FOLLOW US: facebook twitter

Χειμερινές εκπτώσεις με κλειστά μαγαζιά – Αγανάκτηση στο λιανεμπόριο για τη νέα αναστολή

Ημερομηνία: 12-01-2021 | Συντάκτης:

Για εργαλειοποίηση της πανδημίας και βίαιη αναδιάρθρωση του κλάδου υπέρ των ισχυρών, επικρίνει η ΕΣΕΕ την κυβέρνηση, μετά την παράταση του λοκντάουν στα καταστήματα.

Μεταξύ απογοήτευσης και θυμού κινούνται οι αντιδράσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου στην απόφαση παράτασης της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και αυτή την εβδομάδα, παρότι χθες άρχιζαν οι χειμερινές εκπτώσεις, στις οποίες το λιανεμπόριο έχει εναποθέσει ελπίδες ανάκτησης έστω και μικρού μέρους του εξανεμισμένου τζίρου.

Η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί για λειτουργία τουλάχιστον με τη μορφή του click away, ώθησε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να προβούν σε παραγγελίες και προμήθειες.

Η τύχη τους παραμένει άγνωστη, καθώς πέραν των ηλεκτρονικών παραγγελιών για όσους έχουν στήσει ένα στοιχειώδες e-shop, είναι ασαφές αν οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση θα επιτρέψουν μερική άρση αναστολής την ερχόμενη εβδομάδα, είτε με τη μορφή του click away είτε πολύ περισσότερο με το click in shop, για το οποίο η φλύαρη και διαρκώς αυτοαναιρούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προετοιμάσει ψυχολογικά τον εμπορικό κόσμο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής διψήφιου ποσοστού ύφεσης, δήλωσε σχολιάζοντας την παράταση του λοκντάουν στο λιανεμπόριο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων πέρσι έφτασε τα 5,3 δισ. και βάσει αυτού ο εμπορικός κόσμος προσέβλεπε ρεαλιστικά στο 1/3 του περυσινού τζίρου, έστω με την υβριδική εκδοχή του click away ή του click in shop.

«Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σωσίβιο επιβίωσης σε πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Προσώρας, τελούμε εν αναμονή…» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Έρχονται νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα

Τη λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα μικρά καταστήματα εντός των επομένων ημερών προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων, δεδομένου ότι δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις, ενώ επεσήμανε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος