FOLLOW US: facebook twitter

Στη σκιά του κορονοϊού γιορτάστηκε στην Ηλεία η 80ή επέτειος του ΟΧΙ

Ημερομηνία: 29-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
1ο Νηπιαγωγείο Πύργου
Με λιτές εκδηλώσεις στα σχολεία ανά τάξη και καταθέσεις στεφάνων ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μετά την 25η Μαρτίου 2020 όπου η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα, ο φετινός εορτασμός  της 28ης Οκτωβρίου ήταν η δεύτερη πιο «σιωπηλή» Εθνική Επέτειος, αφού γιορτάστηκε και πάλι  σκιά του κορονοϊού, χωρίς παρελάσεις , αλλά με περιορισμένες επετειακές εκδηλώσεις στα σχολεία αλλά και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για την διασπορά του covid19.

Μαριέττα Παιδικός Σταθμός

Την Τρίτη το πρωί, σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, σε νηπιαγωγεία, και δημοτικά, πραγματοποιήθηκαν δίωρες επετειακές εκδηλώσεις σε κάθε σχολική μονάδα και ανά τμήμα εντός των τάξεων,  με ποιήματα, τραγούδια, ντοκουμέντα και θεατρικά δρώμενα τιμώντας τους ήρωες του 1940 και τις μάχες των Ελλήνων για την λευτεριά μας. Οι εκπαιδευτικοί  αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ημέρας ,  στην 80η επέτειο και το ιστορικό ΟΧΙ, τονίζοντας ότι η 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης, ενότητας, ελευθερίας και εθνικής περηφάνιας. Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, το ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της εναντίον των φασιστικών ιταλικών δυνάμεων και μετά την εισβολή των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεωντην άνοιξη του 1941,  οργανώνει ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στον κόσμο που οδήγησε στην απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 1944.

Οι μαθητές με τραγούδια και ποιήματα,  έστειλαν το μήνυμα, ότι η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στα σχολεία, στις 11 το πρωί, οι σημαιοφόροι και παραστάτες κάθε σχολείου, σπουδαστές και πρόσκοποι απότισαν φόρο τιμής στα Μνημεία Ηρώων σε όλο το νομό.

Το ΕΕΕΕΚ Πύργου γιόρτασε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Και το ΕΕΕΕΚ Πύργου μέσα στο γενικό πρωτόγνωρο κλίκα φόβου και ανασφάλειας λόγω κορονοϊού, κατάφερε και φέτος να πραγματοποιήσει τη σχολική του γιορτή για την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940.

Οι μαθητές με χαρά και ενθουσιασμό συμμετείχαν με ποιήματα και τραγούδια τιμώντας τους αγωνιστές του πολέμου και τονίζοντας σε όλους την ιδιαίτερη αξία που έχει για τη χώρα μας αυτή η εθνική επέτειος καθώς μας υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό , αλλά και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μαθητές κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Ηρώων στα Λεχαινά

Στην πλατεία Αγ. Δημητρίου στο μνημείο Ηρώων στα Λεχαινά, έγινε η κατάθεση στεφάνων, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, παρουσία των σημαιοφόρων των σχολείων, του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνηςκ.Λέντζα Γ., των Αντιδημάρχων Κεκάτου Δ. και Βαγγελάκου Π., καθώς και του Προέδρου της Κοινότητας Λεχαινών Παναγιώταρου Δ., και άλλων επισήμων. Απεδόθησαν τιμές και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Το ΚΔΑΠ Ζαχάρως τίμησε την 28ηΟκτωβρίου

Με μάσκες, αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Ζαχάρως γιόρτασε την Επέτειο του ΟΧΙ σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου στη γραφική πλατεία του Ξηροχωρίου, ένα όμορφο «μπαλκόνι» με θέα το Ιόνιο.

Η Γιορτή περιελάμβανε αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια που συγκίνησαν τους λιγοστούς – λόγω μέτρων – παρευρισκόμενους και με λιτό τρόπο εστίασε στο πνεύμα και στο νόημα αυτής της ιστορικής ημέρας. Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ, Γιάννης Μπιτζούνης ευχήθηκε χρόνια πολλά και η επόμενη εκδήλωση να γίνει χωρίς τους περιορισμούς των υγειονομικών μέτρων, ενώ ο πρόεδρος του Ξηροχωρίου, Ηλίας Βασιλόπουλος, τόνισε πως λαός που ξεχνάει τις ρίζες του, χάνει τον προσανατολισμό του, συγχαίροντας εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Νωρίτερα το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, το ΚΔΑΠ Ζαχάρως συμμετείχε στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της Ζαχάρως, ενώ και το πρωί της 28ης παραβρέθηκε και στον εκκλησιασμό διά της αντιπροσωπείας του μαζί με τα υπόλοιπα σχολικά τμήματα της πόλης.

Το πολλά υποσχόμενο ΚΔΑΠ Ζαχάρως με τους δραστήριους εκπαιδευτικούς του, Αγγελική Παντή, Κλεοπάτρα Κατσώλη, Ακριβή Ζώη και Γιάννη Μπιτζούνη βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή στα δρώμενα της πόλης, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του.

Μαριέττα Παιδικός Σταθμός

Νέα Φιγαλεία

Στεφάνια από τα παιδιά Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Ωλένης
Παιδικός σταθμός Ανδραβίδας
ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος