FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στον Πύργο

Ημερομηνία: 13-09-2023 | Συντάκτης:

-Υπεγράφη η σύμβαση με τη ΔΕΔΑ, η «ΑΒΑΞ» ανάδοχος του έργου

-Γίνεται πράξη ένα έργο που κινδύνευε να μείνει στα λόγια, δήλωσε στην «Πρωινή» ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σάρκα και οστά παίρνει σύντομα ένα μεγάλο έργο που αφορά την ενέργεια στην Ηλεία, καθώς στις 4 Σεπτεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στον Πύργο και στο Αγρίνιο ανάμεσα στη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και την ανάδοχο εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε.

Η αρχική εκτιμώμενη συνολική αξία της σύμβασης ήταν στα 13,46 εκατ. ευρώ και η χαμηλότερη προσφορά ανήλθε στα 12,72 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών κ.τ.λ.) στον Πύργο και στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν συνταχθεί, προβλέπεται η κατασκευή και η ενεργοποίηση δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar), εγκατάσταση ρυθμιστών, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές σε Αγρίνιο και Πύργο.

 Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347,καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρασε με δήλωσή του στην Πρωινή την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης και έκανε λόγο για δικαίωση της προσπάθειάς του να μετατρέψει την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα σε ισχυρό ενεργειακό παίκτη.

«Μετά την πόλη της Πάτρας, ξεκινάει η κατασκευή για τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου στον Πύργο και στο Αγρίνιο. Η εξέλιξη αυτή μας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, αφού δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε και ένα έργο που κινδύνευε να μείνει στα λόγια, γίνεται πράξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, πολύ πιο ενισχυμένο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, καθώς με τις ενέργειές μας καταφέραμε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οικιακών χρηστών σε όλες τις πόλεις.Σε εποχές όπου η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις κοινωνίες, στη Δυτική Ελλάδα ανατέλλει επιτέλους η εποχή του φυσικού αερίου.

Και φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Επόμενο βήμα πρέπει να είναι η επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα και η δημιουργία τοπικών δικτύων και σε άλλες περιοχές του τόπου μας. Και επίσης, η αξιοποίηση των ΑΠΕ για να αποκτήσει η Δυτική Ελλάδα και νέες πηγές ενέργειας, όπως το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που δρομολογούμε για να ανακουφιστούν από το ενεργειακό κόστος οι αγρότες μας. Μέρα με τη μέρα η Δυτική Ελλάδα αλλάζει. Και η προσπάθεια συνεχίζεται…», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος