FOLLOW US: facebook twitter

Βάση αεροδιακομιδών στην Ανδραβίδα!

Ημερομηνία: 13-12-2023 | Συντάκτης:

-Θα εκτελείται με ελικόπτερο υπηρεσία επιφυλακής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στον εθνικό χάρτη των αεροδιακομιδών μπαίνει η Ηλεία, καθώς στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα εγκατασταθεί Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής (ΒΕΕ), με στόχο να διευκολύνει το ΕΚΑΒ στα έκτακτα περιστατικά που θα χρειαστεί γρήγορη διακομιδή ασθενούς στο νοσοκομείο.

Η ίδρυση της Βάσης προβλέπεται σε άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε προ ημερών σχετικά με την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης & Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ), ο οποίος προβλέπει συνολικά έξι τέτοιες βάσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, η Βάση Ετοιμότητας & Επιφυλακής της Ανδραβίδας συστήνεται για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακοµιδών (ΕΣΕΔΑ), πλέον των βάσεων από τις οποίες επιχειρούν τα πτητικά µέσα της Πολεµικής Αεροπορίας, για τις αεροδιακοµιδές επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Διοικητικά υπάγονται στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Πυροσβεστικής και επιχειρησιακά στον Αρχηγό του Σώματος.  Σε καθεµία από τις νέες βάσεις διατίθενται ελικόπτερα, καθώς και το αναγκαίο σε ειδικότητες και αριθµό προσωπικό, τα οποία εκτελούν υπηρεσία φυλακής και βρίσκονται σε ετοιµότητα για τη διενέργεια επιχείρησης διάσωσης και αεροδιακοµιδών.

Επειδή στην περίπτωση της Ανδραβίδας, η εγκατάσταση της Βάσης προβλέπεται να γίνει εντός των εγκαταστάσεων της Πολεµικής Αεροπορίας, θα συναφθεί µνηµόνιο συνεργασίας µεταξύ του αρµόδιου φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας και της Πυροσβεστικής µε το οποίο θα καθορίζονται οι χώροι, οι υποδοµές, οι εγκαταστάσεις και οι απαραίτητες διαδικασίες και απαιτήσεις για την εύρυθµη λειτουργία της Βάσης. Αν η εγκατάσταση προβλέπεται εντός εγκαταστάσεων που εµπίπτουν στην αρµοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το µνηµόνιο συνεργασίας θα συναφθεί με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος