FOLLOW US: facebook twitter

Βασίλης Γιαννόπουλος: Ο απολογισμός, οι εκλογές και η επόμενη μέρα

Ημερομηνία: 22-12-2023 | Συντάκτης:

-Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του 2023 και ταυτόχρονα της τετραετούς θητείας της σημερινής περιφερειακής αρχής, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, λίγο διαφορετική από τα τετριμμένα…

«Η αίσθηση της άνετης επικράτησης διόγκωσε υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις
τον εσωπαραταξιακό ανταγωνισμό»

Του θέσαμε συνολικά 14 ερωτήσεις, στις οποίες απαντά για όλα: Πού οφείλεται το εντυπωσιακό 60% στην Ηλεία, τι τον ενόχλησε στις εκλογές, αν είναι ικανοποιημένος με την προσωπική εκλογική επίδοση, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τι να περιμένουμε στην επόμενη πενταετία, αλλά και τι σκέφτεται ο ίδιος για το πολιτικό του μέλλον.

Το 60% στην Ηλεία είναι αποτέλεσμα που το περιμένατε; Δεν λέω ότι είχατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να χάσετε, αλλά αν περιμένατε ποσοστό που συνήθως το συναντάμε σε κάλπη β΄γύρου.

H επαφή με τους πολίτες σε όλη την Ηλεία μού έδειχνε ότι υπάρχει τεράστια ανταπόκριση και αποδοχή των πεπραγμένων μας. Στις περιοδείες που έκανα απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και έβλεπα ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά μας. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μας γινόταν κριτική, ήταν καλόπιστη και δε συνοδευόταν από απόρριψη. Όσο πλησιάζαμε προς την κάλπη, τόσο πίστευα ότι θα ξεπεράσουμε άνετα το 50% στην Ηλεία και το υπολόγιζα περίπου στο 56% με 58%. Αυτή την εικόνα άλλωστε είχαμε και από τα ευρήματα δημοσκοπήσεων.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο κόσμος σάς έδωσε τόσο μεγάλο ποσοστό; Επειδή κάνατε έργο, επειδή δεν υπήρχε αντιπολίτευση ή επειδή ήταν η πρώτη θητεία και είπε να σας δώσει μία ακόμα ευκαιρία; Τι από όλα;

Καταρχάς δεν αποδέχομαι το επιχείρημα της έλλειψης αντιπολίτευσης. Οι αντίπαλοι συνδυασμοί συγκροτήθηκαν από αξιόλογους υποψηφίους και εγώ προσωπικά έχω μάθει να μην υποτιμώ και να μην απαξιώνω κανέναν. Πιστεύω ακράδαντα πως οι πολίτες είδαν στην πράξη να ολοκληρώνονται και να δρομολογούνται έργα που ήταν βαλτωμένα για χρόνια ή είχαν μείνει στα χαρτιά. Το επισημαίνω για να μη μου ξαναπείτε για «έτοιμα έργα». Επίσης οι πολίτες είδαν ότι η Περιφερειακή Αρχή ήταν δίπλα τους σε όλες τις δύσκολες στιγμές, όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, καθώς δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά και τον φυσικό μας πλούτο. Επίσης, συγκροτήθηκε ένα πολύ ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, με ισόρροπη γεωγραφική και επαγγελματική εκπροσώπηση της Ηλείας, ενώ όλες και όλοι οι συνυποψήφιοί μου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Το ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 41% λίγους μήνες νωρίτερα και στήριζε τον συνδυασμό σας, δεν έπαιξε ρόλο δηλαδή;

Αν η παράταξή μας είχε νικήσει οριακά με 40-43% ίσως και να το συζητούσα, αλλά μας ψήφισε το 60% των πολιτών. Η ΝΔ στην Ηλεία είχε πάρει 37%, άρα, και με απλά μαθηματικά να το υπολογίσετε, αποκλείεται να μας ψήφισαν μόνον οι ψηφοφόροι της. Στην Πάτρα, στην οποία μάλιστα στις Δημοτικές Εκλογές επανεξελέγη ο κ. Πελετίδης, ο οποίος «κατέβαινε» με την επίσημη στήριξη του ΚΚΕ, πήραμε 50%. Άρα, κι εκεί δε μας ψήφισαν μόνο ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα δεν είχε κομματικό χρώμα αλλά αυτοδιοικητικό, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όσον αφορά τη στήριξη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω επίσης ότι προεκλογικά δεν περιόδευσαν μαζί μας κυβερνητικά στελέχη, όπως έγινε σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Κι όχι γιατί έτυχε, αλλά γιατί ο συνδυασμός ήταν ανεξάρτητος, πολυσυλλεκτικός και περιελάμβανε υποψηφίους που κινούνται πολιτικά και ιδεολογικά σε όλους τους χώρους.

Δεν θα ξαναρωτήσω για «έτοιμα έργα», αλλά να μη ρωτήσω για τις κορύνες στην Πατρών-Πύργου, που μαζί με τα φανάρια μας καθυστερούν στις μετακινήσεις μας;

Γι’ αυτό το σημαντικό έργο που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  θα μπορούσα να κλείσω την απάντησή μου με δύο λέξεις: κανένας νεκρός. Από τη στιγμή που έγινε αυτή η παρέμβαση οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών, την εθνική «καρμανιόλα», όπως έχετε γράψει στην εφημερίδα σας πολλές φορές, εξαλείφθηκαν πλήρως τα τροχαία δυστυχήματα. Δεν περιορίστηκαν απλώς, αλλά εκμηδενίστηκαν.Είναι αλήθεια ότι κατά την εκτέλεσή του διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κάποιες αστοχίες, τις οποίες καταγράψαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο και έγιναν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις. Μέχρι πρότινος,  είχαμε έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας, στον οποίο οι συμπολίτες μας θρήνησαν πάνω από 100 νεκρούς σε πέντε χρόνια–με συνηθέστερη αιτία των δυστυχημάτων τις μετωπικές συγκρούσεις–γιατί δεν υπήρχε σήμανση, και οι προσπεράσεις στο αντίθετο ρεύμα ήταν καθημερινότητα. Τώρα έχουμε έναν δρόμο με υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας. Υπενθυμίζω δε,ότι σε ενάμιση χρόνο υπολογίζεται πως θα παραδοθεί και ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Πατρών-Πύργου, στον οποίο θα διοχετευθεί μεγάλος όγκος της σημερινής κίνησης. 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που βιώσατε στην τετραετία 2019-2023;

Ήταν αρκετές οι δύσκολες στιγμές και τα γεγονότα που κλήθηκα να διαχειριστώ στη διάρκεια της παρούσας τετραετίας. Σίγουρα θα ξεχώριζα την περίοδο της πανδημίας και κυρίως την έναρξή της, καθώς ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και όλοι βαδίζαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θυμίζω ότι ήμασταν ο πρώτος νομός διασποράς του ιού και θρηνήσαμε και τον πρώτο νεκρό πανελλαδικά, τον Μανόλη Αγιομυργιαννάκη. Όμως, μακράν η πιο δύσκολη κατάσταση, ήταν η διαχείριση των πυρκαγιών της Αρχαίας Ολυμπίας τον Αύγουστο του 2021. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις για 9 -10 συνεχόμενες ημέρες, ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, για τον αρχαιολογικό χώρο αλλά για τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, συνέθεσαν ουσιαστικά ένα σκηνικό τρόμου. Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό και ασφυκτικό πλαίσιο, έπρεπε να λαμβάνονται γρήγορα και άμεσα οι κατάλληλες αποφάσεις για τη διαφύλαξη όλων των παραπάνω.

Και ποια ήταν πιο ευχάριστη στιγμή της θητείας σας;

Και εδώ θα σας πω ότι ήταν πολλές. Η επίλυση χρόνιων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, το «ξεμπλοκάρισμα» έργων και η υλοποίησή τους, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η «διάσωση» της παράκαμψης Λαστεΐκων λίγο πριν από την απένταξή της και η επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Επιταλίου, οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και η αποδοχή που είχαν από τους πολίτες, αποτελούν ευχάριστες στιγμές και επιβράβευση των προσπαθειών μας στη μάχη με την καθημερινότητα. Ως πιο ευχάριστη – να και το έχω ξαναπεί – θα επέλεγα την ημερίδα παρουσίασης της αρχιτεκτονικής μελέτης για τη μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους. Κι αυτό γιατί ένα όνειρο ετών, σημαντικό όχι μόνο για το Φεστιβάλ αλλά με πολλαπλά οφέλη για την Ηλεία, με επίπονες και κοπιαστικές οι προσπάθειές μας για να βάλουμε αυτό το έργο στις «ράγες».

Τι να περιμένουμε στην Ηλεία την επόμενη πενταετία; Μήπως επαναπαυτείτε στις δάφνες της επιτυχίας σας;

Κατανοώ αυτούς που λένε ότι η άνετη νίκη μπορεί να σε οδηγήσει σε εφησυχασμό. Ωστόσο, υπάρχουν τόσα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία -κυρίως λόγω της διετούς πανδημίας- δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε στον βαθμό που θα θέλαμε, οπότε είναι βέβαια ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε. Ακολουθώντας το πρόγραμμά μας –το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί από τον Περιφερειάρχη– θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο που έχουμε υλοποιήσει καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στην πρώτη θητεία μας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής Κρίσης και στην ακόμα πιο ισχυρή και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Δεν σας κρύβω ότι όσα έγιναν στη Θεσσαλία μάς προβληματίζουν. Παράλληλα, θα επιχειρήσουμε την ολοκλήρωση ζωτικών υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, για να αποτρέψουμε τη δημογραφική συρρίκνωση. Φυσικά, περιμένουμε όλοι σε ενάμιση χρόνο την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου, ένα έργο μιας ολόκληρης γενιάς.

Φέτος γιατί δεν είχαμε μεγάλες φωτιές, όπως κάθε χρόνο κι όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα; Κάναμε κάτι σωστά ή απλά ήμασταν τυχεροί;

Η τύχη σαφώς παίζει ρόλο, αλλά το δικό μου χρέος είναι να μην αφήνω τίποτα στην τύχη. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας πρέπει να είναι πάντα έτοιμος και να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τυχαίου συμβάντος. Φέτος θεωρώ ότι άρχισε σταδιακά να αποδίδει το πλαίσιο προληπτικών παρεμβάσεων που κάναμε αλλά και η καλή και αποτελεσματική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Δασαρχείο κλπ) και στην πρόληψη και στην ενημέρωση των πολιτών. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε δύο πολυήμερους καύσωνες και ήμασταν σε επιφυλακή, αλλά τα συμβάντα που εκδηλώθηκαν, τα προλάβαμε εν τη γενέσει τους. Δεδομένου ότι συνεχίσαμε τις αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές δράσεις πρόληψης, πιστεύω ότι μελλοντικά θα περιορίσουμε στο μέτρο του εφικτού τα δύσκολα συμβάντα.

«Νιώθω ικανοποιημένος και δικαιωμένος από τον υπερδιπλασιασμό των ψήφων μου.
Η πρωτιά με απασχόλησε, αλλά ουδέποτε “εγκλωβίστηκα” σε αυτόν τον στόχο»

Να επιστρέψουμε ξανά στο εκλογικό αποτέλεσμα που αφορά εσάς προσωπικά. Το 2019 ήσασταν τέταρτος σε σταυρούς και τώρα ανεβήκατε μία θέση. Είστε ικανοποιημένος από την επίδοσή σας ή θέλατε κάτι καλύτερο;

Οι εκλογές του 2019 ήταν για μένα κυριολεκτικά «ανεξερεύνητη γη». Αν δεν κατέβαινε υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης, δεν νομίζω ότι θα το επιχειρούσα, τουλάχιστον όχι στην ηλικία των 37 ετών, ίσως πιο μετά. Μπήκα στη μάχη σχετικά αργά, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία ή την παραμικρή εμπειρία και κατάφερα να πάρω 5.100 σταυρούς περίπου. Στις εκλογές του 2023, με ψήφισαν σχεδόν 12.000 συμπολίτες μου, 11.918 για την ακρίβεια. Μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλασιασμό των ψήφων! Προφανώς είμαι ικανοποιημένος από τη στήριξη των Ηλείων πολιτών, νιώθω δικαιωμένος για την προσπάθεια που κατέβαλα από τη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, ενώ δε σας κρύβω ότι πλέον,  αισθάνομαι ακόμα πιο βαριά την ευθύνη απέναντί τους για την επόμενη πενταετία.

Δηλαδή δεν θέλατε να βγείτε πρώτος; Δεν σας απασχολούσε αυτή η σκέψη;

Προφανώς και ήθελα να βγω πρώτος και το επεδίωξα. Όμως για μένα η πρωτιά δεν ήταν αυτοσκοπός. Με απασχόλησε, αλλά ουδέποτε «εγκλωβίστηκα» σε αυτό τον στόχο, διότι πρωτίστως ήθελα να δω τους κόπους μιας τετραετούς προσπάθειας να επιβραβεύονται, όπως κι έγινε με την τεράστια αύξηση των ψήφων μου σε ποσοστό πάνω από 100%.

Πολύ ρόδινα μου τα παρουσιάζετε όλα. Εντέλει δεν υπήρχε τίποτα που να σας ενόχλησε σε αυτές τις εκλογές;

Βλέπω επιμένετε… Προφανώς και υπήρχαν πράγματα που με ενόχλησαν. Συγκεκριμένα, Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε δημιουργηθεί η αίσθηση της άνετης επικράτησης του Νεκτάριου Φαρμάκη από την πρώτη Κυριακή. Αυτή η αίσθηση είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις ο εσωπαραταξιακός ανταγωνισμός, ίσως και πέρα από τα επιτρεπτά όρια.

Τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τι θα τις συμβουλεύατε;

Δεν μου αρέσει να δίνω τέτοιου είδους συμβουλές ή κάνω υποδείξεις. Όπως είπα και πριν, είναι αξιόλογα στελέχη και τους σέβομαι, διότι εκφράζουν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Αυτό που θα επιθυμούσα, πάντως, είναι μια δημιουργική και χρήσιμη πολιτική αντιπαράθεση επί των αυτοδιοικητικών θεμάτων και όχι μια τοξική ρητορική ή μια απόπειρα μεταφοράς σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τι θέση θα έχετε στην επόμενη πενταετία; Θα παραμείνετε αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ή θα είστε κάπου αλλού;

Αν η συνέντευξή μας αποσκοπούσε στο να βγάλετε είδηση, θα σας στεναχωρήσω! Η τοποθέτηση των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων στα προβλεπόμενα αξιώματα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Οπότε, ποιος θα είναι πού, θα το μάθετε στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές του Ιανουαρίου. Κάντε λίγη υπομονή.Σε ό,τι με αφορά θα εργαστώ με την ίδια όρεξη, όποια καθήκοντά και να μου ανατεθούν. Μπροστά μας έχουμε μια νέα θητεία, με νέους στόχους και νέες προκλήσεις.

Και μετά το 2028 τι θα κάνετε; Έχετε σκεφτεί ή έχετε αποφασίσει;

Αν και πήγατε πολύ μακριά, κι επειδή δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι σας αποφεύγω ή σας κρύβω κάτι, θα σας απαντήσω ότι τέτοιες σκέψεις δεν υπάρχουν, παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις που «κυκλοφορούν» για το αυτοδιοικητικό ή πολιτικό μου μέλλον. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η συζήτηση, θα μπορούσε να γίνει μετά το πρώτο μισό της νέας θητείας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος