FOLLOW US: facebook twitter

Βήμα στο μέλλον για 30 Ηλείους επιχειρηματίες

Ημερομηνία: 04-06-2024 | Συντάκτης:

-Θέμα χρόνου η λειτουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στον Πύργο

-Θα μειωθούν σημαντικά οι λογαριασμοί ηλεκτρικού όσων συμμετάσχουν, τόνισε ο βασικός εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Ζώης Σιδηροκαστρίτης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σάρκα και οστά πήρε το καινοτόμα εγχείρημα τριάντα Ηλείων επιχειρηματιών να ιδρύσουν Ενεργειακή Κοινότητα, με στόχο να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

H πρωτοβουλία είχε προαναγγελθεί από τα τέλη του 2022 σε ειδική ημερίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας από τον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο ΕΜΠ και εξειδικευμένο σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Ζώη Σιδηροκαστρίτη, και το καλοκαίρι του 2023 επιλέχθηκε η περιοχή της Αγκινάρας στον Πύργο για την εγκατάστασή της.

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Σιδηροκαστρίτης γνωστοποίησε ότι η ενεργειακή κοινότητα είναι στο τελικό της στάδιο και σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία, προσφέροντας στις επιχειρήσεις της Ηλείας τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μέσα από ο σύστημα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtualnetmetering).

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη αδειοδότηση και το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή κοινότητα στην περιοχή μας. Με την παραγωγή ρεύματος από το ενεργειακό πάρκο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μειωθούν σημαντικά οι λογαριασμοίρεύματος στις επιχειρήσεις-μέλη της ενεργειακής κοινότητας. Θα είναι δηλαδή σαν έχουν τοποθετήσει ένα φωτοβολταϊκό στην επιχείρησή τους. Απλώς αυτό έχει τοποθετηθεί σε ενεργειακό πάρκο μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtualnetmetering)», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Η ενέργεια που παράγει το πάρκο, συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα βελτιώσουν αισθητά την ανταγωνιστικότητά τους ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα ή τις προσφερόμενες υπηρεσίες, κάτι που θα μετακυληθεί και στους καταναλωτές. Άρα θα επιτευχθεί ενεργειακή αυτονομίακαι ανεξαρτησία από τις τιμές του ρεύματος. Θεωρώ πως είναι μία καλή επένδυση, καθώς σε 4-5 χρόνια η επιχείρηση κάνει απόσβεση του αρχικού της κεφαλαίου για τη συμμετοχή της στην ενεργειακή κοινότητα», τόνισε ο κ. Σιδηροκαστρίτης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο για τη βοήθειά του στη επιτυχή ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας συμμετέχουν επίσης ο Τάσος Καρνάρος, ο Ηλίας Ξανθούλης, ο Νίκος Δημόπουλος, ο Χρήστος Γιαρμενίτης και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Ξανθούλης δήλωσε ότι είναι ένα εγχείρημα που απαντά στην αγωνία των επιχειρηματιών να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι η επιτυχία του θα είναι καθοριστική για το μέλλον.

«Είναι εγχείρημα καινοτόμο και συμβατό με τις ευρωπαϊκές πρακτικές που ενθαρρύνουν την πράσινη ενέργεια. Η ηλειακή επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κοινότητα συμβάλλει σε αυτό καθοριστικά», ανέφερε.

Ο κ. Καρνάρος εξέφρασε την προσδοκία να βρει κι άλλους μιμητές αυτή η πρωτοβουλία.

«Είναι βασικός μας στόχος να πρωτοπορήσουμε στις περιβαλλοντικά βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε πως η ενεργειακή κοινότητα θα επιτύχει και θα δώσει στις επιχειρήσεις της Ηλείας το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot