FOLLOW US: facebook twitter

Βήμα διαλόγου για την εκπαίδευση και την εργασία

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:
Ο συγγραφέας με τους ομιλητές της εκδήλωσης

Το νέο βιβλίο του Αμαλιαδίτη πανεπιστημιακού καθηγητή Νίκου Φωτόπουλου

-Παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών – Ομιλητής και ο βουλευτής Δ. Καλαματιανός

Επιμέλεια: Μαρία Καραμπάτση


Αφορμή για ουσιαστικό διάλογο και επικοινωνία στάθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, του Αμαλιαδίτη Νίκου Φωτόπουλου, που τιτλοφορείται «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση στην “κοινωνία των δεξιοτήτων”- Εκπαιδευτικοί μηχανισμοί και καταμερισμός της εργασίας στη μετα-νεωτερικότητα: Τάσεις και επαναπροσδιορισμοί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.

Η ομιλία του Νίκου Φωτόπουλου ήταν άκρως συναισθηματική

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, με την υποστήριξη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, παρουσία εκλεκτών ομιλητών και πλήθους κόσμου και έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθώς η μελέτη του Νίκου Φωτόπουλου ανοίγει ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής και ο αναγνώστης μπορεί να συνδιαλαγεί δημιουργικά με τη σκέψη του συγγραφέα.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, το βιβλίο αποσκοπεί στη θεωρητική και κριτική αναπλαισίωση του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί επιδρούν στη διαμόρφωση του καταμερισμού της εργασίας και της κοινωνικής αναπαραγωγής στην εποχή της μετα-νεωτερικότητας. Πρόκειται για πόνημα που, με κοινωνιολογικούς όρους ανάλυσης και ερμηνείας, εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων, η σχέση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η συμβολή των εκπαιδευτικών μηχανισμών στις κοινωνικές ιεραρχήσεις, ο ρόλος της εκπαιδευτικής πολιτικής στην παγκοσμιοποίηση, οι “μεταλλάξεις” και οι μεταβολές στις δομές προσόντων και δεξιοτήτων στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη επιχειρεί τη διερεύνηση και ανάλυση των κυρίαρχων εκπαιδευτικών πρακτικών αναδεικνύοντας τάσεις, προκλήσεις και επαναπροσδιορισμούς στο “εκπαιδευτικό γίγνεσθαι”.

Εξαιρετικές αναλύσεις

Οι ομιλητές της εκδήλωσης, προσέγγισαν εξαιρετικά το βιβλίο

Στη συζήτηση, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, συνέβαλαν με τις εξαιρετικές αναλύσεις τους, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας-ΕΚΠΑ και Επιστημονική Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας. Τη συζήτηση συντόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ- Καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών-ΕΚΠΑ, Γιώργος Αργείτης, ενώ παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Ομιλητής στην εκδήλωση και ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος δεν έκρυψε την έκδηλη αγωνία για το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε σχέση με την εργασία.

Όπως επισημάνθηκε και στην εκδήλωση, αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής για τη εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.  

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν αλλά συμμετείχαν και στη συζήτηση

Η εκδήλωση αποτέλεσε και την «επίσημη έξοδο» του βιβλίου στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot