Χάος με επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων
Στα κάγκελα είναι οι φαρμακοποιοί, καθώς οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που επέτρεψε για συγκεκριμένα σκευάσματα ο ΕΟΦ, εκτιμούν ότι θα προκαλέσουν ελλείψεις. Τι απαντά ο ΕΟΦ.
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΦ να απελευθερώσει τις παράλληλες εξαγωγές σε περίπου 160 σκευάσματα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, εν μέσω κύματος ιογενών λοιμώξεων, σύντομα θα έχουμε ελλείψεις φαρμάκων.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΕΟΦ, επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, «προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλές κατηγορίες φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.ά.
«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».
Τι σκευάσματα περιλαμβάνει η λίστα παράλληλων εξαγωγών
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μόλις 3 ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά».
Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η λίστα αυτή περιλαμβάνει:
- 135 φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
- 12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).
- Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).
Ο ΠΦΣ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το σκεύασμα από τον έλληνα πολίτη.
ΕΟΦ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων
Καθησυχαστικός, πάντως, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΟΦ για τις επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων που εκτιμούν οι φαρμακοποιοί ότι θα προκληθούν.
«Υπήρχε μία λίστα απαγόρευσης από το καλοκαίρι με 250 σκεύασμα. Κάναμε αναθεώρηση και είδαμε ότι τα 117 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, άρα σχεδόν τα μισά βγήκαν από τη λίστα. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις. Δεν μπορούμε, όμως, να κρατάμε φάρμακα αν δεν έχουν έλλειψη, υπάρχει νομοθεσία γι’ αυτό», λέει στο NEWS 24/7 ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος τους ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΟΦ παρακολουθεί στενά το θέμα και αν διαπιστώσει σε κάποια στιγμή ότι κάποιο από τα σκευάσματα τείνει να δημιουργήσει πρόβλημα επάρκειας, θα μπει και πάλι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών.
«Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν στη ελληνική αγορά αυτά τα φάρμακα που επιτρέψαμε τις εξαγωγές. Έχουμε ενημέρωση μία φορά την εβδομάδα για το πώς κινούνται και αν δούμε ότι θα εξαχθούν πολλά σκευάσματα, θα τα ξαναβάλουμε στη λίστα και θα κάνουμε και σύσταση. Αν πάλι διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν έχουν έργο, αλλά κάνουν εξαγωγές, τότε θα το δούμε διαφορετικά…», καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή: News247.gr