FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στους δρόμους για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 27-04-2023 | Συντάκτης:

-Νέα κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έκαναν χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Ηλείας, για να εκφράσουν την απόγνωσή τους για την κατάσταση που επικρατεί με τη σταφίδα, καθώς δεν έχουν λάβει την παραμικρή ενίσχυση από το κράτος.

Όπως τόνισαν, δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις εξαγγελίες, αφού ακόμα εκκρεμεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ τα αποθέματα του προϊόντος παραμένουν στις αποθήκες.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν πάει άλλο αυτό το χάλι. Στους σταφιδοπαραγωγούς φταίνε κυβερνήσεις, αντιπολιτεύσεις και όλοι όσοι κυβερνάνε. Πρέπει να ντρέπονται που βγαίνουν στην κοινωνία και ζητάνε ψήφο.Πέρασε Πάσχα, αναρωτήθηκαν πώς θα το περάσουμε; Ούτε συνδεδεμένη βάλανε, ούτε ενίσχυση δώσανε, η σταφίδα από το κακό στο χειρότερο. Λεφτά δεν έχουμε. Αν δεν πληρώσουμε ΕΦΚΑ, ασφάλεια δεν θα έχουμε. Εγώ δεν έχω. Με 5 τόνους σταφίδας 70 ευρώ τι θα πληρώσω όταν ο ΕΦΚΑ είναι 1600 ευρώ, με τι θα φάω, με τι θα πληρώσω ΔΕΗ έχω τρία παιδιά», τόνισε ο Δημήτρης Βαβίλης.

Η αγρότισσα Αικατερίνη Γραφοπουλου δήλωσε: «Δουλεύω από τα 18 μου σταμάτησα τώρα. νιώθω θυμό και απογοήτευση. Είναι εκλεκτό προϊόν η σταφίδα και είναι στις αποθήκες. Καλλιεργούμε περσινά και προπέρσινα και όλα τα αποθεματικά εξαντλήθηκαν. Η τιμή είναι 70 λεπτά και τα λιπάσματα στο ένα ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη ξεφτίλα για τον παραγωγό. Με τι θα καλλιεργήσουμε και τι θα πούμε στα παιδιά μας για να καθίσουν εδώ και με τι προοπτικές. Έπρεπε το ΥΠΑΑΑΤ να μεριμνήσει γιατί η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν. Έχω 8-9 τόνους στις αποθήκες. Πώς να καλλιεργήσω;»

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης επισήμανε: «Είμαστε εδώ σε συνέχεια των κινητοποιήσεων. Είχαμε πει ότι θα βγούμε στους δρόμους ως τις εκλογές ώσπου να δικαιωθούν τα αιτήματα επιβίωσης στην κυβέρνηση. Μας εμπαίζουν ότι θα μπουν λεφτά στις 30 Μάρτη, ότι θα μπουν λεφτά το Πάσχα.

Βγήκαμε για να δείξουμε ότι δε μας πείθουν με χάντρες και καθρεφτάκια. Διεκδικούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή για να επιβιώσουμε, αναπλήρωση εισοδήματος. Σε λίγο ξεκινάμε τη σταφίδα και δεν έχουμε στην τσέπη μας φράγκο. Χρωστάμε εισφορές, είμαστε ανασφάλιστοι. Δεν ζητιανεύουμε, διεκδικούμε. Στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς μας είπαν ότι θα μας δώσουν πετρέλαιο. Τώρα το χρειαζόμαστε, όχι μετά. Επίσης Κάποια πρόστιμα εφορίας για λάθη από το 2017 σε πολύ κόσμο αυτά απαιτούμε να σβηστούν. Δεν έχουμε κλέψει τίποτα. Κάποια χωριά δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις επειδή δεν τα είδε ο Κοπέρνικος. Να αποζημιωθούν άμεσα, ο κόσμος έχασε εισόδημα από την ελιά ε μια καλή χρονιά. Με τις περιουσίες αγροτών που διεκδικεί η μονή απαιτούμε πολιτική απόφαση για να λυθεί».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος