FOLLOW US: facebook twitter

«Via Egnatia” – Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα στην Αμαλιάδα!

Ημερομηνία: 12-06-2023 | Συντάκτης:

Από τον Πολιτιστικό, , Λαογραφικό & Μορφωτικό  Σύλλογο  Ήλιδας «Η Ελίσσα» με την συμμετοχή του ΛΕΠ Πύργου και του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Σουλίου Πατρών

Με την συνδιοργάνωση της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την  στήριξη του δήμου Ήλιδας και της Ι. Μ  Ηλείας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Μια μοναδική μουσικοχορευτική  και θεατρική παράσταση,  με ήχους και σκοπούς βαλμένους από τα σκληρά βουνά της Ηπείρου, με ήχους οξείς από τα μακεδονικά χοροστάσια, με παραδοσιακές καταβολές  που χάνονται στους αιώνες, με ήχους Ανατολής που παντρεύουν ανθρώπους, παραδόσεις και πολιτισμούς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο  κατάμεστο από κόσμο δημοτικό θέατρο της Αμαλιάδας.

Ο Πολιτιστικός , Λαογραφικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ήλιδας «Η Ελίσσα», παρουσίασε με την  συνδιοργάνωση της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την  στήριξη του δήμου Ήλιδας και της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ένα πραγματικό υπερθέαμα με τίτλο «Via Egnatia” με στόχο να κάνει τους πολυάριθμους θεατές μέλη της ιστορίας μας!

Πάνω από 100 χορευτές, μουσικοί, τεχνικοί, φροντιστές και άνθρωποι  πίσω από τα παρασκήνια, δημιούργησαν ένα μοναδικό ταξίδι , διατρέχοντας την  Εγνατία από το Πωγώνι στην Άσσηρο , στο Βώλακα Δράμας,  στη Δυτική Θράκη κι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη!

Εκτός από τον Π.Λ.Μ. Σύλλογο «Η Ελίσσα’ συμμετείχαν ακόμα στην παράσταση το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών, όπου όλοι μαζί μοιράστηκαν με το κοινό ένα ταξίδι εθίμων, μελωδιών, τραγουδιών, και παραδόσεων που ενώνουν τη Δύση με την Ανατολή.

Οι συντελεστές εξηγούν τον λόγο για τον οποίο ονομάστηκε η μουσικοχορευτική αυτή παράσταση Via Egnatia.  Η Εγνατία οδός κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 πχ πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου ελληνικού δρόμου.

Το όνομα Εγνατία δόθηκε σε όλο το δρόμο από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη προς τιμή του Ρωμαίου ανθύπατου Γναίου Εγνάτιου που την κατασκεύασε.
Την Εγνατία οδό επίσης διέσχισε ο Απόστολος Παύλος, γύρω στο έτος 40μ.χ , κατά το ταξίδι του προς την Ελλάδα για να διδάξει τον χριστιανισμό.

Το 1.270μ.χ η Via Egnatia αναφέρεται ως συνδετικός οδικός άξονας ανάμεσα στο Δυρράχιο και στην Κων/πολη και μέχρι το 16⁰ αιώνα χρησιμοποιείται βασικά ως εμπορικός δρόμος που διακινούσε φυλές, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις, ιδεολογίες, ήθη, έθιμα, οικονομίες, νοοτροπίες και αντιλήψεις. Και όλο αυτό το πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο επί σκηνής, ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό που είχε την ευκαιρία να γίνει γνώστης αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας και της λαΪκής μας παράδοσης.

Οι συντελεστές της παράστασης

Έπαιξαν:

• ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ Τρύφωνας, κλαρίνο

• ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Λύσανδρος, λαούτο – τραγούδι

• ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γιάννης, βιολί

• ΚΑΤΣΩΤΗΣ Περικλής, κρουστά

• ΓΚΙΚΑ Χρυσάνθη, πολίτικη λύρα

• ΜΗΤΣΟΥ Πέτρος, γκάιντα – ζουρνάς

• ΜΑΥΡΙΔΗΣ Γιώργος, μακεδονική λύρα – τραγούδι

• ΚΟΚΛΑΣ Βασίλης, νταχαρές

• ΤΣΙΑΦΟΓΙΑΝΝΗ Βασιλική, τραγούδι

• ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Μαρία, κανονάκι – τραγούδι

• ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Τάσος, νέυ

• ΞΕΝΟΣ Λευτέρης, ηχοληψία – φώτα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος