Ξεκινά άμεσα το νέο «λίφτινγκ» στον Επικούριο Απόλλωνα
Άμεσα ξεκινά το υποέργο «Αποκατάσταση Βορειότερων τμημάτων των μακρών πτερών Ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών” που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας μιλά αναλυτικά για την επανέναρξη των εργασιών αποκατάστασης και αναστήλωσης του Ναού προϋπολογισμού 2,8 εκ ευρώ
Για το σημαντικό θέμα της επανέναρξης των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στον Επικούριο Απόλλωνα και μετά τις αναληθείς/ ελλιπείς όπως τις χαρακτηρίζει πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει για το έργο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια, επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας για την εξέλιξη του έργου.
Σχολιάζοντας λοιπόν την πολύ σημαντική είδηση της επανέναρξης των εργασιών της Γ΄ φάσης στο Ναό η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας που αναλαμβάνει πλέον και το έργο, προέβη στην εξής δήλωση:
«Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής που μάλιστα διασώζει ένα μεγάλο μέρος του δομικού υλικού του. Σε αναγνώριση της μοναδικότητας του και των αξιών που αντιπροσωπεύει ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που εντάχθηκε το 1986 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση- ανάδειξη Ναού Επικούριου Απόλλωνα – Γ. Φάση», στο Ε.Π. με συνολικό προϋπολογισμό 2.891.211,78 ευρώ αποτελεί εξέλιξη που μας γεμίζει ικανοποίηση, δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας είχε την ευθύνη της σύνταξης του φακέλου που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης του ναού, εγχείρημα με σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγχρόνως επίπονο, πολυσύνθετο και χρονοβόρο επιστημονικό έργο. Στην αίσια αυτή έκβαση, στην οποία συνέβαλαν πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες, αναγνωρίζουμε βεβαίως την ξεκάθαρη βούληση και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και σε ένα βαθμό οφείλεται και στο ενδιαφέρον και την αρωγή προσώπων από τον πολιτικό κόσμο» .
Άποψη του ικριώματος του Ναού
Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν
Άμεσα ξεκινά το υποέργο «Αποκατάσταση Βορειότερων τμημάτων των μακρών πτερών Ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών»που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αναστήλωσης και αποσκοπεί αφενός μεν στην αποκατάσταση των τμημάτων των δύο μακρών πλευρών της περίστασης που εφάπτονται στο ήδη αποκατεστημένο βόρειο πτερό του ναού και αφετέρου την αναστήλωση τμήματος του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού.
Στο υποέργο «Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών στοιχείων στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα» προβλέπεται η αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης. Στο πλαίσιο του υποέργου αυτού θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας ≈4.500 τ.μ. και βάρους ≈6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.
Το έργο περιλαμβάνει σε υποέργο του, την αντικατάσταση της υπάρχουσας μεμβράνης του στεγάστρου επιφάνειας ≈4.500 τ.μ. και βάρους ≈6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.
Στην τελική φάση έγκρισης βρίσκεται και δεύτερο έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ανοιχτό εργαστήριο διάγνωσης, παρακολούθησης, ελέγχου και αποτίμησης μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την συμβατή και αειφόρο προστασία», το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αντικείμενο της παραπάνω πρότασης είναι η εγκαθίδρυση στο ναό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το ΕΜΠ -υπεύθυνη από την πλευρά του ΕΜΠ είναι η καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου- μέσω κοινής ερευνητικής διαδικασίας εργαστηρίου παρακολούθησης και ελέγχου της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγκεκριμένα διερεύνησης της διαδικασίας φθοράς του λίθου, από τον οποίο αποτελείται το δομικό υλικό του, που θα είναι ανοικτό και στους επισκέπτες του ναού.
Επίσης, υλοποιείται το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων- εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης για τα εγγεγραμμένα μνημεία και χώρους της Ελλάδας στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ηλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τους δύο εγγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών τεκμηρίωσης και η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων.»