FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά η ανακαίνιση του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου

Ημερομηνία: 01-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”150538″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το έργο της ανακαίνισης του πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου, που είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, μπαίνει στις «ράγες» και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και ανάπλασής του, καθώς υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, η σύμβαση από τον ανάδοχο του έργου, τον Δ/νοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου και τον Ηλείο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική για να φτάσει στην υλοποίησή του.

Το έργο που φέρει τον τίτλο «Λειτουργική Αποκατάσταση του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου Ηλείας» είναι προϋπολογισμού 489.618 €. Ο διαγωνισμός έγινε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και το έργο χρηματοδοτείται από την Π.Δ.Ε. Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο πλαίσιο της πράξης Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Σταθμών στη διαδρομή Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας /Σταθμός Πύργου» με κωδικό ΟΠΣ 5037466.

Ο κ. Θανάσης Κοτταράς αναφέρει ότι το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου στην οδό Υψηλάντου, είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ κατασκευάστηκε το 1890, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985 έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 όπως και η αναβάθμιση-επισκευή της γραμμής Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία ύψους 2,3 εκατ.€ που εκτελεί ο ΟΣΕ. Παράλληλα, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι “έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία”, προσθέτοντας ότι “έχει υποβληθεί αίτημα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ενταχθεί το έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021- 2027″.

Το έργο ανάπλασης του κτιρίου ΟΣΕ στον Πύργο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στον εσωτερικό και εξωτερική χώρο του κτιρίου, στην πρόσοψη τους τοίχους και τα δάπεδα, συν τήρηση της στέγης , ελαιοχρωματισμούς, αποξήλωση των παλαιών και σιδερένιων κουφωμάτων και αντικατάστασή τους καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου με φυτεύσεις έτσι ώστε να δένει αρμονικά με την νέα μορφή του. Το έργο ανάπλασης του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού που εδώ και πολλά χρόνια ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο, θα μετατραπεί σε κόσμημα για την περιοχή και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να γίνει αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής όπως ήταν και το αρχικό σχέδιο του Ξυστρή όπου η «πράσινη διαδρομή» θα έφτανε ως τον ΟΣΕ Πύργου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150539″ img_size=”full”][vc_column_text]Η σύμβαση υπεγράφη από τον ανάδοχο του έργου, τον Δ/νοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου και τον Ηλείο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot