Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου τίμησε τον Ηλείο λογοτέχνη Βύρωνα Δάβο
Μεγάλος λογοτέχνης και ιστορικός
Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου, τιμήθηκε το Σάββατο το απόγευμα για το έργο του, ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς της μεταπολεμικής περιόδου στην χώρα μας σε επίπεδο Λογοτεχνίας και Ιστορικής έρευνας. Ο Βύρων Δάβος, γεννημένος το 1927 στο Πελόπιο Ηλείας, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που άρχισε να ασχολείτια με την ποίηση, την συγγραφή και την λογοτεχνία από τα νεανικά του χρόνια. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημόσια Ββιλιοθήκη Πύργου ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας, παρέστη και ήταν εμφανώς συγκινημένος από τα όσα ακούστηκαν.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο βουλευτής Ηλείας κ. Κ. Τζαβάρας, ο αναπληρωτής δημάρχου Ολυμπίας κ. Γ. Δεββές, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Λ. Βαρουξής, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης αγροτικών κ. Π. Πλατανιάς κ.α.
Την παρουσίαση άνοιξε ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Α. Φωτόπουλος που αναφέρθηκε στα βιογραφικά κυρίως στοιχεία του συγγραφέα, ενώ για το λογοτεχνικό και συγγραφικό έργο του Βύρωνα Δάβου μίλησαν ο φιλόλογος Α. Αναστασόπουλος, ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Δ. Τραμπαδώρος. Το μέλος της θεατρικής Ομάδας Πύργου κ. Γ. Μανώλης ανέγνωσε με ξεχωριστό τρόπο συγκεκριμένα χαρακτηρισιτκά αποσπάσματα που είχε επιλέξει από τα έργα του. «Στις όχθες του Αλφειού», «Ένας άνθρωπος κοιτάζει τη Δύση», «Η μεγάλη επιστροφή» κλπ είναι ορισμένα από αυτά, αφού το σύνολο του έργου του αριθμεί πάνω από 80 βιβλία και ιστορικές μελέτες!
Να σημειώσουμε ότι αναφορά από τους ομιλητές έγινε και στην σημαντική προσπάθεια του συγγραφέα στην ανεύρεση πηγών για την Ιστορία της Ηλείας, κάτι που οδήγησε σε έκδοση πρωτότυπων ιστορικών εργασιών για τον χώρο της Ηλείας και του Πύργου ιδίως του 19ου και του 20ου αιώνος(με θέματα από την αγροτική ζωή και την πολιτική κίνηση του τόπου, αλλά και παρουσίαση λαογραφικών θεμάτων. Το έργο του έχει δεχθεί πλήθος θετικών κριτικών και εκτείνεται από την Ποίηση και την λογοτεχνική πεζογραφία μέχρι τις ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Τελευταίος ο κ. Φωτόπουλος ως ιστορικός και Πανεπιστημιακός αναφέρθηκε στην συμβολή του Βύρωνα Δάβου, του μεγάλου αυτού Ηλείου Πνευματικού δημιουργού στην λογοτεχνία και κλείνοντας τον κάλεσε στο βήμα και του απένειμε ένα αναμνηστικό για την προσφορά του, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που παρέλαβε ομολογουμένως πολύ συγκινημένος.