FOLLOW US: facebook twitter

Βασίλειος Παναγόπουλος: Περί της κεντρικής πλατείας και άλλων δαιμονίων

Ημερομηνία: 05-03-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48079″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Δήμος Πύργου υπέβαλε πρόταση έργου με τίτλο «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» με τίτλο «Δράσεις για την υλοποίηση των στρατηγικών ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων Κατάκολο – Αρχ.Ολυμπίας και Μεσολογγίου – Αιτωλικού» προϋπολογισμού 2.700.000€ περίπου.

Πρόκειται για το έργο αναμόρφωσης και ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης του Πύργου που αφορά ριζικές επεμβάσεις στον χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης, επί της οποίας υφίσταται πλήθος διατηρητέων κτιρίων (μεταξύ των οποίων και ο ΙΝ Αγ.Νικολάου) καθώς και ο ιστορικός λόφος του Επαρχείου.

Έργο δηλαδή σημαντικό η εκτέλεση του οποίου θα καθορίσει φυσιογνωμικά την πόλη του Πύργου και δη το ιστορικό κέντρο αυτής, με ριζική αλλαγή της εικόνας της που προσδιορίζεται εν πολλοίς από την μορφή του κυριότερου ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου τους, αυτού της κεντρικής πλατείας.

Η εκπόνηση της μελέτης που αφορά το παραπάνω έργο, έχει γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου.

Με βάση τα δεδομένα που προεκτέθηκαν η μελέτη εκτέλεσης του έργου αυτού υπάγεται υποχρεωτικά στο ρυθμιστικό πεδίο της με αριθμό 62804/16-6-2011 ΥΑ του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β΄1427/2011) και για την εκπόνησή της έπρεπε υποχρεωτικά να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τουλάχιστον ιδεών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρ.2 της παραπάνω υπουργικής απόφασης οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου.

Τέτοιο, κατά την ίδια υπουργική απόφαση, θεωρείται αυτό που έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία ή θέση ή τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση αξιόλογα τεχνικά έργα θεωρούνται οι διαμορφώσεις και αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, όπως ιστορικής σημασίας πλατειών ή περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων.

Μετά την γνωστοποίηση ότι σχεδιάζεται το έργο της «αστικής ανάπλασης ιστορικού κέντρου Πύργου» επισημάνθηκε στην Δημοτική Αρχή τόσο η τυπική υποχρέωση, τήρησης της νόμιμης διαδικασίας, όσο και η ουσιαστική της υποχρέωση για συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων απόψεων και ιδεών ακόμη και στα πλαίσια διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Τμ.Δυτ.Ελλάδας) μάλιστα απηύθυνε στον κ.  Δήμαρχο Πύργου και σχετική επιστολή με σοβαρές επισημάνσεις επί της προβλεπόμενης διαδικασίας διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Στο στάδιο ελέγχου, εξάλλου, της υποβληθείσας από τον Δήμο Πύργου μελέτης το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας επεσήμανε το ζήτημα εφαρμογής του αρ. 2 της ΥΑ 26804/ΥΠΕΚΑ/2011 και γνωμοδότησε υπέρ της υποβληθείσας μελέτης με την επιφύλαξη της υποχρέωσης διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για αξιόλογο τεχνικό έργο.

Την παράμετρο αυτή, όμως, της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ο κ.Δήμαρχος Πύργου όχι μόνο συνειδητά και σκόπιμα παρέβλεψε αλλά και απέκρυψε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου όπου μάλιστα «παρέσυρε» και τους υπηρεσιακούς παράγοντες «χρησιμοποιώντας» τους στην επικοινωνιακή «παράστασή» του.

Απέκρυψε, δηλαδή, ότι η διατυμπανιζόμενη «θετική γνωμοδότηση» της Αρχιτεκτνικής Επιτροπής δόθηκε με ρητή, ξεκάθαρη και δεσμευτική επιφύλαξη σχετικά με την τήρηση της διαδικασίας που ορίζεται στην προαναφερόμενη υπουργική απόφαση.

Στην συνέντευξη τύπου που προκάλεσε ο Δήμαρχος Πύργου επιδείχθηκε αντί της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής,όπου διατυπώνεται ρητώς η επιφύλαξη για την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το διαβιβαστικό έγγραφο αυτής που δεν αποδίδει ολόκληρο το περιεχόμενό της.

Πρόκειται για «φτηνό» τέχνασμα που εκθέτει την Δημοτική Αρχή ανεπανόρθωτα.

Αν αυτή η επιφύλαξη, όμως, δεν είχε διατυπωθεί από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ θα έδινε την εντολή δημοπράτησης του έργου και ο κ. Δήμαρχος δεν θα είχε λόγο να διαμαρτύρεται.

Δυστυχώς γι’αυτόν και αποκαλυπτικώς για τα ψέμματα του το θέμα υπάρχει και είναι σοβαρό.

Αυτό που ξεκάθαρα αναφύεται από τις εξελίξεις αυτές είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν σέβεται τις διαδικασίες και δεν τηρεί την νομιμότητα. Με τεχνάσματα, ψέμματα και «μαχητικές» κορώνες επιχειρεί να υφαρπάξει δικαιολογίες για τα λάθη της και να κομίσει στους όψιμους φίλους της μικροπολιτικά οφέλη έναντι των αντιπάλων τους.

Το ζήτημα που έχει προκύψει από τα λάθη της Δημοτικής Αρχής δεν θα λυθεί με την συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των εξεγειρόμενων δημοτών που προανήγγειλε ο κ. Λιατσής.

Ούτε με την «κατασκευή» εχθρών της πόλης που δήθεν απεργάζονται το κακό της.

Γιατί δεν είναι εχθροί της πόλης όσοι υπερασπίζονται την φυσιογνωμία και την κληρονομιά της, ούτε αυτοί που επιζητούν την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

Αντίθετα αυτοί ακριβώς είναι που εγγυώνται το μέλλον της.

Βασίλειος Παναγόπουλος

Πολιτικός μηχανικός

Δημοτ.Σύμβουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot