FOLLOW US: facebook twitter

Βιομηχανική Τομάτα: Ολοκληρώνονται τα συμβόλαια της Ο.Π. Αμαλιάδας με τον ΚΥΚΝΟ

Ημερομηνία: 24-02-2022 | Συντάκτης:


Δυσαρέσκεια για την τιμή και προβληματισμός για τις νέες φυτεύσεις

-Σε εκκρεμότητα ακόμα με την ΜΙΝΕΡΒΑ

  • Αύξηση περίπου 10% δίνουν οι μεταποιητές σε σχέση με πέρυσι
  • ΄Φωτιά’ το καλλιεργητικό κόστος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Αρκετά προβληματισμένοι είναι φέτος οι περισσότεροι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας, αφού λίγο πριν τις φυτεύσεις που συνήθως ξεκινούν στα μέσα Μάρτη, δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε καλλιέργεια και σε ποιο βαθμό, αφού το ενεργειακό και το καλλιεργητικό κόστος είναι υπέρογκο και δύσκολα θα καλυφθεί από τις τιμές που λέγεται ότι θα δώσουν οι μεταποιητές στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πέσει οι υπογραφές της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με το εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ στα Σαβάλια που απορροφά και τις μεγαλύτερες ποσότητες βιομηχανικής τομάτας της Ηλείας και αναμένονται οι τραπεζικές εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ με την ΜΙΝΕΡΒΑ στη Γαστούνη οι υπογραφές εκκρεμούν. Όπως ακούγεται στις τάξεις των τοματοπαραγών, σε ότι αφορά τα συμβόλαια με τον ΚΥΚΝΟ, η αύξηση που δίνει το εργοστάσια σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται γύρω στο 10%, ενώ ειναι ελαφρά αυξημένες και οι ποσότητες που έχουν ζητηθεί. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Ο.Π Αμαλιάδας είχε υπογράψει για 30.800 τόνους βιομηχανικής τομάτας και παραδόθηκαν 30.000 τόνοι, δηλαδή καλύφθηκαν οι ποσότητες, ενώ η ΜΙΝΕΡΒΑ παρέλαβε 9.500 τόνους. Δηλαδή συνολικά τα συμβόλαια των τοματοπαραγωγών της Ηλείας με τα δύο εργοστάσια φτάνουν περίπου τους 40.000 τόνους.


Στα ύψη το καλλιεργητικό κόστος εξαιτίας των αυξήσεων σε όλα τα επίπεδα

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί εντελώς σε σχέση με πέρυσι, αφού οι βασικοί προβληματισμοί των παραγωγών έχουν να κάνουν με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα που έχει εκτοξεύσει τα κόστη, αλλά και τις εισροές, όπως επίσης κανείς δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι με τις χρεώσεις για το πότισμα, τότε που έχει και ανάγκες το προϊόν. Παράλληλα το καλλιεργητικό κόστος επιβαρύνεται υπερβολικά και με την αλματώδη αύξηση των λιπασμάτων – σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%- με αποτέλεσμα τα καλλιεργητικά κόστη, συν τις δαπάνες μεταφοράς και τις επιβαρύνσεις από τα καύσιμα, αν έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 94-95 ευρώ τον τόνο κατά μέσο όρο, ενώ πέρσι ήταν 83 ευρώ. Παρά την αύξηση 9% με 10% στα τιμολόγια που αναμένεται να δώσουν οι μεταποιητές, παραμένει ο προβληματισμός, αφού η ρευστότητα είναι θέμα. Το κόστος παραγωγής πέρσι στην Ηλεία εκτιμάται ότι ήταν 750 ευρώ, αλλά φέτος θα πλησιάσει τα 1.000 ευρώ. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το ενδεχόμενο ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία 2-3 τουλάχιστον χρόνια πλήττουν το νομό τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα.

Είναι λοιπόν λογικό κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί τοματοπαραγωγοί να προβληματίζονται για το αν θα καλλιεργήσουν ή όχι και σύμφωνα με τις πληροφορίες τις Πρωινής, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις τιμές που δίνουν τα εργοστάσια, αφού η αύξηση του 10% στα τιμολόγια του 2022 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το καλλιεργητικό κόστος. Έτσι αν και ασκούνται πιέσεις για αύξηση της τιμής των τιμολογίων από τους μεταποιητές, το αίτημα δεν διαφαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, εκτός αν μέσα στα συμβόλαια μπουν συγκεκριμένες ρήτρες.


Από το κακό στο χειρότερο το εισόδημα των παραγωγών

Η αγωνία λοιπόν των τοματοπαραγωγών κορυφώνεται λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους τα οριστικά συμβόλαια και κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι η βιομηχανική τομάτα, μαζί με την σταφίδα που το 2021 γνώρισε τον όλεθρο και το ελαιόλαδο που επίσης είχε πολύ μειωμένη παραγωγή , αποτελούν τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας, καταλαβαίνει ότι ο πρωτογενής τομέας στο νομό όπως και το εισόδημα των παραγωγών πάει από το κακό στο χειρότερο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia