FOLLOW US: facebook twitter

«Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη και Κλιματική Ουδετερότητα, με οδηγό το καθαρό νερό»

Ημερομηνία: 03-03-2023 | Συντάκτης:

Τριήμερο συνέδριο στην Ηλεία από το «Δίκτυο πόλεων με Λίμνες», την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου

  • Παρουσία του Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννη του Γ.Γ Χωροταξίς Ε. Μπακογιάννη, του προέδρου του Πράσινου Ταμείου Στ. Σταθόπουλου και του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη

Οι επιστημονικές, θεσμικές και τεχνικές λύσεις καθώς και τα έργα για το βιώσιμο παρόν και μέλλον της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, αποτελούν το θέμα του τριήμερου Συνεδρίου «Κλιματικήουδετερότητα-Απότηνφιλοδοξίαστηνυλοποίηση-Ηκρίσιμηδιασταύρωσηπόσιμου νερού&υπογείωνυδάτωνσεένα μεταβαλλόμενοπεριβάλλον» που συνδιοργανώνουν από την Παρασκευή 10 Μαρτίου έως και την Κυριακή 12 Μαρτίου, στην Ηλεία το «Δίκτυο Πόλεων Με Λίμνες», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Θέμα του συνεδρίου : «Προς τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη και την Κλιματική

Νεκτάριος Φαρμάκης

Ουδετερότητα, με οδηγό το καθαρό νερό» με ομιλητές εκπροσώπους της κυβέρνησης, των κομμάτων του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Επιστημονικών Φορέων και της Επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων ο υφ. Υποδομών Γιώργου Καραγιάννης., ο Γ.Γ Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και οι Ηλείοι βουλευτές.

Η έναρξη πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στις 6.30 το απόγευμα, με ανοιχτή Συνεδρίαση του Δ.Σ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», στηναίθουσατηςΠ.Ε Ηλείας στονΠύργο και οι εργασίες συνεχίζονται το Σάββατο το πρωί στον ίδιο χώρο, το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπίακαι την Κυριακή το πρωί στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης όπου θα υπάρχει ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Κουτχίου- Στροφυλιάς και πτήση με υδροπλάνο.

Κατά την διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου παρουσιάζονται:το αποτύπωμα της διαχρονικής περιβαλλοντικής κρίσης και ο σχεδιασμός, οι τεχνολογικές, χρηματοδοτικές θεσμικές λύσεις, οι μελέτες και τα έργα, για τη Δυτική Ελλάδα, με βάση αναφοράς το νομό Ηλείας, ενώ θα συζητηθούν: Οι κύριες αιτίες των αρνητικών επιπτώσεων στην κατάσταση των υδάτων αλληλοσυνδέονται. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, οι χρήσεις της γης, οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία, η γεωργία και ο τουρισμός, η αστική ανάπτυξη και οι δημογραφικές μεταβολές. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας, σύμφωνα με το στόχο σταδιακής μείωσης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατά 55% μέχρι το 2030, 80% μέχρι το 2040 και της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, που αποτελεί μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, στον μετριασμό του αποτυπώματος της.

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στις εργασίες του Συνεδρίου παρουσιάζονται επίσης οι επιστημονικές, θεσμικές και τεχνικές λύσεις, τα προγράμματα, οι δράσεις, οι μελέτες και τα έργα:

-Χωροταξικού -πολεοδομικού σχεδιασμού- χρήσεων γης, προστασίας και ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου, βιοτόπων, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

-Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Υποδομών και Δικτύων Μεταφορών, Ενέργειας Ύδρευσης- Αποχέτευσης, Βιολογικών Καθαρισμών, Ανακύκλωσης Νερού και σύγχρονων Τεχνολογιών

-Αντιπλημμυρικής θωράκισης, περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προστασίας των εδαφών από διάβρωση.

-Προστασίας της ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων πόρων.

-Ύδρευσης, άρδευσης και για όλες τις χρήσεις νερού των τοπικών κοινωνιών. Αποκατάστασης και ανάσχεσης φαινομένων υφαλμύρινσης.

-Διατήρησης της βιοποικιλότητας και του υδάτινου ισοζυγίου.

-Προστασίας των υδάτων σε περιοχές πέριξ των ΧΥΤΑ και των Βιολογικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας.

-Ορθολογικής χρήσης του νερού σε γεωργικές καλλιέργειες, οικιακή, αστική και βιομηχανική χρήση.

-Αντιμετώπισης προβλημάτων έλλειψης ή ακαταλληλότητα του νερού (λειψυδρία, ρύπανση και μόλυνση νερού, κατανάλωση).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος