FOLLOW US: facebook twitter

Χαμένο στη…μετάφραση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Ημερομηνία: 28-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140918″ img_size=”full”][vc_column_text]Αδυναμία να καταλήξει σε ακριβές κόστος για τη δημοσιονομική επιβάρυνση του νέου επικουρικού συστήματος ιδιωτικών συντάξεων δηλώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι παραμένει ανοικτό για τους Ευρωπαίους πιστωτές το εάν τα τεράστια κόστη μετάβασης θα πρέπει να προσμετρηθούν ή όχι στο δημόσιο χρέος. Δεν είναι γνωστό εάν η έκθεση του ΓΛΚ, που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκε σχεδόν ξημερώματα Σαββάτου, διατυπώθηκε πριν από ένα διαφαινόμενο deal με τους πιστωτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αίσθηση προκαλεί δε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, επιλέγει, όταν προσμετρά τις δαπάνες που προκύπτουν από κάθε διάταξη του νομοσχεδίου, να τις αποδίδει στις «εκτιμήσεις του επισπεύδοντος υπουργείου». Πάντως, το πλέον επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 8 για την πηγή των πόρων του νέου Ταμείου.

Το άρθρο ορίζει ότι, εκτός από τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαχέοντας το κόστος μετάβασης από το παλαιό προς το νέο σύστημα σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος αυτό θα ανέλθει στο ποσό των 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και μέχρι το 2070, αλλά η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντική ήδη από το 2040, δηλαδή στην πρώτη κιόλας εικοσαετία εφαρμογής του νέου συστήματος.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα μπορεί να επενδύει και σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ δεν απαγορεύεται να επενδύσει τα περιουσιακά του στοιχεία ακόμη και σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, άρα και σε κρυπτονομίσματα. Σαν να μη συνέβη ποτέ η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που ξεκίνησε στις ΗΠΑ από τα ενυπόθηκα δάνεια και τα σύνθετα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, σαν να μην επένδυσαν ποτέ τα τότε ΤΕΑΔΥ, ΤΣΠΕΑΘ κι άλλα ταμεία σε δομημένα ομόλογα, που αποτέλεσε το μεγάλο σκάνδαλο της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, στη στρατηγική των επενδύσεων που θα κάνει το νέο Ταμείο (ΤΕΚΑ) δεν αποκλείεται καμία επένδυση υψηλού ρίσκου και μάλιστα στο όνομα της… εξισορρόπησης του κινδύνου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia