FOLLOW US: facebook twitter

FTI: Πώς επηρεάζει η πτώχευση του γερμανικού tour operator τον ελληνικό τουρισμό

Ημερομηνία: 04-06-2024 | Συντάκτης:

Προετοιμασμένοι για την πτώχευση του FTI, ενός εκ των μεγαλύτερων tour operator στην Ευρώπη, εμφανίζονται να ήταν οι Έλληνες ξενοδόχοι με αποτελέσμα οι επιπτώσεις να εμφανίζονται να είναι σχετικά περιορισμένες και διαχειρίσιμες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. 

Αυτό που παραμένει, όμως, άγνωστο είναι πόσα ήταν τα ξενοδοχεία στη χώρα μας που έχουν δεχθεί κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν από την FTΙ, η οποία πέρσι εκτιμάται ότι «έφερε» στην Ελλάδα περίπου 200 χιλιάδες τουρίστες.

Η πτώχευση της FTI δεν έπεσε πάντως ως κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική αγορά του τουρισμού καθώς τα σημάδια υπήρχαν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης του γερμανικού tour operator, είχαν πέσει στο κενό. Αυτό είχε, ως αποτέλεσμα, πολλοί ξενοδόχοι να είναι υποψιασμένοι και να έχουν ζητήσει -σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό- προεξόφληση ή προπληρωμή για τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρεία. Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο του Thomas Cook το 2019, το οποίο έχει κάνει αρκετά πιο επιφυλακτικές τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του FTI είναι στις 7500. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση του FTI.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κρατήσεις, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. Πέρσι, εκτιμάται ότι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που έφερε το FTI στην Ελλάδα ήταν κοντά στις 200 χιλιάδες με τον μεγαλύτερο όγκο να αφορά μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 70% των πελατών του FTI κατευθυνόταν σε Κρήτη και Ρόδο, ένα 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% αφορούσε περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς ανέφεραν χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα οι «απώλειες» από την πτώχευση του FTI θα καλυφθούν από άλλους tour operators, επεσήμαναν όμως ότι αυτό εξαρτάται και από τις κινήσεις που είχε κάνει κάθε ξενοδόχος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν tour operator ο οποίος και πέρσι είχε εμφανίσει πολλά προβλήματα όσον αφορά τη διεκπεραίωση των πληρωμών, όπερ σημαίνει ότι η εγχώρια αγορά ήταν «υποψιασμένη».

Βέβαια, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική αν η πτώχευση είχε σημειωθεί τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, οπότε και τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα.

Ο FTI είναι ένας από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε πέρσι τα 4,1 δισ. ευρώ και περίπου 11.000 εργαζόμενοι. Η εταιρεία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ακόμη πριν την πανδημία της COVID-19 και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης με 600 εκατ. ευρώ. Στην εταιρεία, βασικός μέτοχος τα τελευταία χρόνια ήταν ο αιγυπτιακός όμιλος Orascom και μέλος του δ.σ. ήταν ο Naguib S. Sawiris, ανηψιός του Naguib Sawiris, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα καθώς το 2007 είχε αποκτήσει τη Wind Ελλάς.

Τον περασμένο Απρίλιο, το τοπίο για τον FTI φάνηκε να γίνεται λίγο πιο φωτεινό όταν το αμερικανικό fund Centares ανακοίνωσε ότι θα αποκτούσε τον έλεγχο της εταιρείας και την ανάληψη των υποχρεώσεων της, ενώ θα διέθετε και επιπλέον 125 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Όμως, η έγκριση της συμφωνίας καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για να συνεχίσει να λειτουργεί ο συγκεκριμένος tour operator.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως ο FTI είναι ασφαλισμένος κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Όπως αναφέρουν τόσο ο Σύνδεσμος Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV) όσο και ο ίδιος ο FTI στην επίσημη ανακοίνωση του, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Τουρισμού συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Επιπλέον, ηδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο του FTI στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύψουν.

Πηγή: Cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia