FOLLOW US: facebook twitter

«Ξαφνικός θάνατος» για τη Μουσειολογία Πύργου: Εκτός του Μηχανογραφικού 2021 θέλει το τμήμα η Κοσμητεία του Παν/μίου Πατρών

Ημερομηνία: 29-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123032″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ποια σενάρια τέθηκαν στο τραπέζι, υπέρ της παραμονής στον Πύργο η πρόεδρος του τμήματος, Αν. Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη

Η κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας ή η μεταφορά του στην Πάτρα είναι οι δύο εκδοχές που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως προέκυψε από την προχθεσινή συζήτηση μεταξύ των μελών της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, παρόντος και του πρύτανη του ιδρύματος, κ. Μπούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι προτάσεις που τέθηκαν από την πλευρά της Κοσμητείας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, ήταν η ενσωμάτωση της Μουσειολογίας ως κατεύθυνσης στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο, είτε ως έσχατη λύση η μεταφορά της στο campusτου πανεπιστημίου στην Πάτρα, με το σκεπτικό ότι είναι ευκολότερη η εξεύρεση λύσεων στη διδασκαλία. Ωστόσο, η πρόταση ενσωμάτωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ο οποίος αντιπρότεινε τη μετατροπής της Μουσειολογίας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για το τμήμα, προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός του ως «μη βιώσιμου» και επισημάνθηκε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη δεχθεί κι άλλους εισακτέους την ερχόμενη χρονιά και γίνει πιο περίπλοκο το ζήτημα!

Όπως μεταφέρθηκε από έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», αναφέρθηκε ως πρόβλημα του τμήματος το κτιριακό, ισχυρισμό που αντέκρουσε η πρόεδρος του τμήματος Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη, και διατυπώθηκε από αρκετούς συμμετέχοντες η άποψη ότι το τμήμα «δεν έχει ακαδημαϊκή ύπαρξη και επαγγελματική προοπτική» και πως από το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης στελέχωσης με το αναγκαίο διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραμονή του τμήματος στον Πύργο και την ενίσχυσή του πρότεινε η κα Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη την οποία φάνηκε να υποστηρίζει μόνο ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας, κ.Νικολάου, σημειώνοντας ότι η Ηλεία είναι το κατάλληλο μέρος για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, λόγω του πολιτιστικού της πλούτου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120994″ img_size=”full”][vc_column_text]«Το Πανεπιστήμιο δεν διαφώνησε όταν ιδρύθηκε η Μουσειολογία»

Η κα Ζαφειροπούλου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα συζητήθηκαν, παρά μόνο ανέφερε με δηλώσεις της στην «Πρωινή» ότι στο τμήμαέχουν εγγραφεί 260 περίπου  φοιτητές από τη ακαδημαϊκή περίοδο 2019-20 και φέτος (2020-21)  εγγράφηκαν 235 σπουδαστές.

«Κατά τον χρόνο δημιουργίας του τμήματος δεν εκφράστηκε διαφωνία από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που συνεπάγεται ουσιαστικά σύμφωνη γνώμη. Ήταν και είναι γνωστό ότι ο νομοθέτης έδωσε την ευχέρεια στα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ του πρώην τμήματος ΔΟΕΠ& ΤΜ να επιλέξουν την ένταξή τους μεταξύ τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, από τα 5 μέλη ΔΕΠ ΚΑΙ έναν ΕΔΙΠ, να επιλέξουν και να υπηρετούν σήμερα στο τμήμα Μουσειολογίας δύο μέλη ΔΕΠ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά έγιναν κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του νόμου 4610/19 και με βάση τις αποφάσεις των οργάνων του πανεπιστημίου Πατρών.

«Η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλουν εμπράκτως να στηρίξουν το τμήμα Μουσειολογίας που ουσιαστικά με αποφάσεις τους δημιούργησαν,  να στηρίξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του για να διασφαλίσουν το επίπεδο σπουδών που αρμόζει σε πανεπιστημιακό τμήμα και επιβάλλεται από τις ανάγκες των φοιτητών. Κάθε άλλη συζήτηση, όπως η μεταφορά της έδρας ή ενσωμάτωσή του ως κατεύθυνση σε άλλο τμήμα, είναι αποπροσανατολιστική και φανερώνει την μη ανάληψη της ευθύνης για την στήριξη του τμήματος που με αποφάσεις τους ίδρυσαν», επισήμανε στην «Πρωινή και πρόσθεσε ότι μια νέα αλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ζωή των σπουδαστών.

«Το τμήμα έχει την υποχρέωση της διεξαγωγής εξεταστικών για όλα τα τμήματα, της πρόσληψης των συνεργατών για την διεξαγωγή των μαθημάτων, που πολλά από αυτά είναι πρωτόγνωρα για εμάς και όλα τα τρέχοντα της καθημερινής λειτουργίας.Με την αλλαγή της έδρας ή με το να γίνει το τμήμα κατεύθυνση ενός άλλου τμήματος, όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστεί ένας άλλος φορέας που δεν νομίζω ότι θα είναι και το καλύτερο. Θα είναι και άδικο για τους φοιτητές, που δεν φταίνε σε τίποτα που εισήχθησαν σε ένα τμήμα που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο του και καταργήθηκε, και αυτοί θα πρέπει να υποστούν όλες αυτές τις συνέπειες», σχολίασε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


1 Σχόλια για "«Ξαφνικός θάνατος» για τη Μουσειολογία Πύργου: Εκτός του Μηχανογραφικού 2021 θέλει το τμήμα η Κοσμητεία του Παν/μίου Πατρών"

  1. Ο/Η Τσακ Νικ λέει:

    Το ότι τα παιδιά που έχουν εισαχθεί ήδη στο τμήμα και θα πρέπει να ταλαιπωρηθουν με μετακομίσεις στην Πάτρα, που ήδη δεν είναι σε θέση να προσφέρει αξιοπρεπείς κατοικίες, αλλά μόνο πανάκριβες παράγκες, διόλου ενδιαφέρει τους καρεκλοκένταυρους του πανεπιστημίου Πατρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot