FOLLOW US: facebook twitter

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις ανέργων

Ημερομηνία: 29-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93769″ img_size=”full”][vc_column_text]Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση προαιρετικά επί 5 χρόνια της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης οι μακροχρόνια άνεργοι, διευκρινίζει πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας και διευκολύνοντας το ξεμπλοκάρισμα πολλών αιτήσεων μακροχρόνια ανέργων που εκκρεμούσαν από το 2017.

H δυνατότητα να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους οι μακροχρόνια άνεργοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ισχύει από το 2000, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.

Βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να υπολείπονται μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα αυτό. Η καταβολή των εισφορών βαρύνει το ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση).

Για να υπαχθούν στη ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν:

● Θεμελίωση δικαιώματος, εκτός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), στο 62ο έτος (παλαιοί – νέοι).
● Θεμελίωση δικαιώματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΒΑΕ, στο 57ο έτος.
● Να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας η οποία ανανεώνεται.
● Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.
● Ο υπολειπόμενος χρόνος για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1.500 ήμερες).

Χρόνος ασφάλισης

Στον συνολικά πραγματοποιηθέντα στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΙΚΑ-ΤΕΑΜ χρόνο ασφάλισης, συνυπολογίζονται:

● Ο χρόνος που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα, αρκεί να είναι το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο τελευταίος φορέας.
● Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.
● Κάθε χρόνος που συνυπολογιζόταν για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 41 του Α.Ν. 1846/1951 (Γεν. Εγγραφο Α23/590/31.1.1984 και Εγκ. 12/1992).

Η ασφάλιση μπορεί να γίνει:

Είτε στον κλάδο σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε στον κλάδο πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση με τις ίδιες διατάξεις και στον κλάδο σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μόνο σε έναν φορέα είναι δυνατή η προαιρετική ασφάλιση).

Για να είναι το πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αρμόδιος φορέας, πρέπει να είναι και τελευταίος. Προαιρετική ασφάλιση στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι επιτρεπτή.

Οι εισφορές βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον ΛΑΕΚ. Βάση υπολογισμού των εισφορών είναι η ασφαλιστική κλάση, με βάση τις αποδοχές της ημέρας διακοπής της εργασίας του, προσαυξημένες με την αναλογία Δώρων Πάσχα ή Χριστουγέννων και Επιδόματος Αδείας και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της κλάσης στην οποία εμπίπτει κάθε φορά το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (τα πρόσωπα που υπήχθησαν στην ασφάλιση μετά την 1/1/93), βάση υπολογισμού των εισφορών είναι ο μέσος όρος του μισθού του τελευταίου έτους πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Το άθροισμα δηλ. των αποδοχών του τελευταίου 12μήνου προσαυξημένων με τα Δ.Χ. και Δ.Π. καθώς και Ε.Α. θα διαιρείται με τον αριθμό των ημερών ασφάλισης του ως άνω 12μήνου, προκειμένου να ευρεθεί το μέσο ημερομίσθιο και αυτό θα πολλαπλασιάζεται επί 25 για να ευρεθεί ο μέσος όρος του μισθού του 12μήνου.

Απαιτείται αίτηση του ανέργου, υποβάλλοντας:

● Τα ασφαλιστικά του βιβλιάρια ή και βεβαίωση χρόνου από άλλο φορέα.
● Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης εκτός αυτού που περιέχεται στα προσκομισθέντα βιβλιάρια ή τις βεβαιώσεις άλλων φορέων.
● Βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο πριν από την υποβολή της αίτησής του για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση και ότι κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot