FOLLOW US: facebook twitter

Χειμώνα με ανατιμήσεις και ελλείψεις στα ράφια φοβούνται οι έμποροι της Ηλείας

Ημερομηνία: 01-11-2021 | Συντάκτης:

Η ακρίβεια «πνίγει» οικογένειες και επιχειρήσεις

– Δυσβάσταχτο το κόστος πλέον για τις πολυμελείς οικογένειες” αναφέρει ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Πύργου Ν. Κρουστάλης.


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δύσκολος χειμώνας προμηνύεται για επιχειρήσεις και καταναλωτές, καθώς ο συνδυασμός ανατιμήσεων και ελλείψεων σε εμπορεύματα θα επηρεάσει την αγοραστική κίνηση τους επόμενους μήνες. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος στα μεταφορικά, επηρεάζοντας και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στα εισαγόμενα είδη.

Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ρεύμα και καύσιμα, «τρομάζουν» τα νοικοκυριά και δημιουργούν μεγάλες δυσχέρειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και βάσει των εκτιμήσεων «ήρθε για να μείνει» για αρκετό καιρό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος και ευλόγως τίθεται το ερώτημα αν τα κυβερνητικά μέτρα μπορούν να αμβλύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

O πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου, Νίκος Κρουστάλης, υπογράμμισε στην «Πρωινή» ότι για τις πολυμελείς οικογένειες, ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού είναι δυσβάσταχτος, γεγονός που λειτουργεί αποθαρρυντικά για όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

«Με πέντε παιδιά, εκ των οποίων τα δύο σπουδάζουν, έχω πιεστεί πάρα πολύ. Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης είναι υψηλή για όλες τις οικογένειες, αλλά για τους πολύτεκνους πολλαπλασιάζεται. Μόνο την τιμή της βενζίνης να λάβουμε υπόψη για τις καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες, καταλαβαίνετε τι βάρος σηκώνουμε. Με αυτήν την κατάσταση, σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες, αφού οι μισθοί είναι καθηλωμένοι. Το πολύ να κάνουν ένα ή παιδιά, κι αυτό με το ζόρι. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επαναφέρει έστω τη σύνταξη στις άνεργες πολύτεκνες μητέρες, που ήταν 190 ευρώ το δίμηνο και εδώ και οκτώ χρόνια έχει καταργηθεί. Αν δεν βοηθηθούν οι πολύτεκνο, η ακρίβεια θα μας γονατίσει», τόνισε.

Αβεβαιότητα στο εμπόριο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης δήλωσε στην «Πρωινή» πώς επικρατεί ανησυχία στις τάξεις του εμπορικού κόσμου για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τον χειμώνα και κυρίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Πιστεύουμε ότι σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα και εμπορεύματα δεν θα υπάρχουν, όμως δεν θα είναι ο αριθμός που είχε αρχικά προγραμματιστεί σε κάποιες επιχειρήσεις. Εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν μικροελλείψεις, όμως θα είναι αντιμετωπίσιμες. Δυστυχώς η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία έγινε με άλλους όρους. Η απότομη αύξηση της ζήτησης “φόρτισε” την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μεταφορικά και τα ναύλα, επομένως όλοι αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους σχετικά με το κόστος, διότι άλλα είχαν υπολογίσει αρχικά, για αυτό καταγράφονται και καθυστερήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι έμποροι εξάντλησαν κάθε περιθώριο απορρόφησης του κόστους.

«Μέχρι στιγμές έχουμε μικροαυξήσεις, οι οποίες όμως αθροιστικά επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα έχουν απορροφήσει κάθε επιβάρυνση για να συγκρατήσουν τις τιμές, όμως πλέον θα είναι ζημιογόνες, για αυτό και αναγκαστικά θα προκύψουν αυξήσεις», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε ότι απαιτείται χρόνος για να εξομαλυνθεί η οικονομία και να περιοριστούν οι κλυδωνισμοί. «Η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά έχουν εκτοξεύσει το κόστος και προκαλούν ελλείψεις. Αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα έχουμε πρόβλημα στις εισαγωγές. Δεν θα έχουμε Αγιοβασίληδες τα Χριστούγεννα», είπε.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ανέφερε στην «Πρωινή» πως οι επιχειρήσεις του νομού δίνουν διαρκή μάχη επιβίωσης, προσπαθώντας να ισορροπήσουν στη μετα-πανδημία εποχή και να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης.

«Οι επιχειρήσεις της Ηλείας καταβάλλουν μεγάλη και διαρκή προσπάθεια μέσα σε ένα πολύ ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς, με κυριότερο την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Όλο αυτό το διάστημα που η αγοραστική κίνηση ήταν μειωμένη, οι επαγγελματίες επωμίστηκαν εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και δεν το μετακύλισαν στον καταναλωτή, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Πλέον όμως αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη ρευστότητα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού έχουν συσσωρεύσει χρέη και κουβαλούν επί χρόνια τη “θηλιά” των πυροδανείων. Πιστεύω πως η Πολιτεία θα δρομολογήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, προκειμένου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντέξουν και να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος