Ηλείας (Ανδραβίδας Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ήλιδας, Πηνειού, Πύργου) ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2019.

Για το σκοπό αυτό, η ανάδοχος Κοινοπραξία «ΚΤΗΜΑ 2016» διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία Κτηματογράφησης του υπόλοιπου Νομού Ηλείας. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Γαστούνη, σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ανδραβίδας ενώ την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται οι παρακάτω βασικές οδηγίες:

Εντοπίζουμε με ακρίβεια το ακίνητο μας (τοπογραφικό διάγραμμα),

Συγκεντρώνουμε τίτλους κτήσης (συμβόλαια, δικαιολογητικά κληρονομιάς/χρησικτησίας),

Ενημερώνουμε για τη διαδικασία (συγγενείς και γνωστούς εντός και εκτός Ελλάδος),

Συμβουλευόμαστε την ιστοσελίδα www.ktimahleia.gr, www.ktimagr,

Υποβάλουμε έγκαιρα τη δήλωση ιδιοκτησία μας, Κατοχυρώνουμε την ακίνητη περιουσία μας.

Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν καταθέσουμε δήλωση για τις ιδιοκτησίες μας, αυτές θα καταγραφούν στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και στη συνέχεια θα καταχωρηθούν ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Για να μπορέσουμε να αναγνωριστούμε κύριοι των ιδιοκτησιών αυτών, θα χρειαστούν μακροχρόνιες και δαπανηρές διαδικασίες.

Προετοιμάζομαι έγκαιρα:

Αναζητώ στο αρχείο μου αντίγραφο των συμβολαίων (ή άλλων εγγράφων) που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα μου σε ακίνητα. Σε περίπτωση που δεν διαθέτω τα σχετικά αντίγραφα, πρέπει να τα αναζητήσω στον συμβολαιογράφο, στον οποίο συντάχθηκε η σχετική πράξη, ή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Αναζητώ στο αρχείο μου τα πιστοποιητικά μεταγραφής των συμβολαίων και αν δεν τα έχω, τα αναζητώ στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Τακτοποιώ τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν την ακίνητη περιουσία μου (π.χ. σύνταξη οριστικών συμβολαίων, προγραμματισμός έγκαιρης μεταγραφής τους στο Υποθηκοφυλακείο, κ.λ.π.)

Σε περίπτωση που το δικαίωμά μου έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, συγκεντρώνω διάφορα έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκη βεβαίωση, κλπ)

Σε περίπτωση που το δικαίωμά μου έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, εφόσον δεν υφίσταται μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, συγκεντρώνω τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης.

Συγκεντρώνω τα υπάρχοντα τοπογραφικά διαγράμματα των ακινήτων μου ή/και συντάσσω νέα αν απαιτείται.

Εντοπίζω το ακίνητο μου

Ο εντοπισμός του ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι μια εύκολη διαδικασία όταν

υπάρχει σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (”εξαρτημένο τοπογραφικό”) με

συντεταγμένες στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων, που χρησιμοποιεί και το Κτη-

ματολόγιο. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων.

Εφόσον υπάρχει τέτοιο τοπογραφικό, η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπο-

γραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας) εφόσον:

▪ το αναφέρει το συμβόλαιό μου

▪ επικαλούμαι χρησικτησία σε αγροτεμάχιο/οικόπεδο

▪ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)

▪ έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. αγοραπωλησία)

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, μπορώ να εντοπίσω το ακίνητό μου με τους εξής τρόπους:

Μέσω της “Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών” που παρέχει δωρεάν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Από την εφαρμογή αυτή μπορώ 1) να βρώ το ακίνητό μου, 2) να σχεδιάσω τα όριά του (σκαρίφημα), 3) να μετρήσω τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και 4) να εκτυπώσω την εικόνα για να την υποβάλω στη δήλωσή μου.

Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμη και μικρότερης ακριβείας, (όπως είναι η μέτρηση μέσω ενός GPS χειρός/κινητού) ώστε να εντοπίσω σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου μου.

Οι δύο παραπάνω τρόποι χρησιμεύουν για τον καταρχήν εντοπισμό του ακινήτου στους χάρτες του Κτηματολογίου αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν ένα τοπογραφικό διάγραμμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia