Το Βόρειο Αιγαίο ποθεί ειρήνη
του Πάνου Τριγάζη
Την επομένη της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ο ίδιος βρέθηκα στη Μυτιλήνη για να συνεορτάσω με εκεί συναγωνιστές της ειρήνης και προσκεκλημένους από την Τουρκία τα 25 χρόνια της κίνησης «Συνύπαρξη για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με πλούσια δράση και για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η κίνηση αυτή, όπως και η αντίστοιχη τουρκική, αποκαλούμενη EGE BARIS, επιδίδονται στην Διπλωματία των Πολιτών, που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μεστή μηνυμάτων η εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, επανέφερε στην μνήμη μας επιλογές τόλμης για να υπάρξουν γέφυρες φιλίας και να γκρεμιστούν τείχη εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες. Θυμηθήκαμε, λοιπόν, φωτισμένους πνευματικούς ανθρώπους σαν τους Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσο, την Διδώ Σωτηρίου και τον Αζίζ Νεσίν, που πρώτοι άναψαν την φλόγα της ειρήνης και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς. Θυμηθήκαμε επίσης τον Μίκη Θεοδωράκη που λίγα χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, ηγήθηκε της Ελληνικής Επιτροπής για την Ελληνοτουρκική Φιλία, της οποίας και ο ίδιος υπήρξα ιδρυτικό μέλος.
Θυμηθήκαμε και το ορόσημο του κοινού Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας των δήμων Μυτιλήνης και Δικελί, με δημάρχους εκατέρωθεν τον Στρατή Πάλλη και Οσμάν Οσγκιουβέν. Τότε, που και το ΚΚΕ με τον Χαρίλαο Φλωράκη ηγέτη του, είχε παραστεί με ενωτική γραμμή, την οποία σήμερα δεν θέλει να θυμάται.
Θυμηθήκαμε, τέλος, και την Διπλωματία των Σεισμών του 1999, όσο και την πρόσφατη, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας. Προφανώς, το πρόσφατο καλό κλίμα στις διακρατικές σχέσεις, που εύχομαι να διαρκέσει, δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν νέες εντάσεις, πολύ περισσότερο που τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν άλυτα και ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις καιροφυλακτούν για επιλογές μίσους.
Προσωπικά, αν είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Ερντογάν και Μητσοτάκη, θα τους έλεγα ότι κριτήριο για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι να θα διευκολύνει η Ελλάδα την Τουρκία να προμηθευτεί τα αμερικανικά F16, αλλά αν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν να απελευθερώσουν ζωτικούς πόρους από το μεταξύ τους κυνηγητό των εξοπλισμών για την παιδεία, την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχοντας ιδιαίτερους δεσμούς με την Μυτιλήνη, όπου ζει μία από τις πέντε αδελφές μου, η Μαργαρίτα, της οποίας ο σύζυγος διετέλεσε δήμαρχος μια τετραετία, η δε κόρη της Βάσω Χοχλάκα διεκδίκησε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με συμμαχικό σχήμα στις πρόσφατες εκλογές, γνωρίζω ότι οι νησιώτες μας στην περιοχή αυτή ποθούν την ειρήνη, την φιλία και την συνεργασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επί δεκαετίες, είδαν τα νησιά τους να συρρικνώνονται πληθυσμιακά, ο δε τουρισμός από την Τουρκία που και σήμερα είναι ευπρόσδεκτος, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του αναπτυξιακού προβλήματος της περιοχής. Πολύ πιο κοντά από την κυρίως Ελλάδα είναι το Αϊβαλί, η Σμύρνη, η Έφεσος και η Πέργαμος.
Κάποιοι σκέπτονται ως επιλογή για τον τουρισμό και την οικονομία, την σύνδεση με την Χαλκιδική και μακάρι να βρουν ευήκοα ώτα. Πάντοτε όμως, οι δύο λαοί που έχουν πολλά κοινά, θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται. Άρα, όπως είπα και στην Μυτιλήνη, Συνύπαρξη νυν και αεί!
Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ